E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η επανάσταση θα ξεκινήσει από τα μακαρόνια στην Ιταλία

Η κρίση της μακαρονάδας

Η επανάσταση θα ξεκινήσει από τα μακαρόνια στην Ιταλία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/5/2023 | 10:37

Στα ύψη εκτοξεύτηκαν οι τιμές των ζυμαρικών στην Ιταλία, με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να κάνουν συνάντηση σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που πλήττει το αγαπημένο φαγητό των Ιταλών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι τιμές των ζυμαρικών στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 17,5% τον Μάρτιο και κατά 16,5% τον Απρίλιο. Το άλμα είναι διπλάσιο από τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ιταλίας, ο οποίος σκαρφάλωσε 8,1% σε ετήσια βάση για τον Απρίλιο και 8,7% για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ιταλικής ομάδας για τα δικαιώματα των καταναλωτών Assoutenti κάλεσε τους καταναλωτές σε μια «απεργία ζυμαρικών» τουλάχιστον 15 ημερών σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια. «Οι υψηλές τιμές διατηρούνται προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερα κέρδη. Οι τιμές θα πέσουν μόνο μπροστά σε μια σημαντική μείωση της κατανάλωσης», δήλωσε ο Φούριο Τρούτσι της Assoutenti.

Το 2007, οι Ιταλοί πραγματοποίησαν μονοήμερη απεργία κατά της αγοράς ζυμαρικών, όταν οι τιμές αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20%.

23 κιλά ζυμαρικά για κάθε Ιταλό ετησίως

Τα πιάτα ζυμαρικών στα εστιατόρια έχουν αυξηθεί κατά 6,1% σε ετήσια βάση, δήλωσε στο CNBC η ιταλική ομάδα για τα δικαιώματα των καταναλωτών Assoutenti. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2022 από τον Διεθνή Οργανισμό Ζυμαρικών, ένας μέσος Ιταλός καταναλώνει σχεδόν 23 κιλά ζυμαρικών ετησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αυξημένες τιμές λιανικής οφείλονται στο γεγονός ότι οι παραγωγοί πωλούν τώρα τα αποθέματα ζυμαρικών τους, τα οποία είχαν παραχθεί όταν το κόστος των πρώτων υλών ήταν υψηλότερο.

«Αυτό οφείλεται στη διάθεση των αποθεμάτων που έχουν παραχθεί με υψηλότερο κόστος πρώτων υλών», δήλωσε ο Τρούτσι, επικαλούμενος τις υψηλότερες τιμές του σιταριού και της ενέργειας.

«Οι τιμές του σιταριού έχουν μειωθεί από την ιστορική τους κορύφωση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά παραμένουν υψηλές», δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η υπεύθυνη εξωτερικών υποθέσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας Ναντίτα Ρόι. Η ίδια σημείωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πτώση των τιμών του σιταριού κατά 7,4% το 2023 σε σχέση με το 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τιμές του σκληρού σιταριού, μιας ποικιλίας σιταριού που συνήθως χρησιμοποιείται στα ζυμαρικά, έχουν επίσης σημειώσει πτώση τους τελευταίους μήνες. «Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί ειδικοί παράγοντες ανά χώρα που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την άνοδο των τιμών των ζυμαρικών στην Ιταλία», πρόσθεσε η Ρόι.

Έκτακτη συνεδρίαση

Πριν από δύο εβδομάδες περίπου ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Αντόλφο Ούρσο, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με θέμα τη συζήτηση για την αύξηση των τιμών των ζυμαρικών.

Οι παραγωγοί ζυμαρικών, οι ενώσεις καταναλωτών και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στη συνάντηση, με ορισμένους παράγοντες να ζητούν την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στα ζυμαρικά για να περιοριστεί η άνοδος των τιμών, πρόταση που έκτοτε απορρίφθηκε.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Πριν 10 ώρες

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Πριν 10 ώρες

Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

Ο ιερέας της Χίου που ξεχωρίζει με τον μοναδικό τρόπο μετάδοσης του μηνύματος της Ανάστασης

Πριν 10 ώρες

Ο ιερέας που έχει γίνει διάσημος για τον χαρακτηριστικό τρόπο που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Χτες

Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Χτες

«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Χτες

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Χτες

Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.