E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αυξήσεις στις τιμές: Η μπριζόλα και τα χάμπουργκερ πληρώνονται σαν ... χαβιάρι

Η WSJ αναλύει τους λόγους που ωθούν την αγορά κρέατος στα ύψη

Αυξήσεις στις τιμές: Η μπριζόλα και τα χάμπουργκερ πληρώνονται σαν ... χαβιάρι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 3/6/2023 | 17:49

Τα λαχταριστά χάμπουργκερ και οι ζουμερές μπριζόλες, απέχουν λίγο από το να θεωρούνται μία απόλαυση για τους λίγους, καθώς οι τιμές τους -που βρίσκονται ήδη κοντά σε τιμές ρεκόρ- πρόκειται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο

Ο ένοχος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, είναι η ραγδαία συρρίκνωση της προσφοράς βοοειδών. Επειτα το «πλήγμα» της ξηρασίας τα τελευταία χρόνια, που καθιστά πιο ακριβή την εκτροφή των ζώων, αλλά και τις διαταραχές στην παγκόσμια οικονομία -ελέω πανδημίας- με την αύξηση του κόστους ζωής, οι κτηνοτρόφοι ωθούνται στο να ξεπουλήσουν τα βοοειδή, φέρνοντας τον αριθμό τους στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Η παραγωγή βοείου κρέατος στις ΗΠΑ βρίσκεται σε τροχιά μείωσης άνω των 2 δισεκατομμυρίων λιρών το 2024, η μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 1979, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το κόστος να αυξάνεται για σχεδόν κάθε πτυχή της εκτροφής βοοειδών, οι κτηνοτρόφοι λένε ότι εξαντλούνται οι λόγοι για να αντικαταστήσουν τα ζώα που στέλνουν για σφαγή, πόσο μάλλον να μεγαλώσουν τα κοπάδια τους. «Ξοδεύουμε 1 εκατομμύριο δολάρια για να βγάλουμε 4.000 δολάρια», είπε ο Ryan Stromberger, ένας κτηνοτρόφος στη νοτιοδυτική Νεμπράσκα.


Στα ύψη ο κιμάς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Με λιγότερο διαθέσιμο βόειο κρέας, οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να περιμένουν χαμηλότερους λογαριασμούς προς το παρόν. Οι τιμές του μοσχαρίσιου κιμά, είναι αυξημένες κατά περισσότερο από 20% από το 2020 και -όπως επισημαίνεται- θα μπορούσαν να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής για τα μπάρμπεκιου.

Οι τιμές φαίνεται να «δοκιμάζουν» την όρεξη της Αμερικής για βόειο κρέας, το οποίο συνέχισε να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια παρά τις πολυετείς συζητήσεις για την υγεία, την εστίαση στον κλιματικό αντίκτυπο από την εκτροφή βοοειδών και τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα φυτικών πρωτεϊνών, σύμφωνα με στελέχη παντοπωλείων. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όταν παίρνετε το βόειο κρέας σε μια συγκεκριμένη τιμή, οι άνθρωποι αλλάζουν συμπεριφορά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Kroger, Rodney McMullen. Όταν οι μπριζόλες αρχίζουν να φτάνουν σε μια συγκεκριμένη τιμή, θα μπορούσαν να γίνουν ένα είδος πολυτέλειας, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας κτηνοτρόφος συνήθως εκτρέφει μοσχάρια και τα πουλά σε δημοπρασία. Οι ζωοτροφές παχαίνουν τα βοοειδή και τα πωλούν σε εταιρείες συσκευασίας κρέατος, οι οποίες σφάζουν τα ζώα και πωλούν το κρέας σε εταιρείες τροφίμων, λιανοπωλητές ή εστιατόρια. Μια διακοπή σε ένα μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σύστημα.

Η πανδημία
Στις αρχές του 2020, οι συσκευαστές κρέατος έκλεισαν προσωρινά τα εργοστάσια όταν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αρρώστησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Η ημερήσια χωρητικότητα στις εγκαταστάσεις μειώθηκε προσωρινά έως και 45%, σύμφωνα με το USDA. Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, οι συσκευαστές κρέατος δήλωσαν ότι δυσκολεύονταν να προσλάβουν αρκετούς εργάτες για να λειτουργήσουν πλήρως τα εργοστάσιά τους.

Οι κτηνοτρόφοι κρατούσαν τα βοοειδή, αυξάνοντας το κόστος. Όταν μπορούσαν να φέρουν τα βοοειδή τους σε μηχανές επεξεργασίας κρέατος, έπαιρναν λιγότερα για τα ζώα λόγω της υπερβολικής προσφοράς. Στο τέλος της αλυσίδας, οι τιμές του βοείου κρέατος ανέβηκαν σε υψηλά ρεκόρ, καθώς οι μεταποιητές δεν μπορούσαν να προμηθεύσουν αρκετά τα ράφια των αποθεμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρυσι, η προσφορά βοείου κρέατος ανέκαμψε καθώς τα επίπεδα στελέχωσης της βιομηχανίας άρχισαν να βελτιώνονται. Οι εταιρείες κρέατος πρόσφεραν στους εργαζόμενους υψηλότερες αμοιβές και άλλα προνόμια, ενώ αυτοματοποιούσαν περισσότερα μέρη των εργοστασίων τους.

Οι τιμές των βοοειδών βελτιώθηκαν για τους κτηνοτρόφους, αλλά μέχρι τότε ο πληθωρισμός ανέβασε τις τιμές των καυσίμων, των ζωοτροφών και του εξοπλισμού. Η μεγάλη ξηρασία σε πολλές βασικές πολιτείες παραγωγής βοοειδών, όπως η Νεμπράσκα, η Οκλαχόμα και το Τέξας, οδήγησαν σε μεγαλύτερο κόστος.

Πιο μικρά κοπάδια
Καθώς το κόστος στη φάρμα αυξάνεται, ορισμένοι κτηνοτρόφοι επιλέγουν να συρρικνώσουν τα κοπάδια τους. Είναι ένα βαρύ στοίχημα, γιατί όταν το τοπίο αντιστραφεί, είναι μια αργή διαδικασία για την ανοικοδόμηση: Χρειάζονται περίπου 18 έως 22 μήνες για να αναπτυχθούν βοοειδή στο βάρος που απαιτείται.

Η παραγωγή βοείου κρέατος αναμένεται να μειωθεί περισσότερο από 5% σε σχέση πέρυσι, στην πρώτη πτώση σε ετήσια βάση από το 2015, σύμφωνα με την πρόβλεψη του USDA.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλέξης Γεωργούλης: Θα είναι ξανά υποψήφιος Ευρωβουλευτής ‑ Με ποιο κόμμα

Σήμερα

Ο Αλέξης Γεωργούλης εκλεγμένο ευρωβουλευτής, θα διεκδικήσει μία νέα θητεία στις επερχόμενες ευρωεκλογές

Κασσελάκης: Να αλλάξει όνομα η «Καλλιόπη» στο στρατό, να λέγεται «Κούλης»

Σήμερα

Εντύπωση προκάλεσε ο τρόπος που θέλει να αποκαλείται η «διάσημη Καλλιόπη» στο στρατό.

Επανανέρχεται η 5ημερη αποβολή στα σχολεία

Σήμερα

Τι αλλάζει με τις απουσίες των μαθητών

Αϊτή: Χάος στη χώρα που θυμίζει πλέον «Mad Max»

Σήμερα

Εικόνες αποκάλυψης στους δρόμους

Εργασιακό bullying σε 60χρονη: Την απείλησαν και την ανάγκασαν να παραιτηθεί ‑ Ο λόγος

Σήμερα

Η υπόθεση του εργασιακού bullying βρίσκεται πλέον στα δικαστήρια

Eρντογάν σε Τούρκους στρατιώτες: Αν είχαμε πιέσει προς το νότο η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας

Χτες

«Eίμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, ένα ακόμη μεγαλύτερο»

Βίντεο με την φρεγάτα «Ύδρα» να περιπολεί στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ της Ερυθράς Θάλασσας

Χτες

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο παρέχει προστασία σε εμπορικά πλοία

Πένθος στο Λασίθι – Απαρηγόρητη η οικογένεια του 33χρονου Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα που έσκασε πάνω του

Χτες

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τους δυο άνδρες που βρίσκονταν μαζί με τον άτυχο νέο

«Ανοιξε» η γη στην παλαιά Κορίνθου ‑ Πατρών: Κινδυνεύουν υποδομές και περιουσίες από τη διάβρωση

Χτες

Διάβρωση η οποία οδηγεί και σε σημαντική καθίζηση του οδοστρώματος σημειώνεται σε μήκος 35 ολόκληρων χιλιομέτρων στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.