E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Καρκίνος του πνεύμονα: Βρέθηκε χάπι που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά το ήμισυ

Καρκίνος του πνεύμονα: Βρέθηκε χάπι που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά το ήμισυ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/6/2023 | 13:42

Η λήψη χαπιού του φαρμάκου οσιμερτινίμπη μία φορά την ημέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση κατά του καρκίνου μειώνει την πιθανότητα θανάτου των ασθενών κατά 51%, δείχνουν οι δοκιμές.

Ένα χάπι που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα κατά το ήμισυ, σύμφωνα με «συναρπαστικά» και «άνευ προηγουμένου» αποτελέσματα από μια δεκαετή παγκόσμια μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για το φάρμακο οσιμερτινίμπη το οποίο όταν ο ασθενείς το λάβει μετά από χειρουργική επέμβαση μειώνει δραματικά τον κίνδυνο θανάτου κατά 51%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Τα αποτελέσματα της μελέτης τελικού σταδίου, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Yale, παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (Asco) στο Σικάγο.

«Πριν από τριάντα χρόνια, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα για αυτούς τους ασθενείς», δήλωσε ο Δρ Roy Herbst, αναπληρωτής διευθυντής του Yale Cancer Center και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Τώρα έχουμε αυτό το ισχυρό φάρμακο. Το 50% είναι μεγάλη υπόθεση σε οποιαδήποτε ασθένεια, αλλά σίγουρα σε μια ασθένεια όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, ο οποίος ήταν συνήθως πολύ ανθεκτικός στις θεραπείες» τόνισε σχετικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δοκιμή του φαρμάκου

Η δοκιμή Adaura περιελάμβανε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 30 και 86 ετών σε 26 χώρες και εξέτασε εάν το χάπι θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, την πιο κοινή μορφή της νόσου.

Όσοι έλαβαν μέρος στη δοκιμή, είχαν μια μετάλλαξη του γονιδίου EGFR, το οποίο βρίσκεται σε περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα και αντιπροσωπεύει έως και το 40% των περιπτώσεων στην Ασία. Μια μετάλλαξη του EGFR είναι πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες και σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ ή ήταν ελαφροί καπνιστές.

Μιλώντας στο Σικάγο, ο Herbst δήλωσε ότι τα «συναρπαστικά» αποτελέσματα πρόσθεσαν τεράστιο βάρος σε προηγούμενα ευρήματα από την ίδια δοκιμή που έδειξαν ότι το χάπι μειώνει επίσης κατά το ήμισυ τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Herbst, βοηθός κοσμήτορα για τη μεταφραστική έρευνα στην Ιατρική Σχολή του Yale, δήλωσε ότι το χάπι αποδείχθηκε ότι «αλλάζει την πρακτική» και θα πρέπει να γίνει το «πρότυπο φροντίδας» για το τέταρτο των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως με τη μετάλλαξη EGFR.

Ορισμένοι ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες είναι ήδη σε θέση να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο, είπε, αλλά περισσότεροι θα πρέπει να επωφεληθούν.

Δεν ελέγχονται όλοι όσοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα για τη μετάλλαξη EGFR, η οποία πρέπει να αλλάξει, δήλωσε ο Herbst, δεδομένων των ευρημάτων της μελέτης. «Αυτό ενισχύει περαιτέρω την ανάγκη ταυτοποίησης αυτών των ασθενών με διαθέσιμους βιοδείκτες κατά τη στιγμή της διάγνωσης και πριν από την έναρξη της θεραπείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ουσία οσιμερτινίμπη

Η θεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση με οσιμερτινίμπη, επίσης γνωστή ως 'Tagrisso' και παρασκευασμένη από την AstraZeneca, «μείωσε σημαντικά» τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, ανέφεραν τα αποτελέσματα της δοκιμής. «Η επικουρική οσιμερτινίμπη κατέδειξε ένα άνευ προηγουμένου, εξαιρετικά στατιστικά σημαντικό και κλινικά σημαντικό συνολικό όφελος επιβίωσης σε ασθενείς», ανέφερε η έκθεση.

Μετά από πέντε χρόνια, το 88% των ασθενών που έλαβαν το καθημερινό χάπι μετά την αφαίρεση του όγκου τους ήταν ακόμα ζωντανοί, σε σύγκριση με το 78% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Συνολικά, υπήρχε 51% χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου για όσους έλαβαν οσιμερτινίμπη σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Το όφελος επιβίωσης «παρατηρήθηκε με συνέπεια» σε μια ανάλυση σε όλες τις υποομάδες της μελέτης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με καρκίνο του πνεύμονα πρώτου σταδίου, σταδίου δύο και τρίτου σταδίου. Χημειοθεραπεία είχε χορηγηθεί στο 60% των συμμετεχόντων στη μελέτη και το όφελος επιβίωσης της οσιμερτινίμπης παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από το εάν είχε ληφθεί προηγούμενη χημειοθεραπεία.


«Είναι δύσκολο να μεταφέρουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το εύρημα και πόσο καιρό χρειάστηκε για να φτάσουμε εδώ», δήλωσε ο Δρ Nathan Pennell, ειδικός της Asco που δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Αυτό δείχνει μια αδιαμφισβήτητη, εξαιρετικά σημαντική βελτίωση στην επιβίωση».

Περίπου τα δύο τρίτα των 682 ασθενών στη δοκιμή ήταν γυναίκες. Περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών δεν είχαν επίσης ιστορικό καπνίσματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι το χάπι λειτουργεί για καπνιστές και μη καπνιστές που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα.

Η Angela Terry, πρόεδρος της EGFR Positive UK, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα, δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν «πολύ συναρπαστικά» και «εξαιρετικά σημαντικά».

«Ένα πενταετές συνολικό ποσοστό επιβίωσης 88% είναι απίστευτα θετικά νέα», είπε. «Η πρόσβαση σε ένα φάρμακο του οποίου η αποτελεσματικότητα είναι αποδεδειγμένη και του οποίου οι παρενέργειες είναι ανεκτές σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να είναι σίγουροι και ικανοί να απολαύσουν μια καλή ποιότητα ζωής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διακεκριμένος ιστορικός ζητά να κλείσει η Αγία Σοφία: «Υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει»

Χτες

Ακόμη και 20.000 επισκέπτες το χρόνο θεωρούνται υπερβολή

Μητσοτάκης: Μου είναι συμπαθής ο Κασσελάκης

Χτες

«Πόσο νέος είναι όταν έχει υπαρχηγούς τους κυρίους Πολάκη και Παππά»

Το στέγαστρο στο ΟΑΚΑ μπήκε χωρίς οικοδομική άδεια

Χτες

«Πήραμε απόφαση για συντήρηση, αλλά δεν υπήρχαν λεφτά»

Χαμός στο Ιαπωνία ‑ Β. Κορέα! Κυνηγούσαν τον διαιτητή, απείλησαν φυσιοθεραπευτή για ένα νερό

Χτες

Επεισοδιακή ήταν η αναμέτρηση της Ιαπωνίας με την Βόρεια Κορέα

Ο εφιάλτης που βίωνε η 34χρονη στα χέρια του υπαρχιφύλακα

Χτες

Οι απειλές και η απόπειρα αυτοκτονίας

Πειραιάς: Νεκρός ο 35χρονος που έπεσε σε φρεάτιο

Χτες

Ο άντρας εγκλωβίστηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες σε φρεάτιο ομβρίων υδάτων στο οποίο γίνονταν εργασίες

35χρονος πουλούσε έρωτα σε γιατρό και του έφαγε χιλιάδες ευρώ

Χτες

Γνωρίστηκαν μέσα από ιστοσελίδα παροχής ερωtικών υπηρεσιών - Ο άντρας εκβίαζε τον 42χρονο γιατρό ότι θα αποκαλύψει πως είναι γκέι

ΕΛΑΣ: Έρχονται πάνω από 700 κάμερες στην Αττική

Χτες

Στο επίκεντρο των αστυνομικών ερευνών βρίσκονται οι περιοχές που εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά εγκληματικότητας

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.