E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Προειδοποίηση ογκολόγων: Ένα «τσουνάμι» καρκίνων έρχεται για την τρίτη ηλικία

Oγκολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα συστήματα υγείας και την δυνατότητά τους να ανταποκριθούν σε ένα «τσουνάμι» καρκίνων στους ηλικιωμένους.

Προειδοποίηση ογκολόγων: Ένα «τσουνάμι» καρκίνων έρχεται για την τρίτη ηλικία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/6/2023 | 16:34

Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί επειγόντως για ένα παγκόσμιο «τσουνάμι» εκατομμυρίων ηλικιωμένων καρκινοπαθών, διαφορετικά τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα κινδυνεύσουν να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν, προειδοποίησαν κορυφαίοι γιατροί, σε ένα ανησυχητικό δημοσίευμα του Guardian.

Με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και την ταχεία αύξηση του πληθυσμού των ηλικιωμένων, η διαφαινόμενη αύξηση των ηλικιωμένων ασθενών με καρκίνο αποτελεί πλέον «σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία», αναφέρει σε έκθεσή της η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO). Τα κέντρα καρκίνου πρέπει να προετοιμαστούν για ένα«τσουνάμι καρκίνων της τρίτης ηλικίας», πρόσθεσαν οι εμπειρογνώμονες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς ο πληθυσμός διευρύνεται και η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται κατακόρυφα

Στο ετήσιο συνέδριο της ASCO στο Σικάγο, το μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο, ο Άντριου Τσάπμαν, διευθυντής του Sidney Kimmel Cancer Center-Jefferson Health και ειδικός στη γηριατρική ογκολογία, δήλωσε: «Καθώς ο πληθυσμός διευρύνεται και η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται κατακόρυφα, είμαστε πραγματικά προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανάγκες; Νομίζω ότι σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είμαστε προετοιμασμένοι».

Η μεγαλύτερη ηλικία είναι ένας καθιερωμένος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο, αλλά η σημασία της ενσωμάτωσης αξιολογήσεων ειδικά για τους ηλικιωμένους στη διάγνωση, τη φροντίδα και τη θεραπεία του καρκίνου δεν έχει αναγνωριστεί επαρκώς εδώ και χρόνια.

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με τη γήρανση

«Γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με τη γήρανση και υπάρχουν διάφοροι βιολογικοί μηχανισμοί για το γιατί συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο Τσάπμαν. «Αυτό που συχνά διαφεύγει είναι ότι οι στόχοι, οι επιθυμίες, οι ανάγκες, οι προτιμήσεις και τα ζητήματα των ηλικιωμένων είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα του μέσου ενήλικα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μερικές φορές υπάρχει ένας μηδενισμός - "αν είσαι μεγαλύτερος δεν θα ασχοληθούμε"- ο οποίος είναι φρικτός», πρόσθεσε.

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς συχνά δίνουν προτεραιότητα στη διατήρηση της ανεξαρτησίας τους παρά στην αναζήτηση θεραπευτικών θεραπειών, λέει ο Τσάπμαν. Τους ενδιαφέρει να είναι σε θέση να εκτελούν δραστηριότητες όπως η οδήγηση, να περνούν χρόνο με την οικογένεια και χόμπι όπως το γκολφ και η κηπουρική, πρόσθεσε.

«Αν πρόκειται να δώσετε σε κάποιον θεραπεία που θα του τα στερήσει αυτά, μπορεί να μην το θέλει. Είναι πολύ διαφορετικό από κάποιον 45χρονο που θέλει να ζήσει άλλα 40 χρόνια», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι το 2040, αύξηση σε 27,5 εκατ. νέα περιστατικά καρκίνου παγκοσμίως
Η Τζούλι Γκράλοου, επικεφαλής ιατρός και αντιπρόεδρος της ASCO, δήλωσε ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να δράσουν άμεσα για να αποφύγουν την υπερφόρτωση από τη δραματική αύξηση των ηλικιωμένων ασθενών με καρκίνο. «Μέχρι το 2040, η παγκόσμια επιβάρυνση αναμένεται να αυξηθεί σε 27,5 εκατ. νέα περιστατικά καρκίνου και 16,3 εκατ. θανάτους από καρκίνο απλώς και μόνο λόγω της αύξησης και της γήρανσης του πληθυσμού».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), το 2018 υπήρχαν 17 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου και 9,5 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως.

Τα εμπόδια στο εργατικό δυναμικό, όπως η έλλειψη εκτεταμένης γηριατρικής κατάρτισης και οι παγκόσμιες ελλείψεις προσωπικού, θα μπορούσαν να καταστήσουν την υιοθέτηση μοντέλων περίθαλψης που να ανταποκρίνονται καλύτερα στους ηλικιωμένους ασθενείς ακόμη πιο δύσκολη, δήλωσε η Γκράλοου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαφοροποίηση των κλινικών δοκιμών θα βοηθούσε επίσης, πρόσθεσε. «Τα περισσότερα δεδομένα κλινικών δοκιμών προέρχονται από νεότερους ασθενείς - πολύ λίγοι ηλικιωμένοι ασθενείς περιλαμβάνονται. Πρέπει να συμπεριλάβουμε ηλικιωμένους ασθενείς στις δοκιμές, ώστε να κατανοήσουμε την αποτελεσματικότητα των θεραπειών σε αυτόν τον πληθυσμό».

Διεπιστημονική φροντίδα για τους ηλικιωμένους

Στις ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου προβλέπει ότι μέχρι το 2040, σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) των ατόμων που ζουν με καρκίνο θα είναι άνω των 65 ετών.

Στη Βρετανία, ο αριθμός των ατόμων που θα διαγνωστούν με καρκίνο θα αυξηθεί κατά ένα τρίτο μέχρι το 2040, αυξάνοντας τον αριθμό των νέων περιπτώσεων κάθε χρόνο από 384.000 σε 506.000 για πρώτη φορά, σύμφωνα με την ανάλυση του Cancer Research UK. Οι περισσότεροι από τους πάσχοντες θα είναι 70 ετών και άνω - το 60% των περιπτώσεων και το 76% των θανάτων.

«Θα υπάρξουν περισσότεροι ηλικιωμένοι με διάγνωση καρκίνου και φυσικά χρειάζονται διεπιστημονική φροντίδα», δήλωσε ο καθηγητής Τσαρλς Σουόντον, επικεφαλής κλινικός ιατρός του Cancer Research UK. «Συχνά έχουν και άλλες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα».

Μιλώντας στο Σικάγο, ο Σουόντον δήλωσε ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς είναι επίσης πιο πιθανό να λαμβάνουν φάρμακα για άλλες παθήσεις, γεγονός που καθιστά τη θεραπεία του καρκίνου πιο περίπλοκη.

«Το ερώτημα είναι "πώς θα το αντιμετωπίσει αυτό το σύστημα υγείας;". Είναι μια σημαντική ανησυχία όταν πρόκειται για τον προγραμματισμό του εργατικού δυναμικού. Εάν αντιμετωπίζουμε 30% περισσότερες διαγνώσεις καρκίνου και αυτές οι διαγνώσεις καρκίνου είναι πιο περίπλοκες, θα χρειαστούμε τουλάχιστον 30% περισσότερους ογκολόγους, χειρουργούς και παθολόγους για να αντιμετωπίσουμε τον φόρτο εργασίας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διακεκριμένος ιστορικός ζητά να κλείσει η Αγία Σοφία: «Υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει»

Χτες

Ακόμη και 20.000 επισκέπτες το χρόνο θεωρούνται υπερβολή

Μητσοτάκης: Μου είναι συμπαθής ο Κασσελάκης

Χτες

«Πόσο νέος είναι όταν έχει υπαρχηγούς τους κυρίους Πολάκη και Παππά»

Το στέγαστρο στο ΟΑΚΑ μπήκε χωρίς οικοδομική άδεια

Χτες

«Πήραμε απόφαση για συντήρηση, αλλά δεν υπήρχαν λεφτά»

Χαμός στο Ιαπωνία ‑ Β. Κορέα! Κυνηγούσαν τον διαιτητή, απείλησαν φυσιοθεραπευτή για ένα νερό

Χτες

Επεισοδιακή ήταν η αναμέτρηση της Ιαπωνίας με την Βόρεια Κορέα

Ο εφιάλτης που βίωνε η 34χρονη στα χέρια του υπαρχιφύλακα

Χτες

Οι απειλές και η απόπειρα αυτοκτονίας

Πειραιάς: Νεκρός ο 35χρονος που έπεσε σε φρεάτιο

Χτες

Ο άντρας εγκλωβίστηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες σε φρεάτιο ομβρίων υδάτων στο οποίο γίνονταν εργασίες

35χρονος πουλούσε έρωτα σε γιατρό και του έφαγε χιλιάδες ευρώ

Χτες

Γνωρίστηκαν μέσα από ιστοσελίδα παροχής ερωtικών υπηρεσιών - Ο άντρας εκβίαζε τον 42χρονο γιατρό ότι θα αποκαλύψει πως είναι γκέι

ΕΛΑΣ: Έρχονται πάνω από 700 κάμερες στην Αττική

Χτες

Στο επίκεντρο των αστυνομικών ερευνών βρίσκονται οι περιοχές που εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά εγκληματικότητας

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.