E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Προειδοποίηση ογκολόγων: Ένα «τσουνάμι» καρκίνων έρχεται για την τρίτη ηλικία

Oγκολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα συστήματα υγείας και την δυνατότητά τους να ανταποκριθούν σε ένα «τσουνάμι» καρκίνων στους ηλικιωμένους.

Προειδοποίηση ογκολόγων: Ένα «τσουνάμι» καρκίνων έρχεται για την τρίτη ηλικία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/6/2023 | 16:34

Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί επειγόντως για ένα παγκόσμιο «τσουνάμι» εκατομμυρίων ηλικιωμένων καρκινοπαθών, διαφορετικά τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα κινδυνεύσουν να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν, προειδοποίησαν κορυφαίοι γιατροί, σε ένα ανησυχητικό δημοσίευμα του Guardian.

Με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και την ταχεία αύξηση του πληθυσμού των ηλικιωμένων, η διαφαινόμενη αύξηση των ηλικιωμένων ασθενών με καρκίνο αποτελεί πλέον «σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία», αναφέρει σε έκθεσή της η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO). Τα κέντρα καρκίνου πρέπει να προετοιμαστούν για ένα«τσουνάμι καρκίνων της τρίτης ηλικίας», πρόσθεσαν οι εμπειρογνώμονες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς ο πληθυσμός διευρύνεται και η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται κατακόρυφα

Στο ετήσιο συνέδριο της ASCO στο Σικάγο, το μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο, ο Άντριου Τσάπμαν, διευθυντής του Sidney Kimmel Cancer Center-Jefferson Health και ειδικός στη γηριατρική ογκολογία, δήλωσε: «Καθώς ο πληθυσμός διευρύνεται και η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται κατακόρυφα, είμαστε πραγματικά προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανάγκες; Νομίζω ότι σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είμαστε προετοιμασμένοι».

Η μεγαλύτερη ηλικία είναι ένας καθιερωμένος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο, αλλά η σημασία της ενσωμάτωσης αξιολογήσεων ειδικά για τους ηλικιωμένους στη διάγνωση, τη φροντίδα και τη θεραπεία του καρκίνου δεν έχει αναγνωριστεί επαρκώς εδώ και χρόνια.

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με τη γήρανση

«Γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με τη γήρανση και υπάρχουν διάφοροι βιολογικοί μηχανισμοί για το γιατί συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο Τσάπμαν. «Αυτό που συχνά διαφεύγει είναι ότι οι στόχοι, οι επιθυμίες, οι ανάγκες, οι προτιμήσεις και τα ζητήματα των ηλικιωμένων είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα του μέσου ενήλικα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μερικές φορές υπάρχει ένας μηδενισμός - "αν είσαι μεγαλύτερος δεν θα ασχοληθούμε"- ο οποίος είναι φρικτός», πρόσθεσε.

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς συχνά δίνουν προτεραιότητα στη διατήρηση της ανεξαρτησίας τους παρά στην αναζήτηση θεραπευτικών θεραπειών, λέει ο Τσάπμαν. Τους ενδιαφέρει να είναι σε θέση να εκτελούν δραστηριότητες όπως η οδήγηση, να περνούν χρόνο με την οικογένεια και χόμπι όπως το γκολφ και η κηπουρική, πρόσθεσε.

«Αν πρόκειται να δώσετε σε κάποιον θεραπεία που θα του τα στερήσει αυτά, μπορεί να μην το θέλει. Είναι πολύ διαφορετικό από κάποιον 45χρονο που θέλει να ζήσει άλλα 40 χρόνια», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι το 2040, αύξηση σε 27,5 εκατ. νέα περιστατικά καρκίνου παγκοσμίως
Η Τζούλι Γκράλοου, επικεφαλής ιατρός και αντιπρόεδρος της ASCO, δήλωσε ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να δράσουν άμεσα για να αποφύγουν την υπερφόρτωση από τη δραματική αύξηση των ηλικιωμένων ασθενών με καρκίνο. «Μέχρι το 2040, η παγκόσμια επιβάρυνση αναμένεται να αυξηθεί σε 27,5 εκατ. νέα περιστατικά καρκίνου και 16,3 εκατ. θανάτους από καρκίνο απλώς και μόνο λόγω της αύξησης και της γήρανσης του πληθυσμού».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), το 2018 υπήρχαν 17 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου και 9,5 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως.

Τα εμπόδια στο εργατικό δυναμικό, όπως η έλλειψη εκτεταμένης γηριατρικής κατάρτισης και οι παγκόσμιες ελλείψεις προσωπικού, θα μπορούσαν να καταστήσουν την υιοθέτηση μοντέλων περίθαλψης που να ανταποκρίνονται καλύτερα στους ηλικιωμένους ασθενείς ακόμη πιο δύσκολη, δήλωσε η Γκράλοου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαφοροποίηση των κλινικών δοκιμών θα βοηθούσε επίσης, πρόσθεσε. «Τα περισσότερα δεδομένα κλινικών δοκιμών προέρχονται από νεότερους ασθενείς - πολύ λίγοι ηλικιωμένοι ασθενείς περιλαμβάνονται. Πρέπει να συμπεριλάβουμε ηλικιωμένους ασθενείς στις δοκιμές, ώστε να κατανοήσουμε την αποτελεσματικότητα των θεραπειών σε αυτόν τον πληθυσμό».

Διεπιστημονική φροντίδα για τους ηλικιωμένους

Στις ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου προβλέπει ότι μέχρι το 2040, σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) των ατόμων που ζουν με καρκίνο θα είναι άνω των 65 ετών.

Στη Βρετανία, ο αριθμός των ατόμων που θα διαγνωστούν με καρκίνο θα αυξηθεί κατά ένα τρίτο μέχρι το 2040, αυξάνοντας τον αριθμό των νέων περιπτώσεων κάθε χρόνο από 384.000 σε 506.000 για πρώτη φορά, σύμφωνα με την ανάλυση του Cancer Research UK. Οι περισσότεροι από τους πάσχοντες θα είναι 70 ετών και άνω - το 60% των περιπτώσεων και το 76% των θανάτων.

«Θα υπάρξουν περισσότεροι ηλικιωμένοι με διάγνωση καρκίνου και φυσικά χρειάζονται διεπιστημονική φροντίδα», δήλωσε ο καθηγητής Τσαρλς Σουόντον, επικεφαλής κλινικός ιατρός του Cancer Research UK. «Συχνά έχουν και άλλες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα».

Μιλώντας στο Σικάγο, ο Σουόντον δήλωσε ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς είναι επίσης πιο πιθανό να λαμβάνουν φάρμακα για άλλες παθήσεις, γεγονός που καθιστά τη θεραπεία του καρκίνου πιο περίπλοκη.

«Το ερώτημα είναι "πώς θα το αντιμετωπίσει αυτό το σύστημα υγείας;". Είναι μια σημαντική ανησυχία όταν πρόκειται για τον προγραμματισμό του εργατικού δυναμικού. Εάν αντιμετωπίζουμε 30% περισσότερες διαγνώσεις καρκίνου και αυτές οι διαγνώσεις καρκίνου είναι πιο περίπλοκες, θα χρειαστούμε τουλάχιστον 30% περισσότερους ογκολόγους, χειρουργούς και παθολόγους για να αντιμετωπίσουμε τον φόρτο εργασίας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

Χτες

Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

Χτες

Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

Χτες

Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

Σοκ στη Βρετανία: Πρώην υπουργός των Συντηρητικών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα στο κεφάλι, πιθανή δολοφονία ερευνούν οι Αρχές

Χτες

Οι αστυνομικοί εντόπισαν την 78χρονη πρώην υπουργό Φυλακών με «σοβαρά τραύματα», αφού πλήρωμα ασθενοφόρου ειδοποίησε τις Αρχές και τις κάλεσε στην κατοικία της στο Χέιτορ, στην περιοχή του Ντάρτμουρ, λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

Χτες

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

Χτες

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

Χτες

Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Χτες

Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

Χτες

Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

Χτες

Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

Χτες

«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

Χτες

Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.