E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Γαλλία ‑ Χειρότερη από την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» ‑ 1.000 συλλήψεις

Σε κάποιες περιοχές έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Γαλλία ‑ Χειρότερη από την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» ‑ 1.000 συλλήψεις
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 1/7/2023 | 12:37

Στο χάος η Γαλλία. Ο θάνατος ενός 17χρονου που προσπάθησε να ξεφύγει από τροχονομικό έλεγχο και τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά αστυνομικού ήταν το έναυσμα για εκτεταμένα επεισόδια σε όλη τη χώρα.

Η Γαλλία είχε να ζήσει τέτοια εξέγερση από την εποχή των «κίτρινων γιλέκων» αν και πολλοί κρίνουν πως αυτή τη φορά η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.
Μόνον χθες, τέταρτη ημέρα των επεισοδιων οι Αρχές προχώρησαν σε 994 συλλήψεις σε όλη τη Γαλλία, αριθμός ρεκόρ όπως αναφέρεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κηδεία του 17χρονου Ναέλ Μ. , με καταγωγή από την Αλγερία, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ενώ ο θάνατός του εξακολουθεί να βάζει φωτιά σε πολλές λαϊκές συνοικίες της χώρας.

Ισχυρές δυνάμεις, τουλάχιστον 45.000 αστυνομικών επέτρεψαν να περιοριστούν τα επεισόδια χθες, τέταρτη νύκτα ταραχών. Όμως «79 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν», περίπου 1.350 οχήματα και 234 κτίρια πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές και περίπου 2.560 πυρκαγιές σημειώθηκαν σε δημόσιους χώρους, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα οξυμένη , με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν να στέλνει εκεί ενισχύσεις. Η αστυνομία είχε ανακοινώσει στις 02:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδας) ήδη 88 συλλήψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε κατάστημα όπλων και έκλεψαν κυνηγετικά τυφέκια, αλλά όχι πυρομαχικά, σύμφωνα με τις αρχές. Ένας άνδρας συνελήφθη με τυφέκιο που πιθανότατα είχε αρπάξει από συγκεκριμένο κατάστημα, επεσήμανε η αστυνομία.

Ο Νταρμανέν, που επισκέφθηκε το βορειοδυτικό Παρίσι, δήλωσε στη διάρκεια της νύκτας ότι τα επεισόδια είναι «μικρότερης» έντασης.

Νεαροί κουκουλοφόροι

Στη Λιόν και τη Γκρενόμπλ συγκρούσεις σημειώθηκαν με ομάδες νεαρών, πολλοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες, και πετούσαν αντικείμενα εναντίον της αστυνομίας η οποία απάντησε με δακρυγόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρκετές πόλεις επέβαλαν νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στη Ναντέρ, περιοχή του Παρισιού από όπου καταγόταν ο Ναέλ, οι κάτοικοι ετοιμάζονται σήμερα για την κηδεία του νεαρού.

«Το Σάββατο 1η Ιουλίου θα είναι για την οικογένεια του Ναέλ μια ημέρα περισυλλογής», έγραψαν οι δικηγόροι της οικογένειας, ζητώντας από τα μέσα ενημέρωσης να μην παραστούν στην κηδεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ανακοινώσει την ανάπτυξη «επιπλέον ειδικών μονάδων» της αστυνομίας και της χωροφυλακής. Ελαφρά τεθωρακισμένα της χωροφυλακής χρησιμοποιήθηκαν και στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας.

«Αίσθημα ευθύνης»

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τις οικογένειες να επιδείξουν υπευθυνότητα, υπογραμμίζοντας ότι το ένα τρίτο των συλληφθέντων τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή «ήταν νέοι, μερικές φορές πολύ μικρής ηλικίας».

Ο Μακρόν κατηγόρησε επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι υποδαυλίζουν τη βία και δήλωσε ότι αναμένει να επιδείξουν «αίσθημα ευθύνης», αναφερόμενος κυρίως στο Snapchat και το TikTok μέσω των οποίων οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» και τα οποία προκαλούν «ένα είδος μιμητισμού της βίας».

Το ζήτημα της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης τίθεται από μέρος του πολιτικού κόσμου της Γαλλίας, με τον Νταρμανέν να δηλώνει στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του TF1: «Δεν αποκλείουμε τίποτα, θα δούμε τι θα επιλέξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιτρέπει στις αρχές να επιβάλλουν ειδικά μέτρα όπως απαγόρευση κυκλοφορίας, επιβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2005 έπειτα από δέκα ημέρες ταραχών μετά τον θάνατο δύο εφήβων που υπέστησαν ηλεκτροπληξία στην προσπάθειά τους να κρυφτούν από την αστυνομία.

Αυτή είναι η τρίτη φορά φέτος που αστυνομικός στη Γαλλία σκοτώνει πολίτη στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το ρεκόρ των 13 αντίστοιχων περιστατικών πέρυσι, δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας.

Το 2021 καταγράφηκαν τρία τέτοια περιστατικά και άλλα δύο το 2020, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, ο οποίος δείχνει ότι η πλειονότητα των θυμάτων από το 2017 και μετά είναι είτε μαύροι είτε αραβικής καταγωγής.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνομιλία Τραμπ ‑ Ζελένσκι: Συζητήσεις για πιθανή αποστολή πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία

Σήμερα

H Ουκρανία ζητά στρατηγική ενίσχυση με αμερικανικά όπλα – Ο Πούτιν προειδοποιεί για «νέο στάδιο κλιμάκωσης»

Τεράστιες απώλειες στα κρυπτονομίσματα μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ

Σήμερα

Η κλιμάκωση της ρητορικής μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας προκάλεσε σοκ στις αγορές, πλήττοντας τις μετοχές, το πετρέλαιο και τα κρυπτονομίσματα

Η στιγμή που μια 10χρονη στο Τέξας σώζει από πνιγμό τον 7χρονο αδερφό της, δείτε βίντεο

Σήμερα

Ο 7χρονος έτρωγε μία καραμέλα η οποία σφήνωσε στον λαιμό του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει ανάσα

Νέα Ζηλανδία: Βουλευτές Μαορί χόρεψαν ξανά haka μέσα στη Βουλή – Διεκόπη η συνεδρίαση

Σήμερα

O πρόεδρος της Βουλής φώναζε «όχι, όχι αυτό. Μου είχατε πει ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο», και διέκοψε τη συνεδρίαση.

Φωτιά σε δασική έκταση στην Εύβοια – Επιχειρούν εναέρια μέσα

Σήμερα

Από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Θεσσαλονίκη: 27χρονος προσπάθησε να ληστέψει ψιλικατζίδικο – Κατάφερε να αρπάξει μόνο μπύρες

Σήμερα

Ο 27χρονος δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη λίγο αργότερα στην οδό Εθνικής Αμύνης

Ανατιμήσεις και στα ψάρια – Διαμαρτύρονται οι καταναλωτές – Πόσο κοστίζουν το κιλό

Σήμερα

«Η Βαρβάκειος παρουσιάζει ανταγωνιστικές τιμές, κυρίως λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης επιχειρήσεων στον ίδιο χώρο»

Ισραήλ: Επιζών από τη σφαγή της Χαμάς στο φεστιβάλ Nova, αυτοπυρπολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του

Σήμερα

Δεν κατάφερε να αντέξει το ψυχολογικό βάρος από όσα αντιμετώπισε στις 7 Οκτωβρίου 2023 ο Ρόεϊ Σάλεβ

Τραγωδία στη Σαντορίνη: Αγοράκι 6 ετών πνίγηκε σε πισίνα ξενοδοχείου ‑ Φωτογραφία από το σημείο

Σήμερα

Οι γονείς του ήταν και αυτοί στην πισίνα, αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς το παιδί πνίγηκε - Αντιλήφθηκε το αγοράκι ένας λουόμενος που το κλώτσησε τυχαία μέσα στο νερό!

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Πέθανε η μητέρα του ‑ To συγκινητικό «αντίο» του

Σήμερα

Ήσουν δυνατή και περήφανη, θα σε αγαπώ για πάντα, γράφει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών

Μπέικον: «Ο Μαντζούκας ήθελε να παίξουμε ξύλο, ο Παναθηναϊκός έκανε τα πάντα πρόβλημα»

Σήμερα

Ο Αμερικανός πρώην μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού έδωσε τη δική του οπτική για τη σύντομη θητεία του στους πράσινους

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.