E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Φορολογικές δηλώσεις: Δύο στους 10 ζουν με... 83 ευρώ το μήνα

Πόσοι δηλώνουν έως 10.000

Φορολογικές δηλώσεις: Δύο στους 10 ζουν με... 83 ευρώ το μήνα
Φωτογραφία από Markus Spiske/Pexels
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποκαλυπτική η ακτινογραφία των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021 – Τι δηλώνουν οι Ελληνες - Δύο στους δέκα φορολογούμενους, ή το 20,4% όσων υποβάλλουν δηλώσεις, ζουν με 83 ευρώ τον μήνα

H πλειοψηφία των Ελλήνων φορολογουμένων, 3.757.535 φυσικά πρόσωπα, περίπου 6 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν στην εφορία ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, όπως φαίνεται από τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2022 στην εφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο στους δέκα φορολογούμενους, ή το 20,4% όσων υποβάλλουν δηλώσεις, ζουν με 83 ευρώ τον μήνα, πιο κάτω και από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των 200 ευρώ, ενώ 659.258 φορολογούμενοι δηλώνουν μηδενικό εισόδημα.

Στη μεσαία τάξη, όσοι δηλώνουν εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 περιλαμβάνονται πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά και με εισοδήματα φτώχειας έως 5.000 ευρώ εμφανίζεται το 37% των φυσικών προσώπων.

Στον αντίποδα, 1.004 φορολογούμενοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους καθώς δηλώνουν εισοδήματα άνω των 900.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την ανάλυση των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021 που υποβλήθηκαν το 2022 και επεξεργάστηκε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκύπτει ότι το συνολικό εισόδημα που δηλώσαμε το 2022 ανήλθε σε 84,2 δισ. ευρώ, ενώ το εισόδημα για το οποίο φορολογήθηκαν όλα τα φυσικά πρόσωπα άγγιξε τα 89,7 δισ. ευρώ λόγω της προσαύξησης των τεκμηρίων.

Ο φόρος που βεβαιώθηκε στα νοικοκυριά ανήλθε σε 8,9 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 732,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το φόρο του 2021.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχεδόν επτά στους δέκα επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι δήλωσαν στην εφορία καθαρά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Τα συνολικά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα που δηλώθηκαν ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ.

Το μέσο δηλωθέν εισόδημα των νοικοκυριών πέρυσι ήταν 12.748 ευρώ και ο μέσος φόρος 1.347 ευρώ.

Ενα στα τέσσερα νοικοκυριά δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2021 ενώ για δυο στα δέκα νοικοκυριά η φορολογική επιβάρυνση δεν υπερβαίνει τα 15 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φόρο πάνω από 300 ευρώ κατέβαλαν 2.974.234 νοικοκυριά και πάνω από 6.000 ευρώ 269.537 φορολογούμενοι.

Στην παγίδα των τεκμηρίων έπεσαν 1,66 εκατομμύρια νοικοκυριά που πλήρωσαν έξτρα φόρο για υψηλότερα εισοδήματα.

Επιβάρυνση 58 εκατ. ευρώ είχαν τα νοικοκυριά που δεν κάλυψαν το 30% του εισοδήματος τους με e-δαπάνες, με αποτέλεσμα να πληρώσουν πέναλτι

Από το συνολικό εισόδημα των 84,2 δισ. ευρώ:

- 65,937 δισ. ευρώ δηλώθηκαν από 4.964.326 μισθωτούς και συνταξιούχους,
- 4,316 δισ. ευρώ από 388.481 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους,
- 6,617 δισ. ευρώ από 1.657.998 φορολογούμενους με εισοδήματα από ακίνητα
- 5,772 δισ. ευρώ από 4.570.471 φορολογούμενους με εισοδήματα από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, και
- 1,563 δισ. ευρώ από 505.960 από φορολογούμενους που ασκούν αγροτική δραστηριότητα

Οι φορολογούμενοι διαθέτουν 4.756.144 κύριες κατοικίες, 935.404 πρώτες δευτερεύουσες και 194.449 δεύτερες δευτερεύουσες κατοικίες. Κατέχουν επίσης 5.423.700 αυτοκίνητα, 100.071 σκάφη αναψυχής, 906 ιδιωτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα τα οποία είναι δηλωμένα στο όνομά τους. Σε 17.762 ανέρχονται οσοι έχουν εξωτερική πισίνα και 307 αυτά που διαθέτουν εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης στο σπίτι τους.

Στους επιτηδευματίες βεβαιώθηκε τέλος επιτηδεύματος ύψους 366,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 4,3 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2020.

Η προκαταβολή φόρου με την οποία επιβαρύνθηκαν τα φυσικά πρόσωπα ανήλθε στο ποσό των 298,03 εκ ευρώ και ήταν αυξημένη κατά 72,16 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020.

Από τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, σχεδόν το 90% δηλώνει εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, από 30.000 έως 50.000 το 0,67% ενώ πάνω από 100.000 ευρώ μόλις 0,04% ή 707 άτομα.

Από το σύνολο των φορολογούμενων με εισόδημα από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, το 99,19 % δήλωσε εισόδημα έως 10.000 ευρώ εναντι 99,44% ένα χρόνο πριν.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παναθηναϊκός ‑ ΑΕΚ: Μεγάλο πανό των οργανωμένων της Ντινάμο Ζάγκρεμπ στη Λεωφόρο

Σήμερα

Η ΑΕΚ έχει ενημερώσει τις αρχές και τον Παναθηναϊκό ότι ενδεχομένως να υπάρχουν προσβλητικά πανό

Δικτατορία θέλει σχεδόν το 7% των Γερμανών

Σήμερα

Ειδικοί επισημαίνουν το φαινόμενο που έχει ρίζες στις πρόσφατες μεγάλες κρίσεις όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις τιμών

Κασσελάκης: Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου

Σήμερα

Με ποια στελέχη συναντήθηκε - Ποιοι αναλαμβάνουν «ρόλο-κλειδί»

Αρναούτογλου: Πού θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Σήμερα

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν - Σε ισχύ έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Θεσσαλονίκη: Πώς ακινητοποίησαν τον ληστή ‑ Σοκάρει η περιγραφή του χρυσοχόου

Σήμερα

«Μας φώναζαν ότι καταπατάμε τα δικαιώματά του»

Οι ΗΠΑ ενισχύουν στρατιωτικά την Ουκρανία με άρματα μάχης

Σήμερα

Έφτασαν στην Ουκρανία τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams

Αδιανόητο ξύλο μεταξύ γυναικών σε αθηναϊκό club

Σήμερα

Μαλλιοτραβιόντουσαν και ο κόσμος τραβούσε βίντεο αντί να τις χωρίσει

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.