E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Έκκληση του ΕΚΑΒ: «Μην καλείτε τα ασθενοφόρα χωρίς λόγο»

Έκκληση προς τους πολίτες να μην καλούν τα ασθενοφόρα για μη επείγοντα περιστατικά

Έκκληση του ΕΚΑΒ: «Μην καλείτε τα ασθενοφόρα χωρίς λόγο»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 13/7/2023 | 13:16

Έκκληση προς τους πολίτες να μην καλούν τα ασθενοφόρα για μη επείγοντα περιστατικά εν μέσω του καύσωνα, απεύθυνε σήμερα (13.7.2023) το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Σύμφωνα με τους αρμόδιους του ΕΚΑΒ, το τελευταίο διάστημα, οι τηλεφωνικές κλήσεις στο 166 για μη επείγοντα περιστατικά είναι περισσότερες από τις επείγουσες κλήσεις, με αποτέλεσμα τα ασθενοφόρα να απασχολούνται ως «ταξί» και να σημειώνονται καθυστερήσεις στα πραγματικά επείγοντα περιστατικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τις συνθήκες των υψηλών θερμοκρασιών οι οποίες διαμορφώνονται λόγω καύσωνα, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται σε υψηλή ετοιμότητα, αν και προς το παρόν οι κλήσεις για περιστατικά θερμικής εξάντλησης ή θερμοπληξίας είναι λίγα.

Με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει, όμως, τα επόμενα 24ωρα ακόμη και στους 45 βαθμούς Κελσίου, πολλοί πολίτες αναμένεται να κινδυνεύσουν από θερμική εξάντληση, θερμοπληξία και άλλες σοβαρές επιπλοκές από τη ζέστη.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η έξαρση του καύσωνα «Κλέων» θα κορυφωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και για τον λόγο αυτό, οι αρμόδιες αρχές εκπόνησαν επιχειρησιακά σχέδια για τον περιορισμό των επιπτώσεων αυτού του φαινομένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επείγουσα προνοσοκομειακή και πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) αναμένεται να ηγηθούν στο έργο της προστασίας των πολιτών από τον καύσωνα.

Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε ο περιορισμός των ρεπό και αδειών του προσωπικού του ΕΚΑΒ, αλλά και η αύξηση των βαρδιών με την ενίσχυση των πληρωμάτων με τους νέους οδηγούς του στρατού, των ΟΤΕ και της πυροσβεστικής.

Η προσθήκη των περίπου 200 ατόμων που ήδη εκπαιδεύτηκαν στη δύναμη του ΕΚΑΒ, θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα ασθενοφόρα και οι κινητές Μονάδες, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν σε αριθμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, ένα όχημα «ταχείας επέμβασης», το οποίο θα διαθέτει γιατρό και διασώστη, θα καλύπτει όλο το παραλιακό μέτωπο.

Άμεσα μέτρα για την αύξηση του προσωπικού στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία δεν έχουν ληφθεί προς το παρόν, ωστόσο, αυτό αναμένεται να συμβεί, εάν τις επόμενες μέρες το φαινόμενο του καύσωνα κλιμακωθεί και απαιτηθεί η περαιτέρω ενίσχυση των πρωτοβάθμιων υγειονομικών δομών.

Σε ετοιμότητα το τεχνικό προσωπικό των νοσοκομείων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το υπουργείο Υγείας ζήτησε ήδη από τους διοικητές των ΥΠΕ, να μεριμνήσουν ώστε στα νοσοκομεία ευθύνης τους να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι για την σωστή λειτουργία των κλιματιστικών μηχανημάτων, αλλά και των γεννητριών, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης διακοπών ρεύματος.

Οι πιθανές διακοπές ρεύματος μάλιστα, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο χειρουργεία που θα βρίσκονται σε εξέλιξη στα νοσοκομεία και οι διοικητές οφείλουν να μεριμνήσουν για την ασφάλεια των ασθενών.

Απόφαση για την ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων με επιπλέον εφημερίες γιατρών και νοσηλευτών, ώστε να αντιμετωπίσουν πιθανά παθολογικά και καρδιολογικά περιστατικά, δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρξουν αλλαγές, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

Οι αρμόδιοι ζητούν να υπάρξει μέριμνα για την προστασία -πρώτα από όλα- των ευπαθών ομάδων, των ηλικιωμένων, των βρεφών, των ζώων συντροφιάς, αλλά να υπάρξει και ειδική μέριμνα για τους εργαζομένους, με την εφαρμογή τηλεεργασίας, όπου είναι εφικτό.

Εάν χρειαστεί, μάλιστα, θα κλείσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και θα μειωθούν οι δραστηριότητες για τα παιδιά στις κατασκηνώσεις.

Καύσωνας «Κλέων»: Η προστασία των ευπαθών ομάδων

 • Αποφυγή του ηλίου κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (11.00-16.00).
 • Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άθλησης, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία.
 • Αποφυγή των πολύωρων ταξιδιών με αστικά μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
 • Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1,5 – 2 λίτρα).
 • Αποφυγή των μεγάλων γευμάτων.
 • Περιορισμός των οινοπνευματωδών ποτών όπως και των ποτών που περιέχουν πολλή καφεΐνη – Εάν η εφίδρωση είναι μεγάλη, προσθήκη αλατιού σε μικρές ποσότητες στη διατροφή για να εξισορροπηθεί η απώλεια ηλεκτρολυτών.
 • Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών.
 • Κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά ντους με χλιαρό νερό.
 • Τροποποίηση της αντιυπερτασικής αγωγής. Οι υπερτασικοί το καλοκαίρι χρειάζονται μικρότερες δόσεις φαρμάκων γιατί η πίεση μειώνεται με τη ζέστη.
 • Τροποποίηση της αγωγής καρδιακής ανεπάρκειας. Αναπροσαρμογή της δοσολογίας φαρμάκων όπως τα διουρητικά και τα αγγειοδιασταλτικά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ηλεκτρολυτικών διαταραχών και της αφυδάτωσης.
 • Το ταξίδι με αεροπλάνο ή άλλο μέσο απαγορεύεται στους ασθενείς με πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη, πρόσφατη επέμβαση by pass ή απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας.
 • Γενικά όσοι έχουν μόνιμους καρδιακούς βηματοδότες μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Όμως κάποια είδη βηματοδοτών και εμφυτεύσιμων απινιδωτών απορρυθμίζονται από τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου.
 • Καλό είναι οι ασθενείς να έχουν μαζί τους «την ταυτότητα» του βηματοδότη ή απινιδωτή.
 • Κάθε καρδιοπαθής πρέπει οπωσδήποτε να έχει όλα τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζεται μαζί του, το όνομα και τα τηλέφωνα του γιατρού του, και τις απαραίτητες πληροφορίες για την πάθηση και την περίθαλψή του.
[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Ιταλία: Αγνωστη η αιτία της πτώσης του λεωφορείου με 21 νεκρούς

Σήμερα

Δεν υπάρχουν ίχνη ολισθηρότητας στον δρόμο

Λούτσα: Εξιχνιάστηκε το μακελειό με τη δολοφονία των έξι Τούρκων

Σήμερα

Το μεσημέρι της Τετάρτης πρόκειται να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΛ.ΑΣ.

Πού θα κυμανθούν οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης

Σήμερα

Ποιο θα είναι το ποσό ενίσχυσης

Cycladic Identity: Η νέα πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των Κυκλάδων

Σήμερα

9 προγράμματα υλοποιούνται ήδη σε 8 νησιά, Αμοργό, Ανδρο, Δονούσα, Ίο, Κέα, Μύκονο, Πάρο & Σίκινο

Ζερεφός: Έχουμε έναν αόρατο κίνδυνο ο οποίος απειλεί όλο τον πλανήτη

Σήμερα

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο συχνά

Τέλος οι «κομμένες» εξατμίσεις σε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες

Σήμερα

Οι αστυνομικοί αφαίρεσαν δεκάδες άδειες κυκλοφορίας, διπλώματα και ακινητοποίησαν 19 οχήματα.

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου: Tι έγραψε στο Facebook

Σήμερα

Την είδηση γνωστοποίησε ο ίδιος με ανάρτησή του στο facebook.

Βίντεο‑σοκ από τη στυγερή δολοφονία ακτιβιστή σε δρόμο της Νέας Υόρκης

Σήμερα

Αγνωστος σε έξαλλη κατάσταση πλησίασε γνωστό ακτιβιστή-ποιητή και αφού τον ρώτησε «τι κοιτάς» τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Φονική καραμπόλα με Ferrari και Lamborghini

Σήμερα

Συγκρούστηκαν με τροχόσπιτο, δύο νεκροί

Πάτρα: Ξυλοδαρμός σε σχολείο και μαθητής της Α’ Γυμνασίου με σπασμένα δόντια

Σήμερα

Νέο επεισόδιο σε σχολείο στην Πάτρα, με ένα παιδί να μεταφέρεται σε νοσοκομείο

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.