E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αφγανιστάν: Λουκέτο σε χιλιάδες ινστιτούτα αισθητικής

Σε ισχύ απαγόρευση των αρχών των Ταλιμπάv

Αφγανιστάν: Λουκέτο σε χιλιάδες ινστιτούτα αισθητικής
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 25/7/2023 | 13:55

Χιλιάδες ινστιτούτα αισθητικής θα πρέπει να κλείσουν σήμερα οριστικά σε όλο το Αφγανιστάν, καθώς τίθεται σε ισχύ σχετικό διάταγμα των αρχών των Ταλιμπάv, που στερεί από τις γυναίκες μια από τις ελάχιστες πηγές εσόδων τους και έναν από τους τελευταίους χώρους ελευθερίας τους.

Από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάv απέκλεισαν τις γυναίκες από τα περισσότερα λύκεια θηλέων, τα πανεπιστήμια και τις δημόσιες υπηρεσίες, τους απαγόρευσαν να εισέρχονται σε πάρκα, κήπους, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά και τις υποχρέωσαν να είναι ολόκληρες καλυμμένες όταν βγαίνουν από το σπίτι τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε με διάταγμα στα τέλη Ιουνίου, για κλείσιμο χιλιάδων ινστιτούτων αισθητικής σε όλη τη χώρα, τα οποία λειτουργούν γυναίκες, τις στερεί αυτό που συχνά είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος για τις οικογένειές τους και έναν από τους τελευταίους χώρους όπου μπορούν να συναντηθούν ελεύθερα, έξω από τα σπίτια τους στα οποία περιορίζονται ολοένα και πιο πολύ.

«Συνηθίζαμε να ερχόμαστε εδώ και να περνάμε τον χρόνο μας συζητώντας για το μέλλον μας. Τώρα, ακόμα και αυτό το δικαίωμα μάς αφαιρέθηκε», δήλωσε η Μπαχάρα, πελάτισσα σε ινστιτούτο της Καμπούλ. «Οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν σε χώρους αναψυχής, άρα τι μπορούμε να κάνουμε; Πού μπορούμε να διασκεδάσουμε; Πού μπορούμε να συναντηθούμε;», πρόσθεσε.

Η απαγόρευση των ινστιτούτων αισθητικών θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν το εισόδημά τους 60.000 γυναίκες που δουλεύουν σε 12.000 τέτοιες επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Επιμελητήριο εμπορίου και βιομηχανίας και τις γυναίκες στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την περασμένη εβδομάδα, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στον αέρα και χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσουν δεκάδες Αφγανές που διαδήλωναν στην Καμπούλ κατά του διατάγματος.

Το υπουργείο για την Καταστολή της Διαφθοράς και την Προώθηση της Αρετής, επιβεβαιώνοντας το μέτρο μερικές ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του διατάγματος, διευκρίνισε ότι τα κέντρα αισθητικής έχουν στη διάθεσή τους έναν μήνα, έως σήμερα Τρίτη, για να κλείσουν, προκειμένου να μπορέσουν να πουλήσουν τα αποθέματά τους.

Είχε δικαιολογήσει το κλείσιμό τους με το γεγονός ότι υπέρογκα ποσά δαπανώνται στα κέντρα αισθητικής για γάμους, το οποίο θεωρείται ότι είναι πολύ μεγάλη επιβάρυνση για τις φτωχές οικογένειες και με το γεγονός ότι ορισμένες από τις προτεινόμενες θεραπείες και υπηρεσίες δε σέβονται στον ισλαμικό νόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ιδιαιτέρως βαρύ μακιγιάζ στο πρόσωπο εμποδίζει τις γυναίκες στο σωστό τελετουργικό πλύσιμο πριν από την προσευχή, είχε εξηγήσει το υπουργείο, με τις ψεύτικες βλεφαρίδες και τις πλεξούδες μαλλιών επίσης να απαγορεύονται.

Αντίτυπο του διατάγματος στο οποίο είχε πρόσβαση το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι η απόφαση βασίζεται σε «προφορική εντολή του ανώτατου ηγέτη» του Αφγανιστάν Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα.

Πολλά κέντρα αισθητικής είχαν ανοίξει στην Καμπούλ και σε μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν κατά τα 20 χρόνια κατοχής από τις αμερικανικές δυνάμεις και το ΝΑΤΟ, πριν επιστρέψουν στην εξουσία οι Ταλιμπάv.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάφος ‑ Ερυθρός Αστέρας 1‑1: Εγραψε ιστορία η κυπριακή ομάδα και βρέθηκε στ` αστέρια!

Πριν 1 ώρα

Η Πάφος των... θαυμάτων ζει στιγμές μοναδικές, πέταξε εκτός συνέχειας τον Ερυθρό Αστέρα (1-1) και εξασφάλισε θέση στη League Phase του Champions League

Φωτορεπόρτερ παραιτείται καταγγέλλοντας «νομιμοποίηση» της σφαγής από το Reuters – Viral η κομμένη δημοσιογραφική ταυτότητα

Χτες

Σύμφωνα με την Zink τα δυτικά μέσα ενημέρωσης συνέβαλαν να δημιουργηθεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα αυτές οι ισραηλινές επιθέσεις σε δημοσιογράφους

Σκύδρα: «Τον σκότωσα γιατί μου έκλεψε τα φρούτα», λέει ο 75χρονος για τον 72χρονο

Χτες

Το θύμα είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος και αναζητούνταν για 10 μέρες

Τραγικός θάνατος 22χρονης από σπάνια αλλεργική αντίδραση μετά από αξονική τομογραφία

Χτες

Η θανατηφόρα αντίδραση προκλήθηκε από το σκιαγραφικό που της χορηγήθηκε

Αχαΐα: Διαστάσεις παίρνει η ευλογιά των αιγοπροβάτων ‑ Εφιάλτης για τους κτηνοτρόφους

Χτες

Η κατάσταση με την εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη Δυτική Αχαΐα επιδεινώνεται

Φθιώτιδα: Στη φυλακή 59χρονος που απείλησε με μαχαίρι την ανιψιά του ‑ «Βγες έξω να σε σφάξω»

Χτες

Στο δικαστήριο ο 59χρονος εμφανίστηκε μετανιωμένος και υποστήριξε πως όλο αυτό ήταν «μια χαζομάρα»

Τραγωδία στην Κρήτη: Πέθανε ο 40χρονος εγκαυματίας από τη φωτιά σε γήπεδο στην Αμμουδάρα

Χτες

Ο εγκαυματίας είχε διακομιστεί στο Λάτσειο Κέντρο εγκαυμάτων του Θριάσιου Νοσοκομείου όπου άφησε την τελευταία του πνοή

Μοντέλο δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από μετανάστες στη Γερμανία ενώ προστάτευε γυναίκες

Χτες

Το 21χρονο μοντέλο από τη Νέα Υόρκη μαχαιρώθηκε πολλές φορές ενώ υπερασπιζόταν δύο γυναίκες - «Επιτίθενται και τους αφήνουν ελεύθερους μετά από 12 ώρες»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.