E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αφγανιστάν: Λουκέτο σε χιλιάδες ινστιτούτα αισθητικής

Σε ισχύ απαγόρευση των αρχών των Ταλιμπάv

Αφγανιστάν: Λουκέτο σε χιλιάδες ινστιτούτα αισθητικής
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 25/7/2023 | 13:55

Χιλιάδες ινστιτούτα αισθητικής θα πρέπει να κλείσουν σήμερα οριστικά σε όλο το Αφγανιστάν, καθώς τίθεται σε ισχύ σχετικό διάταγμα των αρχών των Ταλιμπάv, που στερεί από τις γυναίκες μια από τις ελάχιστες πηγές εσόδων τους και έναν από τους τελευταίους χώρους ελευθερίας τους.

Από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάv απέκλεισαν τις γυναίκες από τα περισσότερα λύκεια θηλέων, τα πανεπιστήμια και τις δημόσιες υπηρεσίες, τους απαγόρευσαν να εισέρχονται σε πάρκα, κήπους, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά και τις υποχρέωσαν να είναι ολόκληρες καλυμμένες όταν βγαίνουν από το σπίτι τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε με διάταγμα στα τέλη Ιουνίου, για κλείσιμο χιλιάδων ινστιτούτων αισθητικής σε όλη τη χώρα, τα οποία λειτουργούν γυναίκες, τις στερεί αυτό που συχνά είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος για τις οικογένειές τους και έναν από τους τελευταίους χώρους όπου μπορούν να συναντηθούν ελεύθερα, έξω από τα σπίτια τους στα οποία περιορίζονται ολοένα και πιο πολύ.

«Συνηθίζαμε να ερχόμαστε εδώ και να περνάμε τον χρόνο μας συζητώντας για το μέλλον μας. Τώρα, ακόμα και αυτό το δικαίωμα μάς αφαιρέθηκε», δήλωσε η Μπαχάρα, πελάτισσα σε ινστιτούτο της Καμπούλ. «Οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν σε χώρους αναψυχής, άρα τι μπορούμε να κάνουμε; Πού μπορούμε να διασκεδάσουμε; Πού μπορούμε να συναντηθούμε;», πρόσθεσε.

Η απαγόρευση των ινστιτούτων αισθητικών θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν το εισόδημά τους 60.000 γυναίκες που δουλεύουν σε 12.000 τέτοιες επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Επιμελητήριο εμπορίου και βιομηχανίας και τις γυναίκες στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την περασμένη εβδομάδα, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στον αέρα και χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσουν δεκάδες Αφγανές που διαδήλωναν στην Καμπούλ κατά του διατάγματος.

Το υπουργείο για την Καταστολή της Διαφθοράς και την Προώθηση της Αρετής, επιβεβαιώνοντας το μέτρο μερικές ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του διατάγματος, διευκρίνισε ότι τα κέντρα αισθητικής έχουν στη διάθεσή τους έναν μήνα, έως σήμερα Τρίτη, για να κλείσουν, προκειμένου να μπορέσουν να πουλήσουν τα αποθέματά τους.

Είχε δικαιολογήσει το κλείσιμό τους με το γεγονός ότι υπέρογκα ποσά δαπανώνται στα κέντρα αισθητικής για γάμους, το οποίο θεωρείται ότι είναι πολύ μεγάλη επιβάρυνση για τις φτωχές οικογένειες και με το γεγονός ότι ορισμένες από τις προτεινόμενες θεραπείες και υπηρεσίες δε σέβονται στον ισλαμικό νόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ιδιαιτέρως βαρύ μακιγιάζ στο πρόσωπο εμποδίζει τις γυναίκες στο σωστό τελετουργικό πλύσιμο πριν από την προσευχή, είχε εξηγήσει το υπουργείο, με τις ψεύτικες βλεφαρίδες και τις πλεξούδες μαλλιών επίσης να απαγορεύονται.

Αντίτυπο του διατάγματος στο οποίο είχε πρόσβαση το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι η απόφαση βασίζεται σε «προφορική εντολή του ανώτατου ηγέτη» του Αφγανιστάν Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα.

Πολλά κέντρα αισθητικής είχαν ανοίξει στην Καμπούλ και σε μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν κατά τα 20 χρόνια κατοχής από τις αμερικανικές δυνάμεις και το ΝΑΤΟ, πριν επιστρέψουν στην εξουσία οι Ταλιμπάv.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Χτες

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Χτες

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Χτες

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Χτες

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Χτες

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Χτες

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Χτες

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Χτες

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.