E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κίνδυνος πολεμικής σύρραξης στην Αφρική: Κλείνει ο εναέριος χώρος στο Νίγηρα

Κίνδυνος για μια γενικευμένη σύρραξη

Κίνδυνος πολεμικής σύρραξης στην Αφρική: Κλείνει ο εναέριος χώρος στο Νίγηρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/8/2023 | 11:53

Οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα στα τέλη Ιουλίου ανακοίνωσαν χθες Κυριακή το κλείσιμο του εναέριου χώρου του μέχρι νεοτέρας, «μπροστά στην απειλή επέμβασης που συγκεκριμενοποιείται από γειτονικές χώρες».

Νωρίτερα, χιλιάδες υποστηρικτές της χούντας συνέρρευσαν σε στάδιο της πρωτεύουσας Νιαμέι, επευφημώντας την απόφασή της να μην υποκύψει στις εξωτερικές πιέσεις να παραιτηθεί. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μπροστά στην απειλή επέμβασης που συγκεκριμενοποιείται από γειτονικές χώρες, ο εναέριος χώρος του Νίγηρα κλείνει από σήμερα (…) μέχρι νεοτέρας», αναφέρει ανακοίνωση της στρατιωτικής χούντας που διαμηνύει πως «οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης του εναέριου χώρου» θα οδηγήσει σε «ενεργητική και ακαριαία αντίδραση».

Το πραξικόπημα, το έβδομο στη Δυτική και Κεντρική Αφρική μέσα σε τρία χρόνια, συγκλόνισε την περιοχή του Σαχέλ, μια από τις φτωχότερες στον κόσμο.

Δεδομένου του πλούτου σε ουράνιο και πετρέλαιο και τον κεντρικό του ρόλο σ’ έναν πόλεμο με τους ισλαμιστές μαχητές, ο Νίγηρας έχει σημασία για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Κίνα και τη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε χωριστή ανακοίνωσή του, το Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας (ΕΣΣΠ, η χούντα) ανέφερε πως κατέγραψε ότι έχει γίνει «προκαταρκτική ανάπτυξη» στρατευμάτων στο πλαίσιο «της προετοιμασίας της επέμβασης» σε «δυο χώρες της κεντρικής Αφρικής», χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιες είναι αυτές.

Τελεσίγραφο

Ωστόσο, προειδοποίησε πως «κάθε κράτος που εμπλέκεται» στην προετοιμασία της επέμβασης θα το θεωρεί «εμπόλεμο μέρος».

Το τελεσίγραφο που απηύθυνε την 30ή Ιουλίου η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO) στους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς, αξιώνοντας να αποκαταστήσουν στα καθήκοντά του τον πρόεδρο Μπαζούμ και απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση, εξέπνευσε τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα στη Νιαμέ· στις 02:00 ώρα Ελλάδας σήμερα Δευτέρα), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Οι αρχηγοί Aμυνας του CEDEAO συμφώνησαν ένα πιθανό σχέδιο στρατιωτικής δράσης, συμπεριλαμβανομένου του πότε και πού θα χτυπήσουν, εάν ο πρόεδρος, Μοχάμεντ Μπαζούμ, δεν αφεθεί ελεύθερος και αποκατασταθεί εντός της προθεσμίας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ερευνητές είναι πιο κοντά από ποτέ στην επίλυση του μυστηρίου της Αμέλια Έρχαρτ

Σήμερα

Αεροφωτογραφίες μπορεί να αποτελέσουν το «κλειδί»

Αρνήθηκε την εισαγωγή στο Νοσοκομείο Νίκαιας ο Πάνος Ρούτσι: 19η μέρα σε απεργία πείνας

Σήμερα

Εξακολουθεί να πίνει μόνο νερό, χαμομήλι και ηλεκτρολύτες

Πάρος: Νεκρός 40χρονος Αφγανός με τραύματα από μαχαίρι

Σήμερα

Τον άτυχο άνδρα βρήκε ο εργοδότης του, ο οποίος ειδοποίησε άμεσα τις Αρχές

Times of Israel: Θετική η Χαμάς στο σχέδιο του Τραμπ για τη Γάζα ‑ Θα ζητήσει αλλαγές

Σήμερα

Αρθρο του BBC αναφέρει ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα αντιτίθεται στο σχέδιο

Πάνος Ρούτσι: Στο Κρατικό Νίκαιας για ιατρικές εξετάσεις ‑ Βρίσκεται στη 19η μέρα απεργίας

Σήμερα

Διακομίζεται στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους

Η Λατινοπούλου ειρωνεύεται τον Ιάσονα Αποστολόπουλο: «Αχου και δεν μας νοιάζει! Ας σας κρατήσουν εκεί»

Σήμερα

Αυτή τη φορά «τα έβαλε» με τον ακτιβιστή Ιάσονα Αποστολόπουλο που μαζί με άλλους Έλληνες αιχμαλωτίστηκε από το Ισραήλ

ΗΠΑ: Ποινή φυλάκισης σε γυναίκα που επιχείρησε να πνίξει 3χρονη Παλαιστίνια

Σήμερα

Μία 43χρονη Τεξανή καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για απόπειρα πνιγμού ενός τρίχρονου κοριτσιού παλαιστινιακής καταγωγής.

«Ο φονιάς είναι έξω, μου σκότωσε τα παιδιά και πρέπει να πληρώσει»

Σήμερα

Συγκλονίζει η μητέρα του Ακη και της Χαριτίνης που σκοτώθηκαν σε τροχαίο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.