E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Έρχονται νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα από τον Σεπτέμβριο

Από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι και σήμερα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ξεπερνάει σταθερά το 10%

Έρχονται νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα από τον Σεπτέμβριο
Φωτογραφία από Aleksandar Pasaric
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 17/8/2023 | 12:07

Όπως προκύπτει μέτρα τύπου Market Pass δεν αντιμετωπίζουν τη συνεχιζόμενη επί 26 μήνες άνοδο του πληθωρισμού στα τρόφιμα

Όπως προκύπτει μέτρα τύπου Market Pass δεν αντιμετωπίζουν τη συνεχιζόμενη επί 26 μήνες άνοδο του πληθωρισμού στα τρόφιμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέο «ράλι» ανατιμήσεων αναμένεται να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μέτρα τύπου Market Pass δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί η τεράστια ακρίβεια που απλώνεται σε όλη την ελληνική επικράτεια καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα καλά κρατεί εδώ και 17 συνεχόμενους μήνες με διψήφιοψήφιο ποσοστό.

Από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι και σήμερα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ξεπερνάει σταθερά το 10% και συνεχίζει ανοδικά με διψήφια ποσοστά. Συνολικά, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κινείται θετικά επί 26 συνεχόμενους μήνες, ήτοι από τον Ιούνιο του 2021!

Κύκλοι του λιανεμπορίου τροφίμων αναφέρουν πως μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται νέος γύρος αυξήσεων, οι οποίες εκτιμάται να φθάσουν έως και 10% σε αρκετά είδη, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους καταναλωτές που «βλέπουν» το εισόδημά τους να ροκανίζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χειροτερεύει η κατάσταση

Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι χειρότερη από την Ευρώπη, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Eurostat. Η εκτίμηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας αναφορικά με τον πληθωρισμό του Ιουλίου, έδειξε άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα κόντρα σε ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ εμφανίζει την Ελλάδα ως τη χώρα με την υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών στο 24,5% με δεύτερη χώρα την Εσθονία που οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν το 7,2%.

Ενδεικτικό είναι ότι τον Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα που βρέθηκε στο 12,2% ήταν 1,4 μονάδες υψηλότερος από αυτόν της Ευρωζώνης ο οποίος ήταν στο 10,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση μεταξύ των κρατών – μελών, της τάξης του 3,5%, και αποτελεί αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με τον Μάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ελλάδα σε σύνολο 60 κατηγοριών τροφίμων και ποτών οι τιμές, μέσα σε ένα εξάμηνο, αυξήθηκαν σε 52 κατηγορίες, ενώ μόνο σε 8 κατηγορίες καταγράφηκαν μειωμένες τιμές της τάξης 2-4%. Οι ανατιμήσεις των τροφίμων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κυμάνθηκαν από 5 έως 17% και με αύξηση ρεκόρ 41% στα φρούτα.

Βασικό ζήτημα αποτελεί η αντιμετώπιση του φαινομένου σε συνάρτηση με την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών. Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να προκρίνει τη χρονική επέκταση του market pass μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι που όμως προφανώς και δεν αρκεί, καθότι τα κύματα ακρίβειας είναι τεράστια. Μάλιστα, εκπρόσωποι του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας επιμένουν πως απαιτείται παρέμβαση στο θέμα του ΦΠΑ, με έμφαση στα είδη πρώτης ανάγκης καθώς μόνο έτσι μπορεί να ανακουφιστούν άμεσα τα νοικοκυριά.

Μήνυμα Σκρέκα και έλεγχοι
Να βάλουν «πλάτη» για την στήριξη των νοικοκυριών έναντι των πληθωριστικών πιέσεων κάλεσε πάντως πριν από λίγες ημέρες τα σούπερ μάρκετ ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με την Ένωση Σούπερ Μάρκετ. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για στήριξη των καταναλωτών ζητήθηκε από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Να περιληφθεί στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» τουλάχιστον ένα επώνυμο προϊόν ανά κατηγορία, εφ’ όσον διαθέτει προϊόν στην εν λόγω κατηγορία.

-Να καθιερωθεί 2ο σημείο πώλησης ιδιαίτερης προβολής για τα προϊόντα του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» σε καταστήματα σούπερ μάρκετ όπου είναι χωροταξικά εφικτό.

-Να διασφαλιστούν προσιτές τιμές σχολικών ειδών εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου (υπενθυμίζεται ότι τα σχολικά είδη έχουν ενταχθεί στην περίμετρο εφαρμογής του Νόμου 4818/2021 με την επιβολή πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους ώστε να μην είναι μεγαλύτερο ανά μονάδα από εκείνο προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021).

Επιπλέον, στη συνάντηση εκφράστηκε η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης να επικοινωνεί τόσο μέσω τόσο της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis όσο και με άλλους τρόπους τα προϊόντα για τα οποία οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν μόνιμη μείωση, μεγαλύτερη από 5% στους επίσημους τιμοκαταλόγους τους, μέχρι τέλος του 2023.

Όπως επισήμανε, το υπουργείο Ανάπτυξης, ταυτόχρονα με τους αυστηρούς ελέγχους σε όλα τα προϊόντα για το μεικτό περιθώριο κέρδους, σε εφαρμογή του Νόμου 4818/2021, την ισχύ του οποίου παρέτεινε έως το τέλος του 2023, με έμφαση στα σχολικά και τα προϊόντα αλευροποιίας, κατέθεσε «δέσμη θετικών προτάσεων, λογικών και εφαρμόσιμων, που είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσουν τους καταναλωτές και κυρίως τους πιο ευάλωτους».

Σημάδια απαισιοδοξίας
Πάντως, τα «σημάδια» σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι είναι αποθαρρυντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο οι τιμές παραγωγού στα κρέατα κατέγραψαν αύξηση 13,5% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ στα υπόλοιπα προϊόντα της ζωικής παραγωγής, όπως είναι για παράδειγμα τα τυροκομικά και τα γαλακτοκομικά, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν αύξηση 29,5%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία, στον οποίο αποτυπώνονται οι τιμές παραγωγού, αυξήθηκε τον Ιούνιο του 2023 κατά 30,6%, ενώ τον Ιούνιο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021 είχε αυξηθεί κατά 9,8%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικά ο υποδείκτης τιμών φυτικής παραγωγής αυξήθηκε τον Ιούνιο του 2023 κατά 34,1% και διαμορφώθηκε στις 157,3 μονάδες.

Πέρα από το ελαιόλαδο, η λιανική τιμή του οποίου προβλέπεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 10 ευρώ ανά κιλό, και την εκτόξευση των τιμών σε φρούτα και λαχανικά, οι τιμές παραγωγού σε σειρά άλλων προϊόντων αποτελούν προάγγελο υψηλών πληθωριστικών πιέσεων. Η τιμή του πρόβειου γάλακτος (πρόκειται για τιμές χωρίς επιδοτήσεις) είναι κατά 34% υψηλότερη σε σύγκριση με το 2022, κάτι που συνεπάγεται πολύ υψηλές τιμές στη φέτα και σε άλλα τυριά, στα κτηνοτροφικά φυτά οι αυξήσεις είναι της τάξεως του 10,6%, μετά μια αύξηση 29,9% το 2022, στα αυγά 18,4% και στις πατάτες 27,2%.

Ανησυχητικές ενδείξεις υπάρχουν και από την πλευρά των εισαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων. Αν και σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία υποχώρησε τον Ιούνιο κατά 19,4%, εμφάνισε οριακή αύξηση 0,5% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023, την πρώτη αύξηση μετά 7 μήνες συνεχόμενης πτώσης.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Αγριoς ξυλoδαρμός μαθητή στο προαύλιο του σχολείο του – Σoκάρει η καταγγελiα της μητέρας του

Σήμερα

Ο 16χρονος χτυπήθηκε βάναυσα από συνομήλικούς του, εντός του σχολείου του στα Χανιά.

ΕΟΦ: Αποσύρει συμπλήρωμα διατροφής καθώς ανιχνεύθηκε υδράργυρος σε μεγάλη συγκέντρωση

Σήμερα

Ο ΕΟΦ καλεί την επιχείρηση που εισάγει και διαθέτει το σκεύασμα, να το αποσύρει αμέσως

Γεωργιάδης: «Ο Κασσελάκης είναι άσχετος, όποτε μιλάει ... πετάει κι ένα μαργαριτάρι»

Σήμερα

«Αν καταργούσα το 8ωρο, αυτή θα ήταν η εικόνα της απεργίας;»

Βοσκός δέχτηκε επίθεση από αρκούδα ‑ «Πήδηξε πάνω στο κεφάλι μου»

Σήμερα

«Ήθελε και έφυγε μόνο του, αν δεν ήθελε δεν γλίτωνα»

Απίστευτο βίντεο: Αγριογούρουνο «κόβει βόλτες» στο Χαϊδάρι και οι γάτες του ... κάνουν παρέα

Σήμερα

Στον αστικό ιστό του Χαϊδαρίου έφτασε ένα αγριογούρουνο

Θεσσαλονίκη: Εγκληματικό λάθος οδηγού στην Περιφερειακή

Σήμερα

Δείτε τι έκανε όταν έχασε την έξοδο

Θεσσαλονίκη: Αλλοδαποί παρενόχλησαν κοπέλες με μαχαίρια στο Ωραιόκαστρο

Σήμερα

Ακολούθησε άγρια συμπλοκή - Δείτε το βίντεο

Γιατί η Πολωνία άλλαξε στάση και σταματάει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία

Χτες

Η ανακοίνωση του Ματέους Μοραβιέτσκι έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία

Κωνσταντοπούλου: Ο Κασσελάκης είναι η ρεβάνς του Τσίπρα

Χτες

Με «μαφιόζικο τρόπο» η εκκαθάριση της Αχτσιόγλου

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.