.
E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα δεν είναι πλέον η Τριχωνίδα: Οι αλλαγές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel

Tα νερά από τις πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Daniel, αύξησαν σημαντικά τη στάθμη της λίμνης Κάρλα

Η μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα δεν είναι πλέον η Τριχωνίδα: Οι αλλαγές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 21/9/2023 | 18:47

Η Τριχωνίδα δεν είναι πλέον η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, καθώς τα νερά από τις πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Daniel, αύξησαν σημαντικά τη στάθμη της λίμνης Κάρλα.

Σύμφωνα με τη σελίδα στο Facebook «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ», οι πλημμύρες αναβίωσαν τη λίμνη, η οποία είχε σχεδόν εξαφανιστεί στο 1960, λόγω αποξήρανσης προκειμένου να γίνουν γεωργικές εργασίες στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση:

«ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ Η #ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ!

Δεν είναι σύνηθες να αλλάζουν τα γεωγραφικά δεδομένα μιας χώρα -πόσω μάλλον εν μία νυκτί- όμως αυτό συνέβη στη χώρα μας με το πέρασμα του Ντάνιελ (αν και σιγά σιγά τα νερά υποχωρούν…)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες που διέλυσαν τον Θεσσαλικό κάμπο, που έχουν αφήσει μέχρι και σήμερα ολόκληρες περιοχές κάτω από το νερό, ΑΝΑΒΙΩΣΕ η λίμνη #Κάρλα της οποίας την ύπαρξη ομολογώ πως αγνοούσα, αφού μέχρι πρόσφατα η λίμνη αυτή είχε σχεδόν αφανιστεί!

Όπως βλέπετε στον χάρτη, η Κάρλα σήμερα όχι απλά ξεπερνά σε μέγεθος την Τριχωνίδα, αλλά είναι (προσωρινά φαντάζομαι) η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας μας ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ.

Γενικά, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ο Θεσσαλικός κάμπος είχε πολύ περισσότερο νερό. Ο Πηνειός και οι παραπόταμοι του έλουζαν κάθε χρόνο την πεδιάδα, σχηματίζοντας μία μεγάλη λίμνη πλησίον του Πηλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κάρλα, της οποίας η έκταση άλλαζε χρόνο με το χρόνο και με τις βροχές, είχε φτάσει στο παρελθόν μέχρι τα 180 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε επιφάνεια!

Γύρω της δε είχε αναπτυχθεί σε βάθος αιώνων εκτενής αλιευτική δραστηριότητα, αλλά και μία εξαιρετικά πλούσια ορνιθοπανίδα. Όμως την δεκαετία του 1960, μετά από λανθασμένες (όπως αποδείχθηκε) μελέτες, αποφασίστηκε η αποξήρανση της. Πραγματικά η λίμνη σχεδόν αφανίστηκε για να δημιουργηθούν καλλιέργειες και να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα ελονοσίας.

Τα προβλεπόμενα οφέλη για την αγροτική παραγωγή δεν ήρθαν ποτέ ωστόσο και στις αρχές της τωρινής χιλιετίας αποφασίστηκε το πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα έργο αναδημιουργίας της λίμνης. Πράγματι, το 2018 η Κάρλα είχε φτάσει σε έκταση τα 37 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κακοκαιρία Daniel έδωσε τη δική της απάντηση στο ερώτημα της Κάρλας. Δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα υποχωρήσουν τα νερά της, αλλά αυτές τις μέρες η λίμνη έφτασε να έχει έκταση κοντά στα 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η φωτογραφία του ποστ προέρχεται από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel 3, τραβηγμένη στις 16/9/2023, όταν επικρατούσε λιακάδα. Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα έκτοτε…

Ευχαριστούμε την γεωγραφίλη Ερμίνα που μας έστειλε τις σχετικές πηγές!».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σχεδόν μηδενικές οι τουρκικές παραβιάσεις από 978 που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο

Σήμερα

Φθίνουσα πορεία ακολουθεί η τουρκική προκλητικότητα πάνω από το Αιγαίο

Φορολογικό νομοσχέδιο: Υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ

Σήμερα

Υπέρ των διατάξεων ψήφισαν οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε

Αναβολή και επίσημα της 14ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League

Σήμερα

«Αναγκαστική μη διεξαγωγή της επικείμενης 14ης αγωνιστικής» γράφει στην ανακοίνωση της η Λίγκα

Ιωάννινα: Δάσκαλοι διδάσκουν ιστορία σε παιδιά δημοτικού μέσω του video game «Assassin’s Creed»

Σήμερα

«Είναι αφοσιωμένα σε αυτό που κάνουν… Αποφεύγουμε την παπαγαλία»

Σαλαμίνα: Σοκάρουν τα λόγια του 71χρονου στη φίλη της 43χρονης

Σήμερα

Φίλη της 43χρονης αποκάλυψε όσα έγιναν μετά τη γυναικοκτονία.

Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,3 Ρίχτερ στο Βανουάτου

Σήμερα

Συναγερμός για τσουνάμι

Τα δέκα ελληνικά νησιά που θα μπορούν να επισκέπτονται οι Τούρκοι με προσωρινή βίζα

Σήμερα

«Τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών» δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός

Κολωνός: Στη φάκα της ΕΛ.ΑΣ ο «επιδειξίας με τον φακό»

Σήμερα

Φώτιζε τα γεννητικά του όργανα και μιλούσε αραβικά

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.