Ισλανδία: Όλοι τρέμουν στην ιδέα έκρηξης του ηφαιστείου ‑ Πλημμύρα λάβας για οχτώ μήνες το 1783
Δείτε τι φοβούνται οι επιστήμονες
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Οι εικόνες που φτάνουν στα ειδησεογραφικά γραφεία με τη γη να τρέμει, δρόμους να κόβονται στη μέση, με χιλιάδες Ισλανδούς να έχουν αφήσει τα σπίτια τους, έχουν προκαλέσει τρόμο.
Αυτή τη στιγμή η σεισμική δραστηριότητα επικεντρώνεται γύρω από την ηφαιστειακή περιοχή του Fagradalsfjall στα νοτιοδυτικά της Ισλανδίας, με τους επιστήμονες να προβλέπουν ότι μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.
Σε περίπτωση που σημειωθεί έκρηξη, θα μπορούσε να προκληθεί σημαντική ζημιά στις τοπικές υποδομές και απελευθέρωση τοξικών αναθυμιάσεων, αν και οι αρχικές ανησυχίες για πολύ ευρύτερη διαταραχή υποχωρούν.
Αυτή τη στιγμή ένα ποτάμι από μάγμα, και υπάρχουν δύο εκδοχές. Να γίνει έκρηξη ακριβώς στη πόλη Γκρίνταβικ, η οποία έχει εκκενωθεί, ή να βρει διέξοδο στον Ατλαντικό τότευπάρχει ο κίνδυνος ενός εκρηκτικού νέφους τέφρας καθώς ο εξαιρετικά καυτός βράχος έρχεται σε επαφή με το νερό.
Να θυμίσουμε πως τον Απρίλιο του 2010, η έκρηξη του Eyjafjallajokull, προκάλεσε το μεγαλύτερο κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αποτέλεσμα ενός εκτεταμένου νέφους τέφρας.
Αυτό που φοβούνται οι επιστήμονες στην Ισλανδία και την υπόλοιπη Ευρώπη είναι να μην έχουμε έκρηξη όπως αυτή που έγινε το 1783. Τότε υπήρξε μια πλημμύρα λάβας που διήρκεσε οκτώ μήνες και παρήγαγε εκτεταμένα σύννεφα θείου που έμειναν πάνω από τη Βόρεια Ευρώπη για περισσότερους από πέντε μήνες και εκτιμάται ότι προκάλεσαν ψύξη περίπου 1,3 βαθμών Κελσίου για τα επόμενα δύο χρόνια.