.
E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Στην αντεπίθεση οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Πυρ ομαδόν για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Στην αντεπίθεση οι ελεύθεροι επαγγελματίες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 15/11/2023 | 08:23

Ομοβροντία αντιδράσεων από Συλλόγους Ελεύθερων Επαγγελματιών και Φορέων που εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους για το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για 473.000 επαγγελματίες θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση 1.444 ευρώ κατά μέσον όρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το νέο φορολογικό καθεστώς που καθιερώνεται από τα φετινά εισοδήματα, το 50% των φόρων θα καταβάλλεται πλέον από το 12% των ελευθέρων επαγγελματιών έναντι 4% σήμερα. Κι αυτό γιατί με τη νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους από τη Βουλή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να εμφανίσουν στη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους καθαρό εισόδημα κάτω από 10.920 ευρώ που αντιστοιχεί στο κατώτατο μισθό των 780 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα επί 14 μήνες.

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις

Δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί και άλλοι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους και μάλιστα δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση που έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες επιχειρεί ορισμένες αλλαγές όμως αυτές δεν θίγουν τη βασική φιλοσοφία της καθιέρωσης ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος και δεν είναι ικανές να αλλάξουν το κλίμα δυσφορίας που υπάρχει στην κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη διαβούλευση και πριν κατατεθούν οι τελικές διατάξεις στη Βουλή δεν αποκλείονται αλλαγές που να οδηγούν:

 • Σε διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μαχητό. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο εφόσον μπορεί να αποδείξει με βάση πραγματικά στοιχεία ότι τα κέρδη του ήταν λιγότερα. Ωστόσο με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η μαχητότητα του τεκμηρίου είναι «μικρού βεληνεκούς» καθώς αφορά όσους υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, είναι άνεργοι, νοσηλεύονται η έχουν υποστεί πλήγμα τα πλήγμα από θεομηνίες.
 • Στην αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα συνταξιούχων οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται ή όσων βρίσκονται κοντά στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
 • Στην αναγνώριση εισοδημάτων και από άλλες πηγές όπως εισοδήματα από ενοίκια, τόκους, μερίσματα τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη για την ελάχιστη αμοιβή. Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα προστίθενται τυχόν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.
 • Σε αλλαγές στους συντελεστές προσαύξησης του ελάχιστου εισοδήματος με βάση τα χρόνια δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και το τζίρο.
 • Για «δίκαιο σύστημα φορολόγησης» κάνει λόγο η κυβέρνηση για «τσουβάλιασμα» οι εκπρόσωποι της αγοράς
 • Το τεκμήριο εισοδημάτων που εισάγεται με το νομοσχέδιο είναι μαχητό. Αυτό τονίζεται από στελέχη της κυβέρνησης και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα μπουν νέοι φόροι, αλλά θα υπάρξει μαχητό τεκμήριο εισοδημάτων, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης.

«Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί σοβαρά ότι η μεταρρύθμιση καταστρέφει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μόνο όσοι θέλουν να χαϊδέψουν τα αυτιά εκείνων που φοροδιαφεύγουν συστηματικά μπορεί να ισχυριστούν κάτι τέτοιο», αναφέρουν από ο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η αγορά από την άλλη, οι μικροί και πολύ μικροί επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι, μετά τις αλλαγές αναφέρουν ότι ήδη χωρίς εξαίρεση, φορολογούνται από μηδέν εισόδημα, με το τέλος επιτηδεύματος, που αντιστοιχεί σε εισόδημα 14.500 ευρώ, για ένα μισθωτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με κοινή ανακοίνωσή τους επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και νιώθουν την υποχρέωση να αντιδράσουν έντονα και μαζικά.

«Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Βάζοντας ένα διεκδικητικό πλαίσιο προτείνουν στα θεσμικά του όργανα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • Το συντονισμό της δράσης μας και τη διαμόρφωση ενιαίου μετώπου κατά των νέων μέτρων, με σκοπό την απόσυρσή τους.
 • Τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22/11/2023 και ώρα 13:00 έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και την κήρυξη Πανελλαδικής αποχής από τα καθήκοντά μας την ίδια μέρα.
 • Τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας των μελών όλων των φορέων και την αποστολή τους στον Πρωθυπουργό.
 • Τη δημοσιοποίηση των θέσεών μας με κάθε πρόσφορο τρόπο.
 • Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και το συντονισμό εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε Πανελλαδικό επίπεδο, ανάλογα με την εξέλιξη του θέματος, με αποφάσεις των θεσμικών μας οργάνων.

Τα παράνω υπογράφουν: οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η ΓΣΕΒΕΕ, η Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Γεωτοχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Επιμελητών Ελλάδας, οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι Ελλάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας και οι Δικαστικοί Επιμελητές Ελλάδας.

Ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο και οι αυτοκινητιστές των ταξί στην Αττική που προχωρούν σε κινητοποιήσεις όπως αποφάσισε τη Δευτέρα, κατά πλειοψηφία, το Συνδικάτο ΣΑΤΑ.

Συγκεκριμένα, εξήγγειλαν στάση εργασίας την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου (από 09:00-16:00), πορεία διαμαρτυρίας από τη λεωφόρο Αθηνών προς το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια προς το υπουργείο Μεταφορών όπου θα κατατεθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Οι αυτοκινητιστές αποφάσισαν επίσης να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που θα κάνουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι στις 22 Νοεμβρίου.

Συνολικά 13 επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς έχουν ήδη προκηρύξει πανελλαδική αποχή στις 22 Νοεμβρίου.

Πολιτική αντιπαράθεση

Οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων έχουν προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση, με την αντιπολίτευση να μιλά για εξαπάτηση των πολιτών. Όπως σημειώνουν, η Νέα Δημοκρατία δεν είχε μιλήσει προεκλογικά για τις αλλαγές αυτές, ενώ έκανε κριτική στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μιλούσαν για αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σχεδόν μηδενικές οι τουρκικές παραβιάσεις από 978 που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο

Χτες

Φθίνουσα πορεία ακολουθεί η τουρκική προκλητικότητα πάνω από το Αιγαίο

Φορολογικό νομοσχέδιο: Υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ

Χτες

Υπέρ των διατάξεων ψήφισαν οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε

Αναβολή και επίσημα της 14ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League

Χτες

«Αναγκαστική μη διεξαγωγή της επικείμενης 14ης αγωνιστικής» γράφει στην ανακοίνωση της η Λίγκα

Ιωάννινα: Δάσκαλοι διδάσκουν ιστορία σε παιδιά δημοτικού μέσω του video game «Assassin’s Creed»

Χτες

«Είναι αφοσιωμένα σε αυτό που κάνουν… Αποφεύγουμε την παπαγαλία»

Σαλαμίνα: Σοκάρουν τα λόγια του 71χρονου στη φίλη της 43χρονης

Χτες

Φίλη της 43χρονης αποκάλυψε όσα έγιναν μετά τη γυναικοκτονία.

Τα δέκα ελληνικά νησιά που θα μπορούν να επισκέπτονται οι Τούρκοι με προσωρινή βίζα

Χτες

«Τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών» δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός

Κολωνός: Στη φάκα της ΕΛ.ΑΣ ο «επιδειξίας με τον φακό»

Χτες

Φώτιζε τα γεννητικά του όργανα και μιλούσε αραβικά

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.