E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σιέρα Λεόνε: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα μετά την επiθεση ενόπλων εναντίον στρατοπέδων

Σιέρα Λεόνε: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα μετά την επiθεση ενόπλων εναντίον στρατοπέδων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/11/2023 | 12:55

Η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο αφού άγνωστοι έvοπλοι επιτέθηκαν σε στρατόπεδα και προσπάθησαν να εισβάλουν σε αποθήκη πυρομαχικών στην πρωτεύουσα Φρίταουν.

Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση τόνισε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν την κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τις πρώτες ώρες της Κυριακής άγνωστοι προσπάθησαν να εισβάλουν στην αποθήκη πυρομαχικών στο στρατόπεδο Γουίλμπερφορς. Απωθήθηκαν», ανέφερε ο υπουργός Ενημέρωσης Τσέρνορ Μπα σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Το Γουίλμπερφορς είναι ένα από τα κεντρικά στρατόπεδα της χώρας, ενώ σε αυτό υπάρχουν και πρεσβείες.

«Κηρύχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα με άμεση ισχύ, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να συνεχίσουν να αναζητούν τους υπόπτους. Συνιστούμε έντονα στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε ανταποκριτή του AFP ότι άκουσαν πυροβολισμούς και εκρήξεις στο στρατόπεδο Ουίλμπερφορς, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για ανταλλαγές πυρών κοντά στο στρατόπεδο Μόρεϊ Τάουν, όπου σταθμεύουν οι πεζοναύτες, αλλά και μπροστά από άλλο στρατιωτικό συγκρότημα επίσης στη Φρίταουν.

Η πολιτική κατάσταση στη Σιέρα Λεόνε, μια αγγλόφωνη χώρα της Δυτικής Αφρικής, είναι τεταμένη μετά τις προεδρικές και γενικές εκλογές του Ιουνίου του 2023. Τότε επανεξελέγη ο πρόεδρος Τζούλιους Μάαντα Μπίο, όμως η αντιπολίτευση απορρίπτει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Έξι αστυνομικοί και τουλάχιστον 21 πολίτες σκoτώθηκαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Αύγουστο, με τον Μάαντα Μπίο να κάνει λόγο για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τον Αύγουστο του 2020 έχουν σημειωθεί σειρά πραξικοπημάτων και απόπειρες πραξικοπηματων στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, κυρίως στο Μαλί, την Μπουρκίνα Φάσο, τον Νίγηρα και τη Γουινέα.

«Να προστατεύσουμε τη δημοκρατία»

Ο Μάαντα Μπίο διαβεβαίωσε με ανάρτησή του στο Χ ότι απωθήθηκε η επiθεση. «Η ηρεμία έχει αποκατασταθεί», έγραψε. «Παραμένουμε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη δημοκρατία στη Σιέρα Λεόνε και καλώ όλους τους πολίτες να ενωθούν γύρω από αυτή την κοινή ευθύνη», τόνισε.

Ο Μάαντα Μπίο εξελέγη για πρώτη φορά το 2018 και επανεξελέγη τον Ιούνιο από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 56,17%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξένοι παρατηρητές ωστόσο κατήγγειλαν ασυνέπειες και έλλειψη διαφάvειας στην καταμέτρηση των ψήφων, αλλά και πράξεις βiας και εκφοβισμού.

Το κεντρικό κόμμα της αντιπολίτευσης APC έκανε λόγο για νοθεία στις προεδρικές, αλλά και στις βουλευτικές και τις τοπικές εκλογές, και αποφάσισε να μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο και τα τοπικά συμβούλια.

Κυβέρνηση και APC κατέληξαν τον Οκτώβριο σε συμφωνία μετά τη μεσολάβηση της Κοινοπολιτείας, της Αφρικανικής Ένωσης και της Οικονομικής Κοινότητας των Χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).

H ECOWAS καταδίκασε σήμερα την απόπειρα κάποιων «να αρπάξουν όπλα και να διαταράξουν τη συνταγματική τάξη» στη Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρός σε τροχαίο ο πρώην κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Mastodon, Μπρεντ Χάιντς

Σήμερα

Τη ζωή του σε ηλικία 51 ετών έχασε ο πρώην κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Mastodon, Μπρέντ Χάιντς, μετά από τροχαίο δυστύχημα που είχε με τη μηχανή του στην Ατλάντα.

Αγριο έγκλημα στον Βόλο: Ανδρας δολοφόνησε τη σύζυγό του στην είσοδο της πολυκατοικίας τους

Σήμερα

Είχε προηγηθεί έντονος καβγάς, ο οποίος είχε ξεκινήσει από το διαμέρισμα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο δισεκατομμυριούχος – Πως έγινε το ατύχημα στην Μύκονο

Σήμερα

Eνας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες στον χώρο της ευρωπαϊκής fintech

ΔΕΘ ‑ Επίδομα 250 ευρώ: Αδιαπραγμάτευτο το ποσό ‑ Πιθανό «άνοιγμα» των δικαιούχων

Σήμερα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το νέο επίδομα των 250 ευρώ - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Γερμανία: Σάλος με πρώην νεοναζί που έγινε τρανς γυναίκα και θέλει να εκτίσει ποινή σε γυναικείες φυλακές

Σήμερα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης αμφισβητούν τα κίνητρα πίσω από την αλλαγή φύλου στην ταυτότητά της.

Γυναικοκτονία στο Χαλάνδρι: Απολογείται ο άνδρας που κατακρεούργησε τη 47χρονη

Σήμερα

Όταν η λάμα του πρώτου μαχαιριού που είχε πάνω του, έσπασε, έβγαλε ένα ακόμα μαχαίρι και συνέχισε να τη μαχαιρώνει συνολικά 15 φορές

Κορυφώνεται σήμερα ο καύσωνας εξπρές

Σήμερα

42αρια σε Αττική, Βοιωτία, Λακωνία

Ιταλία: Σάλος με σεξιστική ομάδα στο Facebook – Η Meta την έκλεισε μετά από 6 χρόνια

Σήμερα

Μια ομάδα με 32.000 μέλη όπου άνδρες μοιράζονταν προσωπικές φωτογραφίες των συζύγων τους

Πούτιν: Ανυποχώρητος για το Ντονμπάς και τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Σήμερα

Το Reuters σκιαγράφησε το περίγραμμα αυτού που θα ήθελε να δει το Κρεμλίνο σε μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου

Αντερλεχτ – ΑΕΚ 1‑1 στο Λόττο Παρκ: ισοφάριση Ελίασον, ραντεβού πρόκρισης στη Νέα Φιλαδέλφεια

Χτες

Οι Βέλγοι προηγήθηκαν με Ντόλμπεργκ, ο Στρακόσα κράτησε όρθια την Ένωση και ο Ελίασον «υπέγραψε» το 1-1 πριν από τη μεγάλη ρεβάνς στην OPAP Arena.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.