E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τζανάκης: Μάλλον δεν είναι νέος ιός η πνευμονία που «χτυπάει» τα παιδιά

«Υπάρχουν πολύ καλά αντιβιοτικά, τα έχουμε στη διάθεσή μας»

Τζανάκης: Μάλλον δεν είναι νέος ιός η πνευμονία που «χτυπάει» τα παιδιά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/12/2023 | 16:51

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ζητά από τους εξασθενημένους υπερήλικες ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης με αφορμή την πνευμονία που «χτυπάει» τα παιδιά. Όπως δε ξεκαθάρισε «μάλλον» δεν είναι νέος ιός.

«Ο λευκός πνεύμονας αναφέρεται στην ακτινολογική απεικόνιση ορισμένων πνευμόνων και αντί να μαυρίζει η ακτινογραφία, έχουμε διηθήματα. Αν αυτά εμφανιστούν σε μεγάλη έκταση του πνεύμονα – ιδιαίτερα όταν υπάρχει αυτό που λέμε σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, που γεμίζουν σχεδόν όλες τις κυψελίδες με υγρό – τότε σχηματίζεται μια λευκή εικόνα αντί το μαύρο που περιμένουμε στο φυσιολογικό και έτσι κατ’ ευφημισμόν ονομάστηκε εικόνα λευκού πνεύμονα» επεσήμανε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» ενώ παράλληλα τόνισε πως αυτό το στοιχείο μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις πνευμονίες, ανεξαρτήτως αιτίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα που ξεκίνησε από την Κίνα, η οποία και πάλι δίνει θα έλεγα καθυστερημένα και ελλιπείς πληροφορίες» επεσήμανε τονίζοντας πως ξυπνούν συνειρμοί του φθινοπώρου του 2019 και της έναρξης της πανδημίας του Covid, αλλά όπως υπογράμμισε σύμφωνα με ορισμένα επιδημιολογικά γεγονότα «το γεγονός ότι πλήττονται μόνο παιδιά και όχι ο υπόλοιπος πληθυσμός δείχνει πως κατά πάσα πιθανότητα είναι αναπνευστικές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, από πάρα πολλά αίτια που πλήττουν τα παιδιά της Κίνας και ορισμένων χωρών, μετά από μια κατάσταση καραντίνας η οποία αδυνάτισε το ανοσοποιητικό τους σύστημα».

«Δεν υπάρχει σχετικό εμβόλιο»

«Έχουν ακουστεί μερικά καινοφανή αίτια, όπως είναι το μυκόπλασμα της πνευμονίας, ένα κοινό αίτιο που προκαλεί την πνευμονία κάθε χρόνο και σε εμάς και το οποίο κάθε πέντε χρόνια κάνει μία θα έλεγα επιδημιολογική έξαρση και δεν αποκλείεται φέτος να συνέπεσε αυτή με την κατάσταση στην Κίνα» είπε ο Νίκος Τζανάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το μυκόπλασμα της πνευμονίας και όλες αυτές οι ιώσεις βλάπτουν κυρίως παιδιά και βλάπτουν επίσης και εξασθενημένους υπερήλικες» υπογράμμισε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως «το μυκοβακτηρίδιο της πνευμονίας κολλάει με σταγονίδια. Είναι ένα αναπνευστικό βακτήριο, με λίγες ιδιομορφίες» όμως σημείωσε πως κολλάει πολύ δυσκολότερα από τις αναπνευστικές ιώσεις, δηλαδή θέλει σχετικά στενή επαφή.

Με κάθε επιφύλαξη – λόγω της αδιαφάνειας σε που σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζεται η Κίνα -, όπως τόνισε ο Νίκος Τζανάκης αυτή είναι η πιθανότερη εξήγηση γύρω από την έξαρση των τελευταίων ημερών.

Δεν υπάρχει σχετικό εμβόλιο σύμφωνα με τον καθηγητής, όμως υπογράμμισε πως «υπάρχουν πολύ καλά αντιβιοτικά που το καταπολεμούν, τα οποία τα έχουμε στη διάθεσή μας».

Κλείνοντας ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης έκανε λόγο και για ανθεκτικό στέλεχος μυκοπλασμάτων σε κάποια αντιβιοτικά πρώτης γραμμής, από το 2019-2020 σύμφωνα δεδομένα από την Κίνα και από χώρες της Άπω Ανατολής, γεγονός που είναι ανησυχητικό για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην αντοχή των αντιβιοτικών.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πότε λήγει η προθεσμία και πώς κερδίζετε έκπτωση φόρου

Σήμερα

Έκπτωση έως 4% προβλέπεται για έγκαιρη εφάπαξ πληρωμή φόρου εισοδήματος, ενώ επιστροφές και συμψηφισμοί πραγματοποιούνται πλέον αυτόματα μέσω myAADE, χωρίς αίτηση από τους φορολογούμενους

Ένταση στο Αιγαίο: Μπαράζ παραβιάσεων από οπλισμένα τουρκικά F‑16 ‑ Εμπλοκή με ελληνικό μαχητικό

Σήμερα

Kαταγράφηκαν εννέα παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, εκ των οποίων πέντε πραγματοποιήθηκαν από τα F-16 και τέσσερις από τα ATR-72.

Θερινές εκπτώσεις: Πότε θα ξεκινήσουν και πόσο θα διαρκέσουν

Σήμερα

Η περίοδος των εκπτώσεων ξεκινά τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου, δηλαδή στις 13 Ιουλίου

Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Στη φυλακή ο 41χρονος συζυγοκτόνος

Σήμερα

Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας από το πρωί βρίσκονταν συγκεντρωμένες γυναίκες που αποδοκίμασαν τον δράστη

Χαλκίδα: Γιατρός έπαθε εγκεφαλικό μέσα στο νοσοκομείο – Είχε μόλις γυρίσει από αναρρωτική άδεια

Σήμερα

Η γιατρός υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο την ώρα που υποβαλλόταν σε εξετάσεις

Το Bitcoin σε ελεύθερη πτώση

Σήμερα

Σβήνει το ράλι του Τραμπ και υποχωρεί σε χαμηλά 20 μηνών μετά την κίνηση της Strategy

Έφοδος των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ σε πολεοδομίες της Αττικής

Σήμερα

Συλλήψεις για «εξυπηρετήσεις» και φακελάκια

Επίθεση σε ανήλικη στην Ηγουμενίτσα από άνδρα που είχε συλληφθεί πριν δύο μέρες

Σήμερα

Το κορίτσι έβαλε τις φωνές και ο δράστης απομακρύνθηκε, ενώ αστυνομικοί τον εντόπισαν λίγο αργότερα στην περιοχή – Στην κατοχή του βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, μαχαίρι

Ουκρανική επίθεση στην Αγία Πετρούπολη, 1000 χιλιόμετρα από το Κίεβο

Σήμερα

Ο Ζελένσκι απάντησε με εκατοντάδες drones στο «όχι» του Πούτιν για τετ α τετ

Οργή στις Ηνωμένες Πολιτείες: Τα εστιατόρια χρεώνουν 40 δολάρια για… κοτόπουλο

Σήμερα

Οι τιμές των πιάτων που έχουν κοτόπουλο έχουν αυξηθεί κατά 22% τα τελευταία τέσσερα χρόνια στα fine dining εστιατόρια, σύμφωνα με στοιχεία της Datassential, μιας εταιρείας που πραγματοποιεί έρευνες αγοράς με έδρα το Σικάγο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.