Όλοι μας έχουμε καταναλώσει...μικροπλαστικά. Και τώρα;
5 γραμμάρια μικροπλαστικών «καταναλώνει» ένας άνθρωπος εβδομαδιαίως – ποσότητα που αντιστοιχεί σε μια πιστωτική κάρτα
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση πλαστικού φαίνεται σαν ψέμα . Αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, το κάνουμε συνέχεια. Απλώς δεν το καταλαβαίνουμε γιατί αυτό που μπαίνει στο σώμα μας είναι τα μικροπλαστικά, τα οποία είναι ουσιαστικά πολύ μικρά θραύσματα που προέρχονται από σπασμένο πλαστικό στον ωκεανό, συνθετικές μικροΐνες στα ρούχα, ακόμη και μικροσφαιρίδια που βρίσκονται σε ορισμένα καλλυντικά.
«Τα μικροπλαστικά είναι παντού γύρω μας», λέει η Laura Sadofsky, PhD, λέκτορας στην αναπνευστική ιατρική στην Ιατρική Σχολή Hull York στην Αγγλία.
5 γραμμάρια μικροπλαστικών «καταναλώνει» ένας άνθρωπος εβδομαδιαίως – ποσότητα που αντιστοιχεί σε μια πιστωτική κάρτα – σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι
Τα μικροπλαστικά μπορούν να βρεθούν στον αέρα, στο νερό (πόσιμο, φρέσκο και θαλάσσιο), στο έδαφος και στα τρόφιμα. Και επειδή είναι τόσο διαδεδομένα στον κόσμο, είναι πολύ δύσκολο να αποφύγετε την κατάποσή τους. Πιο πρόσφατα, η Δρ Sadofsky και οι συνεργάτες της βρήκαν αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού στους πνεύμονες των ζωντανών ανθρώπων. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για την υγεία σας;
Οι ερευνητές εξακολουθούν να εξετάζουν τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών στο ανθρώπινο σώμα. Προς το παρόν, οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο για το τι μπορούν να κάνουν στο έντερο, λέει η Hailey Davies, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας και συν-συγγραφέας της μελέτης «Ανθρώπινη κατανάλωση μικροπλαστικών» του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Environmental Science and Technology Journal.
Αν αυτό ακούγεται λίγο δραματικό, σκεφτείτε το εξής: μια μελέτη του 2022 δείχνει ότι σε εβδομαδιαία βάση, οι άνθρωποι καταναλώνουν πέντε γραμμάρια πλαστικών. Αυτό είναι περίπου το βάρος της πιστωτικής σας κάρτας και πολλά για το σώμα που πρέπει να το αντιμετωπίσει, τουλάχιστον.
Τούτου λεχθέντος, δεν είστε εντελώς αβοήθητοι όταν πρόκειται να τα αποφύγετε. Δείτε τι θέλουν οι ειδικοί να ξέρετε για αυτό το μικροσκοπικό, πάντα παρόν πλαστικό.
Τι είναι τα μικροπλαστικά;
Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που είναι μικρότερα από έναν κόκκο ρυζιού (λιγότερο από πέντε χιλιοστά σε μήκος), εξηγεί η Davies. Είτε δημιουργούνται σε αυτό το μέγεθος (π.χ. μικροσφαιρίδια σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας), είτε κατακερματίζονται με την πάροδο του χρόνου από μεγαλύτερα πλαστικά αντικείμενα (π.χ. πλαστικές συσκευασίες ή ρούχα).
Τα μικροπλαστικά μπορούν να δημιουργηθούν από πλαστικά απόβλητα και χρήση, συμπεριλαμβανομένων καταναλωτικών προϊόντων, συνθετικών υφασμάτων και βιομηχανικών απορριμμάτων ή εφαρμογών, λέει η Δρ Sadofsky. Ανιχνεύθηκαν 12 διαφορετικοί τύποι μικροπλαστικών στον πνευμονικό ιστό που μελέτησε ο Δρ. Sadofsky. Αυτά που βρέθηκαν στην έρευνά της προέρχονταν συνήθως από συσκευασίες, μπουκάλια, ρούχα, σχοινί/σπάγγους και πολλές διαδικασίες παραγωγής.
Πόσο διαδεδομένα είναι τα μικροπλαστικά;
«Τα μικροπλαστικά έχουν γίνει διάχυτα σε όλα τα χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο και βρίσκονται ακόμη και στον αέρα που αναπνέουμε», λέει η Davies. Υπολογίζεται ότι 359 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικού παρήχθησαν παγκοσμίως το 2018, σύμφωνα με μια κριτική PlasticsEurope. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που τα μικροπλαστικά μπορούν να βρεθούν σχεδόν οπουδήποτε, λέει η Davies. Οι άνθρωποι εκτίθενται συχνότερα σε μικροπλαστικά μέσω της κατάποσης και της εισπνοής. Τα ζώα σε μεγάλα υδάτινα σώματα εκτίθενται συχνά σε μικροπλαστικά μέσω της ρύπανσης, της υπερχείλισης και της απορροής των λυμάτων, των καταιγίδων και του ανέμου.
Γιατί πρέπει οι άνθρωποι να ανησυχούν για τα μικροπλαστικά; Πόσο επιβλαβείς είναι;
Όχι μόνο μπορούν να βλάψουν τα ζώα και τα οικοσυστήματα που σχετίζονται με αυτά, αλλά τα μικροπλαστικά «ενσωματώνονται στα τρόφιμα μέσω των ζώων που τα καταπίνουν στο περιβάλλον, καθώς και μόλυνσης κατά την παραγωγή ή από πλαστικές συσκευασίες», λέει ο Davies. «Μόλις τα μικροπλαστικά φτάσουν στο έντερο, μπορούν να κατακερματιστούν περαιτέρω, καθώς και να απελευθερώσουν πρόσθετα και απορροφημένες τοξίνες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τον άνθρωπο». Έρευνα από το UC Davis δείχνει ότι τα παράσιτα που προκαλούν ασθένειες μπορούν να προσκολληθούν στα εκατομμύρια κιλά μικροπλαστικών που επιπλέουν μεταξύ των ωκεανών. Και αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρή ανησυχία για την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε την είσοδο μικροπλαστικών στο σώμα μας;
Η απάντηση σε αυτό είναι ακόμα άγνωστη. Αλλά οι ειδικοί έχουν μερικές ιδέες για το πώς μπορούμε γενικά να μειώσουμε τη χρήση και την κατανάλωση πλαστικών και ελπίζουμε να μειώσουμε την παρουσία μικροπλαστικών στη διαδικασία. Το κλειδί, λέει η Davies, είναι να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε την εξάρτησή μας από τις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης. Η μελέτη του 2019 που συντάχθηκε από τη Davies διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μόνο εμφιαλωμένου νερού θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερη πρόσληψη μικροπλαστικών, επομένως η μετάβαση στη βρύση από ένα μη πλαστικό δοχείο θα μπορούσε να βοηθήσει να κρατήσετε τα μικρά σωματίδια έξω από το σώμα σας... σε βάθος χρόνου!