Σήμερα έμαθα: Πως πήρε το όνομά της η Pepsi;
Η ιστορία του ονόματος του δημοφιλούς αναψυκτικού
Από το NEWSROOM
Μια παγωμένη Pepsi είναι, για κάποιους, μια αναζωογονητική απόλαυση. Την επόμενη φορά που θα γευτείτε το ανθρακούχο ποτό, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τη φανταστική 126χρονη ιστορία της μάρκας, συμπεριλαμβανομένης της ταπεινής αρχής της ως ένα υποτιθέμενο ποτό για ανακατωμένες κοιλιές.
Οι λάτρεις της στο διαδίκτυο ανακάλυψαν πρόσφατα την ιστορία πίσω από το όνομα της δημοφιλούς μάρκας. Όπως αποκάλυψε η Pepsi στον ιστότοπό της, το 1898, «ο φαρμακοποιός μιας μικρής πόλης, που λεγόταν Caleb D. Bradham, αναζήτησε ένα όνομα που θα περιέγραφε καλύτερα τη φόρμουλα του, την οποία πουλούσε με το όνομα «Brad's Drink». Αγόρασε το όνομα «Pep Kola» από έναν τοπικό ανταγωνιστή και το άλλαξε σε Pepsi-Cola». Αλλά ακόμη και αυτή η περιγραφή δεν λέει όλη την ιστορία.
Όπως εξήγησαν οι Los Angeles Times το 2017, η "Pepsi-Cola" προέρχεται στην πραγματικότητα από τη "δυσπεψία”, την οποία το ρόφημα υποτίθεται ότι κατευνάζει.
Η Encyclopedia of Pepsi-Cola Collectibles εξήγησε ότι ο Bradham πίστευε ότι η δημιουργία του χρειαζόταν ένα πιο ολιστικό όνομα, καθώς ήταν βέβαιος ότι όχι μόνο είχε υπέροχη γεύση, αλλά πράγματι βοηθούσε στην πέψη, «παρόμοια με τον τρόπο που κάνει το ένζυμο πεψίνη», όμως όπως σημείωνει, "Η Pepsi δεν περιείχε ποτέ πεψίνη."
«...Ο Bradham μετονόμασε το «Brad's Drink», το δημοφιλές μη αλκοολούχο χωνευτικό του φτιαγμένο με ένα μείγμα από ξηρούς καρπούς κόλα, ζάχαρη, νερό, καραμέλα, λάδι λεμονιού, μοσχοκάρυδο και άλλα πρόσθετα, σε «Pepsi-Cola». Πίστευε ότι το ποτό ήταν κάτι περισσότερο από ένα αναψυκτικό, βοηθώντας στην πέψη, παίρνοντας τις ρίζες του από τη λέξη δυσπεψία», δήλωσε η Jenny Danzi, η ανώτερη διευθύντρια της Pepsi.
Μπορεί, λοιπόν, η Pepsi, ή οποιοδήποτε άλλο ανθρακούχο ποτό, να βοηθήσει πραγματικά με στομαχικές διαταραχές; Όπως εξήγησε το Medical News Today, υπάρχουν κάποια ανέκδοτα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό, ωστόσο, τα ανθρακούχα ποτά μπορούν πραγματικά να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε κάποιους. Σημείωσε επίσης ότι εάν ένα άτομο έχει στομαχικές διαταραχές σε σημείο εμετού ή διάρροιας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «απώλεια ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο, το νάτριο και τα διττανθρακικά», τους οποίους η Pepsi δεν θα αντικαταστήσει. Αντίθετα, συνιστά στους καταναλωτές να βλέπουν τα φάρμακα ως καλύτερη επιλογή.