Περίεργα φυσικά φαινόμενα που βρίσκεις μόνο στην Ελλάδα
Διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας θεωρούνται μέρη μυστηρίου και έχουν τους δικούς τους θρύλους που προσελκύουν ερευνητές και περίεργους τουρίστες
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Από γεωλογικές εκπλήξεις μέχρι σπάνιες κλιματικές συνθήκες, η χώρα μας έχει πολλά να προσφέρει στους λάτρεις της φύσης και της επιστήμης... εδώ βρήκαμε μερικά παράξενα φυσικά φαινόμενα που απαντώνται μόνο στην Ελλάδα!
Η Πυραμίδα του Ταΰγετου
View this post on Instagram
>Κατά καιρούς πολλά έχουν γραφτεί για την ψηλότερη κορυφή του Ταΰγετου, που είναι και η ψηλότερη της Πελοποννήσου, τον προφήτη Ηλία, η οποία βρίσκεται στα 2.407 μέτρα. Πολλές οι αναφορές αλλά το βασικό ερώτημα, το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει αναπάντητο, είναι ένα… πώς δημιουργήθηκε; Είναι ένα φαινόμενο της φύσης ή ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα; Εκατοντάδες χρόνια μετά δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα! Mεγάλη μερίδα ερευνητών υποστηρίζει πως η κορυφή προφήτη Ηλία (2407μ. ύψος), λαξεύτηκε, είτε εξ’ ολοκλήρου ή εν μέρει, προκειμένου να αποκτήσει πυραμιδοειδές σχήμα και να λειτουργήσει τελετουργικά και λατρευτικά. Παρά τις αντικρουόμενες θεωρίες σχετικά με την προέλευσή του, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο αρχαίος χώρος είναι εμποτισμένος με ισχυρή ενέργεια, καθιστώντας την Ελληνική Πυραμίδα προορισμό για όσους θέλουν να ζήσουν το παράξενο και το υπερφυσικό.
Η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας: το μυστήριο ενός δέντρου χωρίς ρίζες
View this post on Instagram
Μία από τις πιο περίεργες εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα βρίσκεται λίγα μόλις μίλια έξω από την πόλη της Μεγαλόπολης στην περιοχή της Αρκαδίας στην Πελοπόννησο. Δεκαεπτά δέντρα αγκαλιάζουν τη βυζαντινή εκκλησία, η οποία χρονολογείται στον δωδέκατο αιώνα με κλαδιά που εκτείνονται έξω από τη στέγη της. Ωστόσο, οι ρίζες των δέντρων δεν υπάρχουν πουθενά.
Οι ειδικοί δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως ούτε να εξηγήσουν το παράξενο φαινόμενο, αλλά η λαϊκή παράδοση κλίνει προς μια θεολογική, θαυματουργή εξήγηση. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, το μαρτύριο της Αγίας Θεοδώρας -από το όνομα της οποίας ονομάζεται η εκκλησία- έκανε το σώμα της να γίνει εκκλησία, ενώ τα μαλλιά της έγιναν δέντρα και το αίμα της μετατράπηκε στο ποτάμι που τρέχει κάτω από το λόφο όπου βρίσκεται η εκκλησία. Η εκκλησία είναι γνωστή για τα θαυματουργά δέντρα της και προσελκύει προσκυνητές και πιστούς από όλη τη χώρα που ισχυρίζονται ότι η εκκλησία είναι γεμάτη πνευματική δύναμη.
Οι Δροσουλίτες της Κρήτης
View this post on Instagram
Ο όρος δροσουλίτες αφορά ένα οπτικό φαινόμενο που, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, παρατηρείται γύρω από το Φραγκοκάστελλο, στην περιοχή των Σφακίων, στη νότια Κρήτη σχεδόν κάθε χρόνο μεταξύ τελών Μαΐου και αρχών Ιουνίου, σε συγκεκριμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες, κατά το οποίο σκιές που μοιάζουν με ανθρώπινες μορφές φαίνονται μέσα στην πρωινή δροσιά. Στην κρητική λαϊκή παράδοση, συνδέεται με ιστορικό γεγονός που συνέβη στην περιοχή το 1828 και αφορούσε πολεμική συμπλoκή μεταξύ επαναστατημένων Ελλήνων και Τούρκων, τη Μάχη του Φραγκοκάστελλου. Οι τοπικές δοξασίες συνδέουν το φαινόμενο με το φονικό γεγονός.
Τα Όντρια της Καστοριάς
View this post on Instagram
Τα Όντρια (ή Όδρυα) είναι ορεινός όγκος του όρους Βοΐου, που εκτείνεται στα σύνορα των περιφερειακών ενοτήτων Κοζάνης και Καστοριάς. Αποτελούνται από δύο μεγάλα υψιπέδια, τα Μεγάλα Όντρια (1.589 μ.) και τα Μικρά Όντρια (1.530 μ.), τα οποία περιβάλλονται από εντυπωσιακούς κάθετους βράχους. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα μοναδική λόγω της παρουσίας δολινών και της πυκνής κάλυψης με δάση βελανιδιάς και οξιάς. Τα Όντρια είναι από τους πιο παρθένους ορεινούς όγκους της περιοχής, με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.
Οι Αμμοθίνες της Λήμνου
View this post on Instagram
Στο βόρειο τμήμα της Λήμνου, σε μια έκταση περίπου 70 στρεμμάτων, βρίσκονται οι Αμμοθίνες, ένα εντυπωσιακό τοπίο που θυμίζει αφρικανικές ερήμους και βρίσκεται κοντά στο χωριό Κατάλακκος και την παραλία Γομάτι. Το τοπίο είναι σπάνιο και απόκοσμο για ελληνικό νησί, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες. Καθώς πλησιάζετε τους αμμόλοφους και κατευθύνεστε προς τις Παχιές Αμμουδιές, το φυσικό σκηνικό γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό. Οι Αμμοθίνες αποδεικνύουν την πρώην ύπαρξη θάλασσας στην περιοχή κατά την παλαιολιθική εποχή. Σύμφωνα με τους ντόπιους, είναι η μοναδική έρημος στην Ευρώπη, ενώ η περιοχή φιλοξενεί επίσης ερείπια μεσαιωνικού κάστρου και βυζαντινού πύργου της Μεγίστης Λαύρας.