Η απόπειρα δολοφονίας του Βαρδή Βαρδινογιάννη από τη «17Ν»
«Εγώ τη γλίτωσα, αλλά δεν τη γλίτωσαν οι άλλοι, ούτε ο Μπακογιάννης ούτε οι άλλοι τη γλίτωσαν», είχε πει ο Βαρδής Βαρδινογιάννης στη δίκη της «17 Νοέμβρη».
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Το ημερολόγιο έγραφε 20 Νοεμβρίου 1990 και τα ρολόγια έδειχναν 9:20 το πρωί. Η οργάνωση «17 Νοέμβρη» είχε στήσει ενέδρα.
Στις 20 Νοεμβρίου 1990, λίγο μετά τις 9 το πρωί, ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης στην πλατεία Διλβόη στη Νέα Ερυθραία. Η οργάνωση «17 Νοέμβρη» είχε στήσει ενέδρα, εκτοξεύοντας τρεις ρουκέτες προς το όχημά του. Η σωτηρία του οφείλεται στην ισχυρή θωράκιση του αυτοκινήτου του και στη δυσλειτουργία της βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένο όχημα.
Με αξιοσημείωτη ψυχραιμία, ο Βαρδινογιάννης σχολίασε την επίθεση με χιούμορ στον στενό του φίλο, Αντώνη Λιβάνη, τότε διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας: «Σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι».
Αυτή η φράση επανήλθε χρόνια αργότερα στη δίκη της «17 Νοέμβρη», όταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας τον ρώτησε αν την είχε όντως πει. Ο Βαρδινογιάννης επιβεβαίωσε ότι το είπε με σκοπό να ελαφρύνει τη στιγμή, τονίζοντας παράλληλα πως δεν αποδεχόταν τις ενέργειες των τρομοκρατών, επισημαίνοντας ότι εκείνος επέζησε, σε αντίθεση με άλλα θύματα, όπως ο Παύλος Μπακογιάννης.
Τότε, σύμφωνα με τα πρακτικά της δίκης, ο Δημήτρης Κουφοντίνας ρώτησε τον επιχειρηματία αν όντως είπε αυτή τη φράση, με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη ν’ απαντά: «Εγώ είπα ένα καλαμπούρι για να δώσω έναν καλαμπουρίστικο τόνο στην επίθεση που μου έγινε και το είπα τηλεφωνικά σ' ένα φίλο μου, στον Αντώνη Λιβάνη, να πω και σε ποιον το είπα. Και δε δείχνει τίποτα. Ούτε παραδέχομαι ποτέ ότι αυτοί οι κύριοι που δικάζονται τώρα εδώ πέρα είχαν δικαίωμα να αντλήσουν από τους εαυτούς τους να κάνουν αυτά τα οποία έκαναν, τους θανάτους που έκαναν. Εγώ τη γλίτωσα, αλλά δεν τη γλίτωσαν οι άλλοι, ούτε ο Μπακογιάννης ούτε οι άλλοι τη γλίτωσαν».
Η 17Ν, σε ένα εκτενές κείμενο, εξήγησε γιατί επέλεξε τον Βαρδινογιάννη ως στόχο, αλλά και γιατί απέτυχε η επίθεση. Η αποτυχία αποδόθηκε στη θωρακισμένη Mercedes του επιχειρηματία, η οποία περιγράφηκε ως «κινητό φρούριο 5.000 κυβικών που κόστισε 95 εκατομμύρια δραχμές».
Η επίθεση αυτή ήταν η τρίτη αποτυχημένη απόπειρα της «17 Νοέμβρη» στα 15 χρόνια δράσης της, μετά από δύο προηγούμενες: στις 22 Ιανουαρίου 1988, όταν απέτυχε να σκοτώσει τον Ελληνοαμερικανό πράκτορα Τζορτζ Κάρο στη Φιλοθέη, και στις 8 Μαΐου 1989, στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην Υπουργού Γιώργου Πέτσου, ο οποίος είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο Κοσκωτά.