Δείτε πως επηρεάζει τον οργανισμό μας το βραδινό φαγητό
Μελέτη αποκαλύπτει το πρόβλημα

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν είναι μόνο τι τρώμε, αλλά και πότε τρώμε που παίζει ρόλο στην υγεία μας. Μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί υποπτεύονταν: το να τρως αργά το βράδυ μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητα του σώματός σου να διαχειρίζεται σωστά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως τα νυχτερινά γεύματα σχετίζονται με την αύξηση βάρους και τα προβλήματα στην καρδιά. Ωστόσο, αυτή η νέα μελέτη από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής (DIfE) βάζει στο μικροσκόπιο το πώς ακριβώς επηρεάζεται ο μεταβολισμός και ειδικά η ικανότητα επεξεργασίας της γλυκόζης.
Όταν το βιολογικό ρολόι χτυπάει… φαγητό
Ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί με βάση ένα εσωτερικό ρολόι (το λεγόμενο κιρκάδιο σύστημα), που ρυθμίζει σχεδόν τα πάντα: τον ύπνο, την πέψη, ακόμα και την απελευθέρωση ορμονών. Όταν τρώμε σε ώρες που δεν ταιριάζουν με αυτό το φυσικό 24ωρο πρόγραμμα – όπως π.χ. πολύ κοντά στον ύπνο – μπορεί να μπερδεύουμε τον οργανισμό μας και να δημιουργούμε «μεταβολικό χάος».
Μελέτη σε διδύμους αποκαλύπτει το πρόβλημα
Στην έρευνα συμμετείχαν 92 άτομα, κυρίως δίδυμοι (ώστε να ελεγχθεί ο γενετικός παράγοντας), οι οποίοι κατέγραφαν τι ώρα έτρωγαν και τι ακριβώς κατανάλωναν. Ταυτόχρονα, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις όπως δοκιμή ανοχής γλυκόζης και μετρήσεις σωματικού βάρους.
Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: όσο πιο αργά έτρωγαν το τελευταίο γεύμα της ημέρας, και ειδικά αν αυτό συνέπιπτε με την ώρα που ετοιμάζονταν να κοιμηθούν, τόσο πιο δύσκολα μπορούσαν να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου. Η ευαισθησία στην ινσουλίνη έπεφτε, κάνοντας τον οργανισμό πιο αργό και λιγότερο αποτελεσματικό.
Τι σημαίνει “βιολογικό παράθυρο”
Οι ερευνητές εστίασαν και σε έναν άλλο παράγοντα: τη χρονική απόσταση του φαγητού από τον “μέσο όρο του ύπνου” – δηλαδή τη μέση ώρα μεταξύ κατάκλισης και αφύπνισης. Όταν το φαγητό ήταν εκτός αυτού του «βιολογικού παραθύρου», τα αποτελέσματα στον μεταβολισμό ήταν πιο αρνητικά.
Τι λένε οι ειδικοί
Η διατροφολόγος Destini Moody, παρόλο που δεν συμμετείχε στη μελέτη, συμφωνεί με την ουσία των ευρημάτων. Αν και δεν πιστεύει ότι όλοι πρέπει να αλλάξουν το πρόγραμμά τους με στόχο την απώλεια βάρους, τονίζει ότι η ώρα του φαγητού επηρεάζει τον τρόπο που αντιδρά ο οργανισμός στη γλυκόζη, ακόμα και σε ανθρώπους χωρίς διαβήτη.
Επιπλέον, επισημαίνει τη σημασία των υγιεινών επιλογών: περισσότερες φυτικές ίνες, λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη, και ισορροπία στα μακροθρεπτικά.