Παγωτό ή γρανίτα το καλοκαίρι; Ποιο κερδίζει στο θερμιδο‑ματς
Τελικά τι παχαίνει περισσότερο

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Το καλοκαίρι η δίψα για κάτι δροσερό γίνεται... υπαρξιακή ανάγκη. Και κάπου ανάμεσα στον πειρασμό του παγωτού και την «light» υπόσχεση της γρανίτας, γεννιέται το αιώνιο ερώτημα: η γρανίτα έχει όντως λιγότερες θερμίδες από το παγωτό;
Σύντομη απάντηση: Ναι. Η γρανίτα, που βασίζεται κυρίως σε νερό, ζάχαρη και κάποιο φρουτένιο άρωμα ή πολτό, είναι γενικά πιο «ελαφριά» θερμιδικά από τα κλασικά παγωτά, τα οποία περιέχουν γάλα, κρέμα, ζάχαρη και μερικές φορές αυγά ή σοκολάτα.
Για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο:
Είδος Θερμίδες ανά 100γρ
Γρανίτα φρούτων ~90 kcal
Παγωτό βανίλια ~200-220 kcal
Παγωτό σοκολάτα ~220-250 kcal
Παγωτό παρφέ ή παγωτίνι >300 kcal
Άρα, ναι: Η γρανίτα είναι πιο «διαιτητική» επιλογή. ΑΛΛΑ...
Οι βιομηχανικές γρανίτες (ειδικά αυτές που πωλούνται σε συσκευασίες με έντονα χρώματα και cartoon χαρακτήρες) μπορεί να περιέχουν εξίσου πολλή ή και περισσότερη ζάχαρη απ’ ό,τι φαντάζεσαι.
Οι «χειροποίητες» γρανίτες με φρέσκα φρούτα και χωρίς πρόσθετα μπορεί να είναι ιδανική επιλογή: δροσιστικές, φρουτένιες και με χαμηλό θερμιδικό φορτίο.
Το θέμα δεν είναι μόνο οι θερμίδες
Αν κοιτάς μόνο τις θερμίδες, η γρανίτα κερδίζει. Όμως το παγωτό έχει πλεονεκτήματα:
Το παγωτό περιέχει θρεπτικά συστατικά λόγω του γάλακτος, που λείπουν τελείως από τη γρανίτα. Λόγω της κρέμας, το παγωτό μπορεί να σε «κρατήσει» περισσότερο από τη γρανίτα που… εξατμίζεται σε δύο λεπτά.
Καμιά φορά, ένα καλό παγωτό είναι αυτό που πραγματικά λαχταράς – κι αν το φας χωρίς τύψεις, μπορεί τελικά να είναι πιο "υγιεινή" επιλογή για την ψυχική σου ισορροπία.
Οπότε τι να επιλέξω; Αν προσέχεις θερμίδες: Μια σπιτική γρανίτα με φρούτα είναι ιδανική. Αν θες κάτι πιο «γεμάτο»: Διάλεξε παγωτό με ποιοτικά υλικά, και απόλαυσέ το συνειδητά.