Κι όμως, βρέθηκε τρόπος με τη βοήθεια της τεχνολογίας να σταματήσετε τη ναυτία
Πώς θα κάνετε τα ταξίδια σας πιο άνετα
Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, μια επαναστατική συσκευή θα κάνει τη ναυτία παρελθόν. Θα φοριέται στο κεφάλι και θα στέλνει ένα ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα στο κεφάλι, ενώ θα μπορούσε να ενσωματωθεί επίσης σε ένα smartphone και μαζί με την αντίστοιχη εφαρμογή να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από τα ακουστικά του κινητού, τα οποία θα λειτουργούν ως ηλεκτρόδια.
Η ομάδα των ερευνητών του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου, που δημοσίευσαν την παραπάνω μελέτη στο περιοδικό νευρολογίας «Neurology», δήλωσαν με αισιοδοξία πως σε 5-10 χρόνια οι άνθρωποι θα μπορούν να προμηθεύονται από το φαρμακείο τη συσκευή κατά της ναυτίας, όπως συμβαίνει με τη συσκευή που στέλνει αναλγητικά ρεύματα για τους πόνους της μέσης.
Μέχρι και σήμερα, τα βιολογικά αίτια της ναυτίας παραμένουν άγνωστα, ενώ όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, συνήθως είναι αποτέλεσμα των συγκρουόμενων αισθητηριακών ερεθισμάτων που δέχεται ο εγκέφαλος μέσω της όρασης και της ακοής όταν το πλοίο κουνάει, ενώ ναυτία μπορεί να προκαλέσουν και τα μεγάλα ταξίδια με αεροπλάνο ή λεωφορείο. Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο πάντως, που μπορεί να τύχει σε όλους, όμως υπάρχουν και εκείνοι που υποφέρουν από σοβαρής μορφής ναυτία και χρειάζονται θεραπεία. Το θέμα με τις υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες είναι ότι προκαλούν υπνηλία, κάτι που τις καθιστά ακατάλληλες για εκείνους που εργάζονται στη θάλασσα, όπως π.χ. σε ένα κρουαζιερόπλοιο.
Η εν λόγω συσκευή που αναπτύσσουν οι Βρετανοί επιστήμονες στέλνει ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο αντιστοιχεί σε μια μπαταρία 9 βολτ και καταλήγει σε εκείνη την περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τα σήματα από τις κινήσεις. Πρόκειται να αποτελέσει μια ασφαλή και αρκετά αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας των συμπτωμάτων της ναυτίας στο μέλλον, όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί της, ενώ θα μπορεί να αγοραστεί από τον καθένα.
Μέχρι στιγμής, τα πειράματα που έγιναν σε εθελοντές έδειξαν πως αρκεί να φορέσει κάποιος τη συσκευή για 10 λεπτά, ώστε να μειωθούν τα άσχημα συμπτώματα, χωρίς να νιώθει υπνηλία ή άλλες εμφανείς παρενέργειες.
Πάντως, οι επιστήμονες ήδη ψάχνουν τρόπους εμπορικής αξιοποίησης της συσκευής, σε συνεργασία με διάφορες επιχειρήσεις, ενώ ως τώρα έχουν ενδιαφερθεί ο στρατός, καθώς και οι χειριστές drones, οι οποίοι νιώθουν συχνά ναυτία.