Διαστημική πτήση μόνο με γυναίκες: Το πρωτότυπο πείραμα των Ρώσων επιστημόνων
Ένα πείραμα με έξι Ρωσίδες εθελόντριες και ένα διαστημόπλοιο
Μια διαστημική πτήση μόνο για κορίτσια θέλουν να πραγματοποιήσουν Ρώσοι επιστήμονες, οι οποίοι πρόσφατα ξεκίνησαν ένα πρωτότυπο πείραμα με 6 εθελόντριες από τη χώρα τους, τις οποίες έκλεισαν σε ένα εικονικό διαστημόπλοιο, ώστε να προσομοιώσουν για 8 ημέρες τις συνθήκες πτήσης και παραμονής τους στο Διάστημα.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται ένα αμιγώς γυναικείο πλήρωμα.
Το πείραμα διεξάγεται από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων της Μόσχας, πρόκειται να ολοκληρωθεί την επόμενη Πέμπτη και είναι στα πλαίσια προετοιμασίας ενός ταξιδιού στη Σελήνη, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γαλλικού Πρακτορείου, αλλά και του Guardian, φαίνεται πως οι επιστήμονες θέλουν να μελετήσουν φυσιολογικά, αλλά και ψυχολογικά τις γυναίκες.
Όπως δήλωσε ο Sergei Ponomarev, επιστημονικός διευθυντής του πειράματος «Σελήνη 2015», θα έχει πολύ ενδιαφέρον γι' αυτόν και την ομάδα του να δουν πώς τα πηγαίνουν οι γυναίκες, μιας και μπορεί να είναι πολύ καλύτερες από τους άντρες στην εκτέλεση ορισμένων καθηκόντων.
Η Ρωσία δεν είναι πρωτάρα στις αποστολές στο Διάστημα, μιας και ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε γυναίκα στο διάστημα, τη Valentina Tereshkova το 1963, ενώ δυο χρόνια μετά έστειλε τον Yuri Gagarin, τον πρώτο άνθρωπο που πάτησε στο φεγγάρι. Μάλιστα, πέρυσι η Ρωσία έστειλε στο Διάστημα την τέταρτη αστροναύτισσά της, τη Yelena Serova.
Λίγες ημέρες πριν, η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μια επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι για το 2029, με το διαστημόπλοιο να βρίσκεται υπό κατασκευή και την παρθενική του πτήση να έχει προγραμματιστεί για το 2021. Το 2023 θα δέσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ το 2025 θα κάνει την πρώτη του μη επανδρωμένη πτήση στο φεγγάρι. Οι 6 γυναίκες που επιλέχθηκαν για το πείραμα πέρασαν από δοκιμασίες, ενώ αρχικά η ομάδα τους είχε άλλες 4 γυναίκες.
Όλες τους ασχολούνται επαγγελματικά με την ιατρική, τη βιοφυσική και την ψυχολογία, ενώ αναμένεται να εκτελέσουν περίπου 30 επιστημονικά πειράματα μέσα στις 8 ημέρες της εικονικής τους πτήσης.
Η συμπεριφορά τους παρακολουθείται από ένα επιτελείο γιατρών, ψυχολόγων και επιστημόνων, ενώ η επικεφαλής της αποστολής, Elena Luchitskaya, εμφανίζεται πολύ αισιόδοξη σχετικά με τη συνεργασία της ομάδας. Βέβαια, παλαιότερα το ίδιο ινστιτούτο είχε πραγματοποιήσει ένα παρόμοιο πείραμα με άνδρες και γυναίκες, το οποίο αποδείχτηκε φιάσκο, μιας και δυο από τους άντρες της ομάδας έπαιξαν ξύλο, ενώ ένας άλλος προσπάθησε να φιλήσει μια από τις συναδέλφους του.