Σύμφωνο συμβίωσης και για ομόφυλα ζευγάρια
Πράσινο φως για την επέκταση του συμφώνου, αλλά και για την αυστηρότερη τιμωρία της ρατσιστικής βίας
Δημοσίευση 5/11/2015 | 13:14
Σε πολυνομοσχέδιο που θα δώσει σύντομα σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα υπάρχουν παράλληλα ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την ένταξη στο σύστημα της ηλεκτρονικής επιτήρησης για όσους κρατούμενους σπουδάζουν (κάτι που αναμένεται να επιτρέψει στον Ν. Ρωμανό να παρακολουθεί τις σπουδές του στο ΤΕΙ με «βραχιολάκι»), θα εξορθολογίζουν τις αποζημιώσεις που καλούνται να καταβάλλουν τα ΜΜΕ κ.λπ.
Η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, που έχει προκαλέσει την αντίδραση της Εκκλησίας, έρχεται σε συμμόρφωση προς σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καταδίκασε την Ελλάδα. Παράλληλα το νέο σύμφωνο μπορεί να εμπλουτιστεί με αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων (π.χ. εργασιακών, συνταξιοδοτικών, κληρονομικών, φορολογικών κ.λπ.) όχι μόνο για τα ομόφυλα αλλά και για τα ετερόφυλα ζευγάρια, καθώς επεκτείνεται η εφαρμογή διατάξεων του Αστικού Κώδικα και προβλέπεται η μελλοντική έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου.
Ρυθμίσεις κατά του ρατσισμού
Στο πολυνομοσχέδιο θα τιμωρείται αυστηρότερα η ρατσιστική βία που γίνεται με επιλογή του θύματος λόγω χρώματος, φυλής, καταγωγής, εθνικής προέλευσης, θρησκευτικών πεποιθήσεων, γενετήσιου (σεξουαλικού) προσανατολισμού κ.λπ., με συμπλήρωση σχετικών κενών της πρόσφατης νομοθεσίας, ώστε να καλυφθούν ισομερώς θέματα αντιμετώπισης του ρατσιστικού λόγου και των ρατσιστικών πράξεων.
Στο μέτρο αυτό θα προβλεφθεί ως αξιόποινη (με χαμηλή ποινή) και η δημόσια αναγγελία εκδηλώσεων αλληλεγγύης που έχουν ρατσιστικά χαρακτηριστικά, καθώς προσφέρουν π.χ. αίμα, φαγητό κ.λπ. μόνο για Ελληνες κ.ά., εξαιρώντας αλλοδαπούς κ.ά.
Στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν ρυθμίσεις και για τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, για να αντιμετωπίζονται φαινόμενα κιτρινισμού και να αποθαρρύνονται οι υπέρογκες και καταχρηστικές αποζημιώσεις σε βάρος του Τύπου που μπορεί να λειτουργήσουν ως άτυπη λογοκρισία. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM», ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος εξήγησε ότι θα καταργηθεί το ελάχιστο όριο αποζημιώσεων σε περίπτωση που υπάρχει ένα βλαπτικό δημοσίευμα για την τιμή και την υπόληψη κάποιων.
Ετσι θα διασφαλιστεί ότι το δικαστήριο θα μπορεί πλέον να επιδικάζει ποσό πολύ μικρότερο από τα κατώτατα χρηματικά όρια (π.χ. των 10.000 ή 100.000 κ.λπ.) εφόσον η προσβολή είναι απλή και μικρής σημασίας. Κάτι τέτοιο έχουν δεχθεί και τα ανώτατα δικαστήρια, αξιοποιώντας τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, θα εισαχθούν κάποια επιπλέον κριτήρια για την επιμέτρηση της αποζημίωσης που επιδικάζουν τα δικαστήρια, καθώς και μια διαδικασία διόρθωσης των βλαπτικών ή ψευδών δημοσιευμάτων. Εφόσον γίνει αυτό, θα ανακόπτονται φαινόμενα αναπαραγωγής λάσπης, ενώ η υπόθεση δεν θα καταλήγει με αγωγή στη Δικαιοσύνη εάν υπάρξει πλήρης τακτοποίηση, εκτός και αν απομένει κάποια υλική βλάβη που είναι απτή και μπορεί να αποδειχθεί.