Συμφώνησαν Ευρώπη και Τουρκία για το προσφυγικό
Το θέμα πλέον είναι αν θα εφαρμοστεί η συμφωνία
Δημοσίευση 30/11/2015 | 00:06
Σε συμφωνία κατέληξαν Ευρώπη και Τουρκία, όπως δήλωσε τόσο ο Tούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και οι ηγέτες της ΕE στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία.
«Η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για τη μετανάστευση και σε επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει με κονδύλια 3 δισ. ευρώ την Τουρκία, προκειμένου εκείνη να ελέγξει τα σύνορά της και να συγκρατήσει τα κύματα των προσφύγων που περνούν από την τουρκική επικράτεια στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Και το οικονομικό αντάλλαγμα δεν είναι το μόνο. Η Τουρκία ζήτησε και επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη διοργάνωση δυο συνόδων ΕΕ-Τουρκίας τοn χρόνο. Και τα δύο αιτήματα ικανοποιήθηκαν.
«Συμφωνήσαμε ότι η διαδικασία πρόσβασης (της Τουρκίας) πρέπει να επανενεργοποιηθεί», σημείωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.
Επιβεβαιώνει η Μέρκελ
Η ¶νγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην ¶γκυρα το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να βοήθησει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια της ¶γκυρας στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.
Η Μέρκελ επιβεβαίωσε επιπλέον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει το Κεφάλαιο 17 των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας φέτος.
Νταβούτογλου: Τα 3 δισ. ευρώ δεν πάνε στην Τουρκία, αλλά στους πρόσφυγες
Την ικανοποίησή του εξέφρασε στη συνέντευξη Τύπου ο Tούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, κάνοντας λόγο για ιστορική μέρα. «Καταφέραμε να αναζωογονήσουμε τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», δήλωσε.
Όσον αφορά τα 3 δισ. ευρώ, ο κ. Νταβούτογλου ξεκαθάρισε πως «δεν πάνε στην Τουρκία, αλλά στους πρόσφυγες».
Όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να εγγυηθεί τη μείωση των προσφυγικών ροών, ο Tούρκος πρωθυπουργός απάντησε: «Kανείς δε μπορεί να εγγυηθεί τίποτα όσο συνεχίζεται η κατάσταση στη Συρία. Αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε όσα δεσμευτήκαμε».
Ικανοποιημένη η ελληνική πλευρά
Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, καθώς, όπως σημείωναν, συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις. Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους.
Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χτες.