E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η έκρηξη βόμβας στην οδό Βότση στην Πάτρα με 6 νεκρούς

Όταν η τρομοκρατία χτύπησε την Ελλάδα

Σαν σήμερα: Η έκρηξη βόμβας στην οδό Βότση στην Πάτρα με 6 νεκρούς
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρωί της 19ης Απριλίου του 1991, στην πόλη της Πάτρας ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος. Οι κάτοικοι έψαχναν αναστατωμένοι να δουν τι ακριβώς είχε συμβεί. Στην οδό Βότση, υπήρχε ένα σύννεφο καπνού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ο 26χρονος παλαιστίνιος τρομοκράτης Ιμπραήμ Χασικέχ, μετέφερε την βόμβα ώστε να την τοποθετήσει στο βρετανικό προξενείο που βρίσκεται στον ίδιο δρόμο. Μόλις αντιλήφθηκαν πως έξω από το προξενείο υπήρχε κόσμος ο οποίος θα υποψιαζόταν τι ήθελαν να κάνουν, μετάνιωσαν και αποφάσισαν να αλλάξουν την προγραμματισμένη ώρα έκρηξης της βόμβας. Μπήκε στην πολυκατοικία με το νούμερο 14 και προσπάθησε να αλλάξει την ώρα. Όμως φαίνεται πως έκανε λάθος και 11 κιλά δυναμίτη εξερράγησαν μέσα στο κτίριο. Ο Χασικέχ διαμελίστηκε αλλά μαζί του βρήκαν τον θάνατο και άλλοι έξι αθώοι άνθρωποι. Ο εσωτερικός τοίχος της πολυκατοικίας είχε γκρεμιστεί, ενώ από τα άτομα που βρίσκονταν στα γραφεία του ισογείου μόνο ένας γλίτωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συνεργός του Χασικέχ, ο 29χρονος Ασάρ Αλ Νομπανί δεν είχε μπει μαζί του στην είσοδο της πολυκατοικίας και μετά την έκρηξη έγινε καπνός. Η αστυνομία άρχισε τις έρευνες και το ανθρωποκυνηγητό. Συνέλαβε 5 παλαιστίνιους, ύποπτους για τρομοκρατική επίθεση, αν και κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια υπόθεση που ξέφευγε από τις μέχρι τότε εμπειρίες τους.

Σιγά σιγά, αφού διαπίστωσε την ταυτότητα του δράστη έφτασε στην άκρη του νήματος. Ο Νομπανί συνελήφθη και χρειάστηκαν πολλές ώρες μέχρι να «σπάσει» και να μιλήσει. Απ’ ότι αποδείχθηκε, η επίθεση αποδόθηκε σε αυτόνομη ομάδα της ισλαμικής Τζιχάντ, που είχε σχέση με το δίκτυο που είχε στήσει στην Ελλά ο διαβόητος Αμπού Νιντάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρείς παλαιστίνιοι οδηγήθηκαν σε δίκη το φθινόπωρο του 1995 και καταδικάστηκαν. Οι Νομπανί και Μπαϊκαράτ καταδικάστηκαν σε 25ετη φυλάκιση ενώ τρίτος, Αουάντ Καλίλ, σε τρία χρόνια.

Ο θάνατος όμως των έξι αθώων ανθρώπων δεν μπορεί να επουλωθεί. Τα θύματα της έκρηξης της βόμβας ήταν ο Γιώργος Παπασωτηρόπουλος, 58 χρόνων, ο Βασίλης Κυριακόπουλος, 53 χρόνων, ο Γιάννης Καυκάς, 25 χρόνων, η Όλγα Στραγγαλινού, 25 χρόνων, ο Δημήτρης Σεϊτανίδης, 23 χρόνων και η Γεωργία Βέρρα, 24 χρόνων. Οι νεκροί αλλά και οι τραυματίες είτε ήταν εργαζόμενοι ή επισκέπτες της εταιρείας courier που βρισκόταν στον ισόγειο χώρο της πολυκατοικίας, είτε περαστικοί.

Κάθε χρόνο στις 19 Απριλίου στην Πάτρα, πραγματοποιείται μνημόσυνο για τα έξι αδικοχαμένα θύματα, μιας τρομοκρατικής επίθεσης που το αρχικό της πλάνο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η τρομοκρατία είχε αρχίσει από τότε να δείχνει το φονικό της πρόσωπο.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Εντοπίστηκε ο ενοικιαστής της 45χρονης που αγνοείται

Πριν 2 ώρες

Εντοπίστηκε μετά από έρευνες ο ένοικος του σπιτιού της Σταυρούλας Λεβεντάκη, η οποία αγνοείται από τις 30 Μαΐου. Συνελήφθη για ναρκωτικά.

Σύγκρουση τρένων στη Βρετανία: Τι συνέβη κοντά στο Μπέντφορντ και πόσοι τραυματίστηκαν

Χτες

Δύο τρένα της East Midlands Railway συγκρούστηκαν νότια του Μπέντφορντ, με πέντε ελικόπτερα αεροδιακομιδής και δεκάδες οχήματα έκτακτης ανάγκης στο σημείο.

Τραγωδία στα Χανιά: 17χρονος Βρετανός πνίγηκε στον Κλαδισό

Χτες

Τραγική κατάληξη είχε η επιχείρηση εντοπισμού 17χρονου Βρετανού στην παραλία του Κλαδισού στα Χανιά

«Τον σκοτώσαμε; Καλά κάναμε!»: Χυδαία σχόλια και επεισόδια έξω από τα δικαστήρια μετά τα ισόβια για τον θάνατο του 11χρονου Μάριου

Χτες

Μετά την καταδίκη του πρώτου κατηγορούμενου σε ισόβια, συγγενείς του επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία, κάμερες και δημοσιογράφους

Ρήξη Τραμπ ‑ Μελόνι μετά τη G7: «Με εκλιπαρούσε για μία φωτογραφία, τη λυπήθηκα» ‑ «Εγώ και η Ιταλία δεν παρακαλάμε»

Χτες

Ο Αντόνιο Ταγιάνι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ μετά τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ - Οργισμένη απάντηση από τη Ρώμη

«Εύχομαι να κρύφτηκε, γιατί φοβόταν τον αδερφό της» – Τι λέει ο θείος της αγνοούμενης Σταυρούλας Λεβεντάκη

Χτες

«Δεν υπήρχε πιθανότητα να είχε αυτοκτονήσει. Ήταν μια αθώα κοπέλα»

Εξαφάνιση Σταυρούλας Λεβεντάκη: Νέα εξέλιξη για τον βασικό ύποπτο ‑ Αγνοείται από εχθές

Χτες

Οι αρχές αναζητούν και τη 45χρονη και τον άνδρα που του νοίκιαζε το σπίτι

Δίκη για τον 11χρονο Μάριο: Ομόφωνα ένοχος ο βασικός κατηγορούμενος ‑ Ισόβια η ποινή του

Χτες

Στον βασικό κατηγορούμενο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό

Μισθοδοσία Αρχιερέων: Ανακρίβειες τα υπέρογκα ποσά, εξηγεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Χτες

Απαντήσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα περί αυξήσεων στους μισθούς των Αρχιερέων

Αλεξία Μπακογιάννη: Περπατώ με τα παιδιά μου και βλέπω Κουφοντίνα ή Γιωτόπουλο, τι να κάνω;

Χτες

«Αν δεν αντιδράσω δεν μπορώ να κοιτάξω τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Αν αντιδράσω είμαι απολύτως εν αδίκω»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.