E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σόρος: Μετρημένες οι μέρες για Facebook και Google

«Είναι απειλή για τη δημοκρατία»

Σόρος: Μετρημένες οι μέρες για Facebook και Google
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/1/2018 | 09:58

Ο μεγαλοεπενδυτής επενδυτής Τζορτζ Σόρος επιτέθηκε στα «τεχνολογικά μονοπώλια», όπως το Facebook και η Google, αποκαλώντας τα «απειλή για τη δημοκρατία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο 87χρονος εβραιο-ουγγρο-αμερικανικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος επέκρινε τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε ανησυχία για τη δύναμη που έχουν να τραβούν την προσοχή των ανθρώπων και προέβλεψε ότι «οι μέρες τους είναι μετρημένες», καθώς είναι θέμα χρόνου οι φορολογικές και άλλες υπηρεσίες να στραφούν εναντίον τους.

Όπως είπε, «οι μεταλλευτικές και πετρελαϊκές εταιρείες εκμεταλλεύονται το φυσικό περιβάλλον, ενώ οι εταιρείες των μέσων δικτύωσης το κοινωνικό περιβάλλον». Επεσήμανε ότι «η δύναμη διαμόρφωσης της προσοχής των ανθρώπων, ολοένα περισσότερο συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων εταιρειών».

Ανέφερε ότι «οι εταιρείες social media επηρεάζουν το πώς οι άνθρωποι σκέφτονται και συμπεριφέρονται, χωρίς καν οι τελευταίοι να το συνειδητοποιούν, πράγμα που έχει μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις για τη λειτουργία της δημοκρατίας και ιδίως για την ακεραιότητα των εκλογών». Κατηγόρησε τις τεχνολογικές εταιρείες ότι «χειραγωγούν την προσοχή των χρηστών τους, ώστε να τους κατευθύνουν προς τα εμπορικά συμφέροντά τους» και ότι «σκοπίμως δημιουργούν εθισμό των χρηστών στις υπηρεσίες που τους προσφέρουν», πράγμα επιβλαβές ιδίως για τους εφήβους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος κατ' επανάληψη στη Google και στο Facebook,τόνισε ότι «χρειάζεται πια πραγματική προσπάθεια για να υπερασπίσει κανείς αυτό που ο Τζον Στιούαρτ Μιλ ονόμαζε "ελευθερία του νου". Υπάρχει πιθανότητα ότι από τη στιγμή που αυτή θα χαθεί, οι άνθρωποι που μεγαλώνουν στην ψηφιακή εποχή, θα δυσκολευθούν να την ανακτήσουν».

Προειδοποίησε ότι αυτές οι εξελίξεις μπορεί να έχουν «ευρύτερες πολιτικές συνέπειες» και ότι ήδη έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Ο Σόρος αποκάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ «κίνδυνο για τον κόσμο», ενώ εκτίμησε ότι έως το 2020 ή και νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει εγκαταλείψει το αξίωμά του.

Ο Σόρος επαίνεσε την Ευρωπαία επίτροπο Μαγκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, για την οποία είπε ότι θα αποτελέσει τη «νέμεση» των εταιρειών social media. Η Βεστάγκερ ήδη βρίσκεται σε κόντρα με πολλές αμερικανικές τεχνολογικές πολυεθνικές (Google, Amazon, Apple κ.α.), έχοντας ήδη επιβάλει ή απειλώντας να επιβάλει μεγάλα πρόστιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σόρος επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει δικούς της διαδικτυακούς «γίγαντες» και αυτό της επιτρέπει «να προστατεύει την κοινωνία από αυτούς», ενώ αντίθετα, όπως είπε, οι αντίστοιχες ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ είναι πολύ αδύναμες.

«Τα μονοπώλια του διαδικτύου δεν έχουν ούτε τη θέληση ούτε τη διάθεση να προστατεύσουν την κοινωνία από τις συνέπειες των δράσεών τους» τόνισε ο μεγαλοεπενδυτής, ο οποίος είχε γίνει για πρώτη φορά διάσημος το 1992, όταν είχε βγάλει ένα δισεκατομμύριο δολάρια στοιχηματίζοντας με επιτυχία για την υποτίμηση της βρετανικής λίρας.

Σήμερα είναι επικεφαλής σε αρκετά φιλανθρωπικά ιδρύματα που έχουν ως κοινό στόχο «την προάσπιση των ανοικτών κοινωνιών από τους εχθρούς τους» - κάτι που τον έχει βάλει στο στόχαστρο της κριτικής από διάφορες πλευρές. Όπως είπε και στο Νταβός, «οι ανοικτές κοινωνίες σήμερα βρίσκονται σε κρίση και διάφορες μορφές δικτατορίας και μαφιόζικων κρατών βρίσκονται σε άνοδο, όπως η Ρωσία του Πούτιν».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιστροφή ενοικίου: Γιατί είδαν μία δόση εκπαιδευτικοί και γιατροί ‑ Τα βήματα στο myAADE

Χτες

Η αυτόματη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης για το 2024 ολοκληρώθηκε σε χιλιάδες δικαιούχους της περιφέρειας, ωστόσο τα ελλιπή στοιχεία απαιτούν νέες υποβολές δικαιολογητικών μέσω της ΑΑΔΕ.

Καλαμάτα: Βάνδαλοι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ΕΠΑΛ – Είχε μόλις ανακαινιστεί

Χτες

Το σχολικό συγκρότημα είχε υποβληθεί το καλοκαίρι σε εκτεταμένες παρεμβάσεις, με το τοπικό μέσο να αναφέρει ότι η ανακαίνιση έγινε μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»

Γιώργος Μαζωνάκης: Η κλήση του γιατρού στο ΕΚΑΒ χωρίς να αναφέρει το όνομα του τραγουδιστή

Χτες

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως από την εκπομπή Live News για τις συνθήκες θανάτου στο Κολωνάκι, με το ηχητικό ντοκουμέντο να αποκαλύπτει τις ακριβείς αναφορές του γιατρού.

Γιώργος Μαζωνάκης: Νέα μαρτυρία για τον υπνοθεραπευτή – Το ψέμα που αποκάλυψε ο γείτονας ‑ «Μας είχε γίνει τσιμπούρι»

Χτες

Μια γυναίκα που τον γνώρισε πριν από 30 χρόνια περιγράφει στον ΑΝΤ1 την επίμονη προσέγγισή του στην οικογένειά της με σκοπό την εύρεση επενδυτών.

ΔΥΠΑ: Μαθητεία με μισθό και ασφάλιση ‑ Οι 41 ειδικότητες και τα 4 νέα παραρτήματα

Χτες

Οι Επαγγελματικές Σχολές συνδέουν άμεσα τους νέους 15-29 ετών με την αγορά εργασίας, προσφέροντας πρακτική εμπειρία σε τομείς αιχμής, από την κυβερνοασφάλεια μέχρι τη βιομηχανία.

ΕΑΔ: Στον εισαγγελέα ιδιωτική κλινική στη Θεσσαλονίκη με παράνομο ογκολογικό τμήμα

Χτες

Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ελλείψεις προσωπικού, χορήγηση χημειοθεραπειών χωρίς διάγνωση κακοήθειας και ζητούν την οριστική διακοπή λειτουργίας της.

Κώστας Λίμα: Ακρωτηριάστηκε το πόδι του ποδοσφαιριστή από το σοβαρό τροχαίο ‑ Διέφυγε τον κίνδυνο

Χτες

Ο  32χρονος ποδοσφαιριστής χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση

«Χαστούκι» ΣτΕ στο δημόσιο: Οι ΟΤΑ πληρώνουν τις ζημιές για ακίνητα που έχουν χτιστεί σε ρέματα με παράνομες άδειες

Χτες

Σε όποια περίπτωση καταστροφής ή ζημίας διαπιστώνεται η έκδοση παράνομων αδειών και πράξεων σε παραρεμάτια ακίνητα, ο ιδιώτης- ιδιοκτήτης μπορεί να αξιώσει αποζημίωση από το Δημόσιο ή τους Ο.Τ.Α

Σκάνδαλο AI στην Ιταλία: Πολιτικός αντίπαλος της Μελόνι «έγδυσε» ψηφιακά γυναίκα βουλευτή

Χτες

Ο πρώην στρατηγός Ρομπέρτο Βανάτσι που βρίσκεται πίσω από το κόμμμα Futuro Nazionale, κατηγορείται για «χυδαία» και προσβλητική συμπεριφορά - Δημοσίευσε πρόσφατα το μανιφέστο του όπου τάσσεται υπέρ της «μεσογειακής πατριαρχίας»

Κονγκό: Ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου πολιτικό

Χτες

Αγνωστοι λεηλάτησαν και πυρπόλησαν το σπίτι του πολιτικού στο Μπουτέμπο, ενώ η επιδημία Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει ξεπεράσει τους 3.900 νεκρούς.

Γέμισε η Τούμπα: Ανακοινώθηκε το sold out για τα ματς της Εθνικής με Ολλανδία και Γερμανία

Χτες

Μέσα σε λίγες ώρες εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για τα δύο παιχνίδια της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στη Θεσσαλονίκη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.