Style, Ομορφιά, Σχέσεις, Celebs
E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κεμπάπ με πολίτικα μπαχαρικά με σάλτσα καπνιστής μελιτζάνας

Κεμπάπ με πολίτικα μπαχαρικά με σάλτσα καπνιστής μελιτζάνας

Ένα αυθεντικό πολίτικο ζουμερό κεμπάπ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ
Δημοσίευση 18/9/2019 | 00:15

Θα χρειαστούμε:

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από λάπα
  • 100 γρ. κιμάς από προβατίνα, κατά προτίμηση από μπούτι και σπάλα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο σε νερό και καλά στυμμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού κάρδαμο, σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, τριμμένος αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 1 μεγάλη (ή 2 μέτριες) μελιτζάνα φλάσκα
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας ταχίνι (προαιρετικά)

Πάμε να τα ετοιμάσουμε:

  1. Σε ένα βαθύ μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τα κεμπάπ και με βρεγμένες τις παλάμες μας (για να μην κολλάνε στον κιμά) ζυμώνουμε πολύ καλά, για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα.
  2. Κάθε τόσο βουτάμε τις παλάμες μας σε νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο, για περίπου 1 - 2 ώρες, μέχρι να σφίξει.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
  4. Λαδώνουμε ελαφρώς τις παλάμες μας και πλάθουμε το μείγμα σε στενόμακρα κεμπάπ, με πάχος περίπου 2 εκ. και μήκος περίπου 12 εκ. Αν θέλουμε, τα περνάμε σε καλαμάκια, ώστε να διευκολυνθούμε στο γύρισμά τους κατά το ψήσιμο. Λαδώνουμε πολύ καλά τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούμε στην ψηλότερη θέση, ακριβώς κάτω από το γκριλ. Σε χαμηλότερη θέση βάζουμε ένα μεγάλο ταψί με λίγο νερό, ώστε να στάζουν εκεί τα περιττά λίπη και να μη λερώσουν το φούρνο.
  5. Βάζουμε στη σχάρα τα κεμπάπ και ψήνουμε για περίπου 16 - 18 λεπτά, γυρίζοντάς τα περίπου κάθε 3 λεπτά, μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Σάλτσα

  1. Τρυπάμε τη μελιτζάνα με ένα μακρύ πιρούνι και την ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, για περίπου 10 - 12 λεπτά, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα της και να αρχίσει να «σκάει». Με τη διαδικασία αυτή έχουμε πιο έντονη την καπνιστή γεύση.
  2. Μετά την κόβουμε στη μέση και με ένα κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό της, την «ψίχα» της, σε έναν πολυκόφτη (μούλτι), προσεκτικά ώστε να μην παρασύρουμε και καμένη φλούδα, γιατί τότε θα πικρίσει η σάλτσα μας. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο (σε 2 - 3 δόσεις) και χτυπάμε στο μούλτι για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθεί η μελιτζάνα.
  3. Προσθέτουμε το λεμόνι, το ταχίνι (αν βάλουμε) και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου άλλα 1 - 2 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε και το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου άλλα 1 - 2 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής σάλτσα με βελούδινη υφή.
  5. Σερβίρουμε τα κεμπάπ πάνω σε τραγανές αραβικές πίτες, περιχύνουμε με όση σάλτσα θέλουμε και συνοδεύουμε με φρέσκες ντομάτες και φυλλαράκια δυόσμου ή ροδέλες κρεμμυδιού, που τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά με λίγο ελαιόλαδο, για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι είναι το «σύνδρομο της Ύβρεως» που βλέπουμε συχνά στην Ελλάδα

Food Πριν 2 ώρες

Μπορεί να γνωρίζετε πολλούς που το έχουν

Ο τύπος που θα σε απογοητεύσει πιο πολύ απ`όλους

Food Πριν 2 ώρες

Εξακριβωμένα τα πράγματα

Τα outfits των fashionistas που θα αντιγράψουμε σίγουρα

Food Πριν 2 ώρες

Kαι πού μπορείς να βρεις αυτά που φοράνε

Ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε αυτά τα μπιφτέκια γαλοπούλας με σος γιαουρτιού

Food Πριν 2 ώρες

Συνεδεύστε τα με πράσινη σαλάτα, ρύζι ή καντε τα μπέργκερ

Cara Delavigne x Balmain & Puma: Η σειρά ρούχων που θα γίνει νούμερο ένα trend

Food Πριν 2 ώρες

Ένα collaboration που θα συζητηθεί

Εμπνεύσου από τα πιο spooky μανικιούρ και εντυπωσίασε

Food Πριν 2 ώρες

Τώρα που πλησιάζει και το Halloween θα είσαι πολύ στη μόδα

Το ταξίδι στη Σλοβενία που δεν θα ξεχάσεις ποτέ

Food Χτες

Τοπίο βγαλμένο από παραμύθι

Τα ζώδια σήμερα: 20 Οκτωβρίου

Food Χτες

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Γιατί δεν μπορείς να φας μόνο ένα πατατάκι

Food Χτες

Τώρα η επιστήμη σου δίνει άλλοθι

Η μεγαλύτερη τηγανητή πατάτα σερβίρεται εδώ

Food Χτες

Θέλουμε να δοκιμάσουμε ΤΩΡΑ

Τα ζώδια σήμερα: 19 Οκτωβρίου

Food Προχτές

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Πόσο καιρό πριν τη σύλληψη πρέπει να κόψουν το αλκοόλ οι υποψήφιοι γονείς

Food Προχτές

Δες τους κινδύνους που διατρέχει το έμβρυο

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.