Η συναρπαστική ιστορία του μπικίνι
Το ντε πιες μαγιό που άλλαξε για πάντα τη μόδα στην παραλία!
Ο καιρός δεν θα μπορούσε να ήταν πιο ιδανικός για να θυμηθούμε τα χρονικά του μαγιό, που μεταμόρφωσε για πάντα τη συνύπαρξη αντρών και γυναικών στην πλαζ.
Το σέξι ντε πιες (δύο κομμάτια), λοιπόν, γεννήθηκε από τον Γάλλο μηχανικό Louis Réard στις 5 Ιουλίου 1946, δεν θα γινόταν ωστόσο παγκόσμια τρέλα πριν από τα μέσα της δεκαετίας του '50, όταν άρχισε να φιγουράρει πάνω σε διασημότητες όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, η Σοφία Λόρεν, η Μέριλιν Μονρόε και η Τζέιν Μάνσφιλντ.
Σήμερα το μπικίνι είναι κοινός τόπος στις παραλίες του δυτικού κόσμου, με τις Βρετανίδες μόνο να ξοδεύουν περισσότερες από 285 εκατομμύρια λίρες ετησίως για νέα μπικινάκια.
Η ιστορία του μπικίνι ωστόσο είναι πράγματι μια αρχαία ιστορία: η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει ελληνικά μωσαϊκά που παρουσιάζουν γυναίκες της εποχής να φορούν αντίστοιχα ενδύματα, ενώ στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία οι γυναίκες το έβρισκαν άνετο να επιδίδονται σε σπορ φορώντας μπικίνι του καιρού. Παρόλα αυτά, το μπικίνι εξαφανίστηκε μαγικά και παρέμεινε εκτός κοινής θέας για αιώνες...
Στον 18ο αιώνα οι γυναίκες κάλυπταν τη γύμνια τους στην παραλία με ειδικά φορέματα, καμωμένα από μαλλί ή φανέλα.
Το αυθεντικό μπικίνι της σύγχρονης εποχής σχεδιάστηκε λοιπόν από τον Louis Réard και αποτελούνταν από ελάχιστο ύφασμα, με το μηχανικό να ισχυρίζεται ότι ένα αληθινό μπικίνι πρέπει να χωράει να περάσει μέσα από βέρα! Ο ίδιος κατέληξε στην ιδέα βλέποντας τις γυναίκες στην παραλία να κάνουν τα πάντα για λίγο καλύτερο μαύρισμα και αποφάσισε να τις βοηθήσει...
Το μπικίνι πήρε πράγματι το όνομά του από τα Νησιά του Μπικίνι στον Βόρειο Ειρηνικό, όπου συνέβη μια από τις πρώτες πυρηνικές δοκιμές της Ιστορίας, 4 μέρες νωρίτερα: ήταν πιθανότατα ένα κλείσιμο του ματιού στην εκρηκτική επίδραση που θα είχε στον κόσμο της μόδας!
Στις 5 Ιουλίου 1946, λοιπόν, ο Louis Réard αποκάλυψε με κάθε επισημότητα τον σχεδιαστικό του νεωτερισμό στην Piscine Molitor, μια δημοφιλή παριζιάνικη πισίνα, κάνοντας τη Micheline Bernardini την πρώτη γυναίκα του νέου κόσμου που θα το φορούσε. Ο Réard αντιμετώπισε μάλιστα δυσκολίες στο να βρει εθελόντρια, με την τολμηρή χορεύτρια καμπαρέ Bernardini να ορθώνει τελικά ανάστημα και να αποδέχεται την πρόκληση. Το μοντέλο θα λάμβανε κατόπιν περισσότερα από 50.000 ευχαριστήρια γράμματα από γοητευμένους νεαρούς, ευχαριστώντας τη για την εμφάνισή της.
Το πρώτο μπικίνι περιγραφόταν ως το μαγιό που αποκάλυπτε «τα πάντα για μια γυναίκα, εκτός από το μεσαίο της όνομα» και βέβαια απαγορεύτηκε αρχικά στις χώρες όπου επικρατούσε ο καθολικισμός.
Στην πρώτη μάλιστα διοργάνωση των καλλιστείων Μις Κόσμος το 1951, η Σουηδή νικήτρια Kiki Hakansson έγινε η πρώτη κοπέλα που θα φορούσε μπικίνι στην τελετή βράβευσης καλλιστείων. Και η τελευταία βεβαίως, όταν το περιστατικό ξεσήκωσε τη μήνη του πάπα! Στη δοκιμασία των κοριτσιών με μπικίνι μάλιστα δεν ήταν λίγες οι χώρες που απείλησαν ότι θα εγκατέλειπαν το διαγωνισμό λόγω του ανάρμοστού του μέρους...
Την ίδια χρονιά στην Αυστραλία, περισσότερες από 50 γυναίκες εκδιώχθηκαν από τις αστυνομικές αρχές από την πλαζ, γιατί εμφανίστηκαν με μπικίνι (και σκανδάλισαν τα χρηστά ήθη της πουριτανικής εποχής).
Το Bond girl Ούρσουλα ¶ντρες στη μνημειώδη εμφάνισή της με το κατάλευκο μπικίνι στον «Dr No» του 1962 βοήθησε καθοριστικά στο να γίνει μόδα το ντε πιες.
Αυτή που ωστόσο το καθιέρωσε στη γυναικεία συνείδηση της Γαλλίας δεν ήταν άλλη από την «Μπεμπέ»: η Μπριζίτ Μπαρντό το φόρεσε στην πρώτη της επίσκεψη το 1953 στο περίφημο Φεστιβάλ των Κανών, κόβοντας τα αίματα των αντρών της Κρουαζέτ.
Η εκρηκτική Diana Dors θα το φορούσε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 1955, αφήνοντας άφωνους τους επισκέπτες της βενετσιάνικης Μόστρας.
Και βέβαια το 1960 το μπικίνι θα εισβάλει και στη μουσική βιομηχανία: ο Brian Hyland τραγουδά το «Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini» και οι πωλήσεις του μαγιό αγγίζουν ταβάνι! Το περιοδικό Playboy παρουσιάζει το πρώτο του εξώφυλλο με μπικίνι το 1962.
Επιστρέφοντας στα χρόνια πριν από την έλευση του μπικίνι, οι γυναίκες παρέμεναν καλυμμένες σε όλη τη δεκαετία του '30, όπως αποδεικνύει η φωτογραφία από το 1939.
Κάποιες μάλιστα κυρίες κατέβαιναν στην παραλία με τα καλό κυριακάτικο φουστάνι τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Τα ντε πιες μαγιό άρχισαν να εμφανίζονται στις παραλίες των ΗΠΑ στη δεκαετία του '40, όταν οι πολεμικές ανάγκες επέβαλαν μια νέα πραγματικότητα: η αμερικανική κυβέρνηση παρήγγειλε μείωση κατά 10% στο ύφασμα που χρησιμοποιούταν για τα γυναικεία μαγιό, εξαιτίας των επιτακτικών αναγκών του Β' Παγκοσμίου!
Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε η Μέριλιν Μονρόε στο μεγάλο πανί ήταν φορώντας μπικίνι, στην ταινία του 1962 «SomethingΆs Got To Give».
Το μπικίνι βρήκε το δρόμο του και για το εξώφυλλο του περιοδικού Sports Illustrated το 1964.
Η Ράκελ Γουέλς είχε μόλις τρεις ατάκες στην ταινία του 1966 «One Million Years BC», το γούνινο ντε πιες της όμως έκλεψε την παράσταση και την έκανε αστέρι!
¶λλες πρωτεργάτριες του μπικίνι ήταν οι σεξοβόμβες της εποχής Τζέιν Μάνσφιλντ (εικονιζόμενη), Ανίτα Έκμπεργκ και Σοφία Λόρεν, με το μπικίνι να παραμένει ωστόσο απαγορευμένο σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και μια σειρά από αμερικανικές πολιτείες.
Η πριγκίπισσα Λέια (Carrie Fisher) μέσα στο χρυσό της μπικίνι το 1983 ακόμα μνημονεύεται από τους σκληροπυρηνικούς φαν του «Star Wars»! Μέχρι και website έχει αφιερωθεί στο γεγονός (leiasmetalbikini.com)...
Η Phoebe Cates στο κατακόκκινο μπικίνι της κλέβει τα βλέμματα στην ταινία του 1982 «Fast Times at Ridgemont High».
Και το νέο Bond girl Χάλι Μπέρι θυμήθηκε την Ούρσουλα ¶ντρες και είπε να τη μιμηθεί στο «Die Another Day» του 2002.
Παρά τη σύντομη αναβίωση του ολόσωμου στις αρχές της δεκαετίας του '90, το μπικίνι παραμένει η Νο 1 επιλογή των γυναικών παγκοσμίως. Το κλειστό κλαμπ All England Lawn Tennis and Croquet Club επιτρέπει σήμερα στα μέλη του να φορούν μπικίνι, αρκεί να είναι θεματικά...
Το ακριβότερο μπικίνι του κόσμου αποτιμάται γύρω στα 23 εκατ. ευρώ, κι αυτό γιατί φέρει περισσότερα από 150 καράτια διαμαντιού, ενώ η μεγαλύτερη παρέλαση με μπικίνι σημειώθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής το 2009, με 287 κορίτσια να παλεύουν για τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του γυναικείου πληθυσμού στον καρκίνο του μαστού.
Πρόσφατη διαφήμιση της Πάμελα ¶ντερσον με μπικίνι για λογαριασμό της Dreamscape Networks απαγορεύτηκε στη Βρετανία, γιατί θεωρήθηκε σεξιστική.
Και βέβαια η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απαίτησε από τις αθλήτριες του beach volleyball να καλυφθούν για τους Ολυμπιακούς του 2012. Ευτυχώς, αυτές αρνήθηκαν...