E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το νησί του Πάσχα με το κρυμμένο θησαυρό

Οι μελισσοκόμοι του νησιού του Πάσχα της Χιλής έχουν πλήρη επίγνωση ότι οι μέλισσές τους μπορεί μια μέρα να γίνουν η σωτηρία του πιο σημαντικού επικονιαστή στον κόσμο

Το νησί του Πάσχα με το κρυμμένο θησαυρό
Φωτογραφία από Pixabay
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

Απομονωμένες σε ένα νησί στη μέση του νοτιοανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού, οι μέλισσες του νησιού του Πάσχα είναι απαλλαγμένες από όλα τα παθογόνα και τα φυτοφάρμακα που καταστρέφουν τον παγκόσμιο πληθυσμό των μελισσών και ως εκ τούτου παράγουν το πιο αγνό μέλι στον πλανήτη.

Οι μελισσοκόμοι του νησιού του Πάσχα της Χιλής έχουν πλήρη επίγνωση ότι οι μέλισσές τους μπορεί μια μέρα να γίνουν η σωτηρία του πιο σημαντικού επικονιαστή στον κόσμο. Με τις αποικίες μελισσών σε όλο τον κόσμο να αγωνίζονται να επιβιώσουν από σοβαρές απειλές όπως η δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα, οι νέες ασθένειες και η κλιματική αλλαγή, οι μέλισσες του νησιού του Πάσχα είναι πιθανώς οι μόνες στον κόσμο που δεν έχουν ακόμη επηρεαστεί από τέτοια προβλήματα. Και οι ιδιοκτήτες τους ελπίζουν να το διατηρήσουν έτσι. Κατάφεραν να πείσουν την τοπική αυτοδιοίκηση να απαγορεύσει την εισαγωγή μελισσών, λόγω του σημαντικού κινδύνου μόλυνσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εδώ οι αγρότες ουσιαστικά δε χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, χρησιμοποιούν τεχνικές προγονικής καλλιέργειας», είπε ο μελισσοκόμος Rodrigo Labras. «Το νερό είναι επίσης εντελώς φυσικό, συλλέγεται από τη βροχή. Έχουν καθαρές πηγές νερού σε όλο το νησί. Το κυριότερο όμως είναι ότι σε αντίθεση με τις μέλισσες στον κόσμο, δεν συνδέονται με κανένα είδος ασθένειας. Και επομένως δεν χρειάζεται να εφαρμόσουμε κανένα χημικό προϊόν στην κυψέλη ή στις μέλισσες».

Είναι ενδιαφέρον ότι οι δοκιμές έδειξαν ότι οι μέλισσες του νησιού του Πάσχα δεν έχουν συγγένεια με τις υπόλοιπες μέλισσες στον κόσμο, γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω ότι οι γονιμοποιητές εδώ είναι πραγματικά διαφορετικοί και μπορεί μια μέρα να γίνουν οι σωτήρες του είδους. Το νησί του Πάσχα είναι ο μόνος αληθινός παράδεισος που έχουν ακόμα οι μέλισσες στη Γη και αν θέλουμε να σώσουμε το είδος στο σύνολό του, αυτός ο μικρός θύλακας μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.

Όχι μόνο οι μέλισσες του νησιού του Πάσχα είναι οι πιο υγιείς στον κόσμο, είναι και οι πιο παραγωγικές. Λόγω του ευχάριστου κλίματος του νησιού – τον ανοιξιάτικο καιρό σχεδόν όλο το χρόνο – οι μέλισσες παραμένουν δραστήριες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μαζί με την ανθοφορία των φυτών. Οι αποικίες στο νησί παράγουν μεταξύ 90 και 120 κιλά μέλι ετησίως, σε σύγκριση με 20 κιλά που παράγονται από κυψέλες παρόμοιου μεγέθους οπουδήποτε αλλού.

Λόγω της έλλειψης ασθενειών των μελισσών στο νησί του Πάσχα, οι μελισσοκόμοι δεν έχουν καμία χρήση αντιβιοτικών κανενός είδους, δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από φυτοφάρμακα, επομένως το μέλι που παρασκευάζεται εδώ θεωρείται το πιο αγνό σε ολόκληρο τον κόσμο. Το μέλι Rapanui, όπως αποκαλείται μερικές φορές αυτό το νέκταρ, έχει επίσης πιο υγρή σύσταση από το κοινό μέλι λόγω της υψηλής υγρασίας του νησιού, η οποία εμποδίζει την κρυστάλλωση.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Πριν 10 ώρες

Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Πριν 10 ώρες

Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Χτες

Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Χτες

Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Προχτές

Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες

H παμπόνηρη υπερμαραθωνοδρόμος που έκανε το ασύλληπτο

Προχτές

Είπαμε να βοηθιόμαστε, αλλά όχι κι έτσι (!)

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Πριν 3 μέρες

Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.