E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο πλανήτης υποφέρει από ακραία ζέστη καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται: Tι κάνει λάθος η Ευρώπη;

Το κύμα καύσωνα «Cerberus» της περασμένης εβδομάδας δίνει τη θέση του σε ένα άλλο

Ο πλανήτης υποφέρει από ακραία ζέστη καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται: Tι κάνει λάθος η Ευρώπη;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

Οι εκρηκτικά υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν σε περιοχές της νότιας Ευρώπης αυτή την εβδομάδα, καθώς η ήπειρος προετοιμάζεται για το δεύτερο ακραίο κύμα καύσωνα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων και δημιουργώντας το έδαφος για πυρκαγιές.

Καθώς η κλιματική κρίση που προκαλείται από τον άνθρωπο επιταχύνεται, οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τα κύματα καύσωνα θα γίνουν πιο συχνά και πιο έντονα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κύμα καύσωνα «Cerberus» της περασμένης εβδομάδας ανοίγει τη θέση του για έναν άλλο, τον οποίο οι Ιταλοί μετεωρολόγοι ονόμασαν «Charon» - τον Χάρο με λίγα λόγια.

Η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν ήδη αντιμετωπίσει ακατάπαυστη ζέστη εδώ και μέρες, αλλά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχει προειδοποιήσει ότι το κύμα καύσωνα μόλις αρχίζει. Στην Ιταλία, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα, οι θερμοκρασίες σε πολλές πόλεις αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου (104 Φαρενάιτ).

Η Hannah Cloke, επιστήμονας του κλίματος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Reading, συνέκρινε το αποτέλεσμα με αυτό ενός γιγάντιου φούρνου πάνω από τη Μεσόγειο. «Η φούσκα του ζεστού αέρα που έχει απλωθεί πάνω από τη νότια Ευρώπη έχει μετατρέψει την Ιταλία και τις γύρω χώρες σε έναν τεράστιο φούρνο», είπε σε δήλωσή της τη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο ζεστός αέρας που έσπρωχνε από την Αφρική τώρα παραμένει σταθερός, με σταθερές συνθήκες υψηλής πίεσης που σημαίνει ότι η θερμότητα στη ζεστή θάλασσα, τη γη και τον αέρα συνεχίζει να δημιουργείται», εξήγησε η Cloke.

Όταν ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, νέα λαμπερά Canadair και άλλα πυροσβεστικά οχήματα είχαν παραδοθεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκατοντάδες πυροσβέστες ήταν ήδη προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν κάθε πυρκαγιά που μπορεί να αναφλεγεί.

Η εποχή των πυρκαγιών στην Ευρώπη δεν είναι τόσο επερχόμενη όσο συνεχίζεται με στατιστικά ήδη πολύ πάνω από τον μέσο όρο, υποδηλώνοντας ότι το 2023 θα μπορούσε να είναι καταστροφικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για ορισμένους, αυτό είναι απόδειξη ότι ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ αντιμετωπίζει τις δασικές πυρκαγιές είναι κοντόφθαλμος με υπερβολική έμφαση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και όχι αρκετή στην πρόληψη.

Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής άργησαν να αντιμετωπίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τις πυρκαγιές, η οποία είναι ύποπτη ότι είναι πολύ πιο θανατηφόρα από τις ίδιες τις πυρκαγιές.

Η Ισπανία και η Γαλλία έχουν ήδη επηρεαστεί βαθιά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), περισσότερα από 119.000 εκτάρια είχαν ήδη μετατραπεί σε στάχτες σε ολόκληρη την ΕΕ έως τις 18 Ιουνίου, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των 80.000 εκταρίων που είχε καταγραφεί εκείνη τη στιγμή την περίοδο 2003-2022.

Χρειάστηκαν μόλις 31 ημέρες για να αποκλίνουν σημαντικά οι καμπύλες που απεικονίζουν τον φετινό εβδομαδιαίο σωρευτικό αριθμό πυρκαγιών και καμένων περιοχών από αυτές που καταγράφουν τους μέσους όρους των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι σχεδόν δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ιταλίας - δύο από τα παραδοσιακά πιο πληγωμένα έθνη - βλέπουν νούμερα κάτω του μέσου όρου. Η καμένη επιφάνεια και στις δύο χώρες μέχρι στιγμής φέτος αντιπροσωπεύει μόλις το 10% του μέσου όρου που βλέπουν συνήθως αυτή την εποχή του χρόνου.

Αλλά η Ισπανία και η Γαλλία δεν ήταν τόσο τυχερές. Η καμένη επιφάνεια στη Γαλλία έχει ήδη φτάσει τα 21.000 στρέμματα, περίπου 3,5 φορές τον μέσο όρο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Μια σειρά από χώρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έχουν δει επίσης τους αριθμούς να αυξάνονται, αν και από πολύ χαμηλό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας ωστόσο μια τάση που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την οποία οι πυρκαγιές τώρα σταδιακά έρπουν και προς τα βόρεια.

Καταστολή πυρκαγιάς vs πρόληψη

Αυτό συμβαίνει αφότου περισσότερα από 830.000 εκτάρια καταστράφηκαν πέρυσι - το δεύτερο χειρότερο έτος τους από το 2006 - με ζημιές που υπολογίζονται σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε απάντηση, η ΕΕ ενίσχυσε τον εξοπλισμό της για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών διπλασιάζοντας τον πυροσβεστικό στόλο της φέτος για να μετρήσει 28 αεροσκάφη που σταθμεύουν σε 10 χώρες. Και για δεύτερη συνεχή χρονιά, εκατοντάδες πυροσβέστες έχουν τοποθετηθεί, αυτή τη φορά σε Ελλάδα, Γαλλία και Πορτογαλία.

Αυτό είναι φυσικά ευπρόσδεκτο, αλλά για τον καθηγητή Δρ Johann Georg Goldammer, τον διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC) που εδρεύει στη Γερμανία, δεν κάνει λίγα για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών.

«Αυτή τη στιγμή βλέπω ότι σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις επαναλαμβάνουν το ίδιο και αυτό που έχει γίνει στο παρελθόν στη Νότια Ευρώπη - εστιάζοντας στην καταστολή πυρκαγιάς, ζητώντας σύγχρονα οχήματα, αεροπλάνα» και συμμετοχή στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, είπε στο Euronews. 

«Φαίνεται ότι αυτό, για τους πολιτικούς και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις, είναι ένας δείκτης προόδου. Αλλά δεν βλέπω καμία επένδυση για την αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών της πυρκαγιάς, ξέρετε, όπως η δασοκομία και η διαχείριση της γης», είπε.

«Οι επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με αυτές τις μαζικές εκθέσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών και καρδιομεταβολικών συμπτωμάτων», δήλωσε στο Euronews η Zorana J. Andersen, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Υγείας στην Ευρωπαϊκή Αναπνευστική Εταιρεία. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες που απαιτούν την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή ή νοσηλεία.

Κλιματικές και δημογραφικές αλλαγές

Η κλιματική αλλαγή παίζει ρόλο στον πολλαπλασιασμό και την ένταση των δασικών πυρκαγιών.

Πάνω από το ένα τέταρτο της επικράτειας της ΕΕ βρίσκεται σε συνθήκες προειδοποίησης για ξηρασία με ένα επιπλέον 10% σε κατάσταση συναγερμού, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, λόγω σοβαρών βροχοπτώσεων και ελλειμμάτων υγρασίας του εδάφους.

Και μετά υπάρχει ο αυξανόμενος υδράργυρος. Η Ευρώπη θερμαίνεται δύο φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο από τη δεκαετία του 1980 και ήταν, πέρυσι, περίπου 2,3°C πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής περιόδου (1850-1900).

Έκτοτε, ο κόσμος γνώρισε τις θερμότερες του Μαΐου και τις αρχές Ιουνίου που έχει καταγραφεί με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να ξεπερνά το όριο των 1,5⁰C την πρώτη εβδομάδα αυτού του μήνα.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι σε μεγάλες εκτάσεις της ηπείρου η γη, είναι πολύ πιο ξηρή από το κανονικό, διευκολύνοντας την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών.

Αλλά και οι δημογραφικές αλλαγές επωμίζονται πολλές ευθύνες. Η ερημοποίηση των αγροτικών περιοχών προς όφελος των αστικών κέντρων σημαίνει ότι η διαχείριση της γης δε γίνεται πλέον με τον ίδιο τρόπο.

Η βιομάζα που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για τη γεωργία ή τη θέρμανση ή άλλες τοπικές ανθρώπινες δραστηριότητες, "είναι πλέον διαθέσιμη στην πυρκαγιά", δήλωσε η Goldammer στο Euronews. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα όπως η προληπτική καύση για τη μείωση της εύφλεκτης βιομάζας σε ορισμένα σημεία μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν είναι αρκετό. 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εκεί που υπάρχουν πυρκαγιές

Στην περίπτωση των μεγάλων πυρκαγιών - όπως τις οποίες έχουμε δει στη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια - όταν υπάρχουν οι σωστές, ή μάλλον λάθος, μετεωρολογικές συνθήκες, μπορεί να ταξιδέψει χιλιόμετρα σε μερικά λεπτά

Για παράδειγμα, ο καπνός από τις πυρκαγιές στον Καναδά τις τελευταίες εβδομάδες ανέβηκε, κατά καιρούς, αρκετά ψηλά, ώστε να διασχίσει τον Ατλαντικό, είπε ο Parrington. Άλλες φορές, οι καιρικές συνθήκες κράτησαν τον καπνό κοντά στο έδαφος όπου στη συνέχεια μεταφερόταν από τον άνεμο σε μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα.

Τα κύματα καύσωνα μειώνουν περαιτέρω την ποιότητα του αέρα και επιδεινώνουν τη ρύπανση, «υπενθυμίζοντάς μας ότι οι λύσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής πάνε χέρι-χέρι», πρόσθεσε ο ειδικός του ERS.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, είπε, θα πρέπει να εγκρίνουν επειγόντως νομοθεσία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή και «να έχουν μια ιστορική ευκαιρία να περάσουν την πιο φιλόδοξη νομοθεσία για την ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως» μέσω της συνεχιζόμενης αναθεώρησης της Οδηγίας για την ποιότητα του αέρα του περιβάλλοντος.

«Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σε σχετικές άμεσες σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία, και ταυτόχρονα θα διασφάλιζε τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, με έμμεσο θετικό αντίκτυπο στην υγεία», είπε η Andersen.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι δολοφονίες του Σικάγο από Tylenol: 7 δηλητηριασμένα θύματα και μια επιστολή εκβιασμού

Σήμερα

Μια σειρά θανάτων από δηλητηρίαση στη μητροπολιτική περιοχή του Σικάγο το 1982

Η κατάρα του Τουταγχαμών και οι μύκητες

Σήμερα

Υπάρχει ή έχει επιστημονική εξήγηση;

Η γυναίκα που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Σήμερα

«Τον κυνηγάω έξι χρόνια! Χαίρομαι που το έκανα»

Η Ελληνίδα συγγραφέας που έκανε τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία

Χτες

Αγαπήθηκε από παιδιά και εκπαιδευτικούς

Ο κόσμος πρέπει να μάθει για το «karoshi», την υπερκόπωση της Ιαπωνίας, πριν να είναι αργά

Χτες

Μια πρόσφατη μελέτη του ΠΟΥ διαπίστωσε ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με την εργασία και τα έτη ζωής έχουν αυξηθεί παγκοσμίως

Πώς να γίνετε «ψηφιακοί νομάδες» και να ταξιδέψετε όλο τον κόσμο με τα παιδιά σας

Προχτές

Είναι δυνατόν να συνδυάσετε την εργασία και την εκπαίδευση με την αναψυχή

Οι μοναδικοί τρεις κατάδικοι που μπόρεσαν να αποδράσουν από τις φυλακές του Αλκατράζ κι έγιναν ταινία

Προχτές

Διάβασε την ιστορία πίσω από «μία από τις μεγαλύτερες αποδράσεις στην αμερικανική ιστορία»

Οι πλημμύρες του Βόλου που δεν θα ξεχάσουν ποτέ οι ντόπιοι: Aπό το 1955 ως σήμερα

Προχτές

Ημερομηνίες που έχουν μείνει ανεξίτηλες πλέον στη μνήμη των Βολιωτών

Σήμερα έμαθα: Πως οι πέτρες, τα μέταλλα και άλλα παράξενα υλικά καταλήγουν στο φαγητό μας;

Προχτές

Η ανάκληση τροφίμων είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο

Σαν σήμερα: Η ιστορία πίσω από τη Σκότλαντ Γιαρντ

Προχτές

Ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1829

10 φωτογραφίες διάσημων και μη ανθρώπων που έγραψαν ιστορία

Πριν 3 μέρες

Συναρπαστικά ιστορικά κλικ

Η διαφορετική χρήση του Tinder από τους Κινέζους

Πριν 3 μέρες

Καλά τα γκομενικά αλλά...

par: 38
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.