Η τροφή–παγίδα που φρενάρει τη δίαιτά σας: Τι να κόψετε για διπλάσια απώλεια βάρους
Θέλεις να χάσεις κιλά πιο γρήγορα; Απόφυγε αυτό στο πιάτο σου

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί δύο πιάτα να έχουν τις ίδιες θερμίδες, αλλά να φέρνουν διαφορετικά αποτελέσματα στη ζυγαριά; Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, η απάντηση είναι θετική – και ο καθοριστικός παράγοντας είναι ο βαθμός επεξεργασίας των τροφίμων.
Στη μελέτη, όσοι ακολούθησαν διατροφή βασισμένη σε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα έχασαν διπλάσιο βάρος σε σχέση με όσους κατανάλωναν υπερεπεξεργασμένα, παρότι όλοι ακολουθούσαν τις ίδιες γενικές διατροφικές οδηγίες (Eatwell Guide, Ηνωμένο Βασίλειο).
Τα ευρήματα
Σε διάστημα περίπου 2 μηνών, η ομάδα με τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα έχασε κατά μέσο όρο 2% του σωματικού βάρους – ποσοστό που μπορεί να μεταφραστεί σε 13% απώλεια για τους άνδρες και 9% για τις γυναίκες σε έναν χρόνο.
Η ομάδα με τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχασε μόλις 1% στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν λιγότερο επεξεργασμένα ανέφεραν λιγότερες λιγούρες και μεγαλύτερη ευκολία στην τήρηση της διατροφής.
Πώς έγινε η μελέτη
Συνολικά 55 άτομα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Για 8 εβδομάδες κατανάλωναν γεύματα βασισμένα στις ίδιες οδηγίες, με μοναδική διαφορά τον βαθμό επεξεργασίας. Στη συνέχεια ακολούθησε διάλειμμα 4 εβδομάδων και οι ομάδες αντάλλαξαν ρόλους. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με νέες μετρήσεις υγείας.
Το «παράδοξο» αποτέλεσμα
Παρότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σχετίστηκαν με χαμηλότερη απώλεια βάρους, καταγράφηκαν και χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης. Η διαιτολόγος Michelle Routhenstein χαρακτήρισε το εύρημα «ασυνήθιστο», σημειώνοντας ότι ίσως οφείλεται στα συγκεκριμένα τρόφιμα που χρησιμοποιήθηκαν, τα οποία είχαν χαμηλά κορεσμένα λιπαρά ή εμπλουτισμό με συστατικά που ρίχνουν τη χοληστερόλη.
Τι λένε οι ειδικοί
Η Routhenstein τονίζει ότι μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με έμφαση στην ποιότητα, βοηθά όχι μόνο στο βάρος αλλά και στη συνολική υγεία.
Ο γιατρός Mir Ali προσθέτει ότι οι πιο αποτελεσματικές δίαιτες περιορίζουν τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη, δίνοντας έμφαση σε πρωτεΐνη και λαχανικά χωρίς άμυλο.
Τα υπερεπεξεργασμένα συχνά περιέχουν πρόσθετα που μπορεί να βλάψουν τον οργανισμό, γι’ αυτό καλό είναι να περιορίζονται. Ωστόσο, κάποια ελαφρώς επεξεργασμένα τρόφιμα –όπως πρωτεϊνούχα ροφήματα χαμηλής ζάχαρης– μπορούν να έχουν θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Συμπέρασμα
Η μελέτη δείχνει πως η μείωση των επεξεργασμένων τροφών όχι μόνο οδηγεί σε διπλάσια απώλεια βάρους, αλλά και σε καλύτερη μακροπρόθεσμη διαχείριση υγείας και λιγότερες λιγούρες.