Το ελληνικό φαγητό‑έκπληξη που «καθαρίζει» το έντερο και προστατεύει τα κόκαλα!
Η πιο απλή σούπα που μπορεί να σώσει την υγεία σου

Μπορεί να τον έτρωγαν οι γιαγιάδες μας τα κρύα βράδια του χειμώνα, μπορεί να τον έχουμε συνδέσει με «φτωχικό» φαγητό, όμως σήμερα ο τραχανάς επιστρέφει δριμύτερος – και μάλιστα όχι απλώς σαν comfort food αλλά σαν… υπερτροφή με επιστημονική σφραγίδα!
Γιατί ο τραχανάς δεν είναι απλά «μια σούπα»
Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό ζυμαρικό με πολλές μορφές: ξινός ή γλυκός, χοντρός ή ψιλός, με γάλα, γιαούρτι ή ακόμα και νηστίσιμος. Μαγειρεύεται γρήγορα, γίνεται σούπα ή συνοδευτικό, ενώ μπορείς να τον συνδυάσεις με λαχανικά, κρέας ή ψάρι και να έχεις ένα γεύμα νόστιμο, θρεπτικό και οικονομικό.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρόγονοί μας τον θεωρούσαν «φαγητό σωτηρίας» σε δύσκολες εποχές. Σήμερα, αντί να μένει κρυμμένος σε ντουλάπια χωριών, φιγουράρει στις κουζίνες διάσημων σεφ και κατατάσσεται στα γκουρμέ ζυμαρικά.
Τι λέει η επιστήμη
View this post on Instagram
Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι ο τραχανάς είναι γεμάτος διατροφικούς θησαυρούς:
Λίγες θερμίδες, πολλά θρεπτικά: Μια σούπα με 20 gr τραχανά δίνει μόλις 108 θερμίδες.
Φυτικές ίνες: Κρατούν το έντερο υγιές, βοηθούν στη χοληστερίνη και χαρίζουν πρεβιοτικές ιδιότητες.
Φώσφορος & Ασβέστιο: Ιδανικός σύμμαχος ενάντια στην οστεοπόρωση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΠρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας: Χάρη στο γάλα/γιαούρτι, είναι σχεδόν ισάξιος με το κρέας.
Μαγνήσιο: Ρυθμίζει πίεση, βοηθά τους μύες και την ανάπτυξη.
Σίδηρος: Πολύτιμος για ενέργεια και καλή κυκλοφορία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚαροτενοειδή & Αντιοξειδωτικά: Προστατεύουν μάτια, καρδιά, δέρμα.
Φυλλικό οξύ: Κρίσιμο για τα κύτταρα και την υγεία του αίματος.
Με λίγα λόγια, τρεις κούπες τραχανά αρκούν για να θεωρηθούν πλήρες γεύμα!
Από το «φαγητό του φτωχού» στο superfood της νέας εποχής
Η ιστορία του τραχανά ξεκινάει από τον 1ο αιώνα μ.Χ. με τον ρωμαίο Απίκιο και τον «τράκτα», ενώ στην ανατολική Μεσόγειο λεγόταν «tarkhaneh» – δηλαδή «φαγητό του φτωχού». Σήμερα, ο τραχανάς βγαίνει από τη λήθη, παίρνει θέση σε μοντέρνες κουζίνες και διεκδικεί ξανά τον τίτλο του διατροφικού θησαυρού.
Λαϊκή σοφία… και διατροφική αλήθεια
Η φράση «άπλωσε τον τραχανά» μπορεί να σημαίνει καθυστέρηση και αδιαφορία, όμως αν κάτι ΔΕΝ πρέπει να καθυστερούμε, είναι να τον βάλουμε ξανά στο τραπέζι μας. Γιατί εκτός από νοσταλγία, φέρνει και υγεία.