E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αμφίπολη: Βήμα βήμα η πορεία προς το μεγάλο μυστικό που θα συγκλονίσει τον πλανήτη

Δέος και αγωνία

Αμφίπολη: Βήμα βήμα η πορεία προς το μεγάλο μυστικό που θα συγκλονίσει τον πλανήτη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δέος και αγωνία σε όλον τον κόσμο για την ανασκαφή στον Λόφο Καστά της Αμφίπολης. Αποκαλύπτεται, άραγε, το μεγάλο μυστικό;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αρχή όλος ο πλανήτης εντυπωσιάστηκε από το μέγεθος του τάφου και τις δύο σφίγγες που δεσπόζουν στην είσοδο.

Στη συνέχεια, προχωρώντας στους θαλάμους, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τις μοναδικές Καρυάτιδες. Σειρά είχε, πριν από λίγες ημέρες, το πανέμορφο ψηφιδωτό, το οποίο φαίνεται ότι θα μας αποκαλύψει ένα από τα σημαντικά μυστικά του τάφου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ χθες, η Λίνα Μενδώνη, γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, επισήμανε: «Δεν έχει αποκαλυφθεί ανατολικά και δυτικά της παράστασης όλο το ψηφιδωτό, γιατί στα σημεία αυτά πατούν τα υποστυλώματα. Μπορεί να υπάρχει και άλλο πρόσωπο ή διακόσμηση, σήμερα ή αύριο θα φανεί αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν είναι σαφές αν ο επόμενος θάλαμος είναι ο τελευταίος», προσέθεσε. Η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού έκανε, δε, λόγο για «μνημείο εξέχον και μοναδικό».

«Είναι ταφικό μνημείο, έχουν βρεθεί τα χαρακτηριστικά που προδίδουν αυτόν τον χαρακτήρα. Νομίζω ότι το ψηφιδωτό ενισχύει απολύτως τη χρονολόγηση ότι το μνημείο είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου προ Χριστού αιώνα», δήλωσε.

Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, «αυτό το μνημείο θα συζητηθεί για πάρα πολλά χρόνια και θα απασχολήσει πολύ μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενη, εξάλλου, στις εκτιμήσεις διάφορων αρχαιολόγων συναδέλφων της, παρατήρησε: «Πρέπει να μένουμε στα δεδομένα, όλα όσα λέγονται είναι υποθέσεις».

Καθώς το ψηφιδωτό μέχρι χθες δεν είχε βγει στο φως εξ ολοκλήρου, αφού απομένει η αφαίρεση 60 εκατοστών χώματος από το δάπεδο, πιθανολογείται ότι στο συγκεκριμένο τμήμα απεικονίζεται και άλλο πρόσωπο, που ίσως είναι ο νεκρός.

Οι αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν την εικόνα του ψηφιδωτού μία τυπική νεκρική παράσταση, που δείχνει τη μετάβαση στον ¶δη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι, όμως, όντως ο νεκρός; Αυτή η απορία γεννιέται από την εικόνα του άνδρα που βρίσκεται πάνω στο άρμα.

Πάντως, όλοι οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο τρόπος απεικόνισης του άνδρα πάνω στο άρμα, το γεγονός δηλαδή ότι είναι yυμvός και φορά στο κεφάλι του ένα δάφνινο στεφάνι, δείχνει ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο.

Τα στοιχεία που έχουν βρεθεί συνηγορούν, για ακόμη μία φορά, στη διαπίστωση ότι ο τάφος είναι σωστά χρονολογημένος από τους υπευθύνους της ανασκαφής στην Αμφίπολη, στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα, και δεν είναι σε καμία περίπτωση ρωμαϊκός ή τουλάχιστον άλλης περιόδου.

Οι υπόλοιπες απαντήσεις θα δοθούν άμεσα, όταν αφαιρεθούν τα 60 εκατοστά χώματος τα οποία καλύπτουν το ψηφιδωτό.

«Ανάσα στην οικονομία»

Μεγάλη αναφορά στο ψηφιδωτό και στα μέχρι τώρα ευρήματα έκανε το CNN σε ρεπορτάζ του. Συγκεκριμένα, το δίκτυο αναφέρει: «Λίγες ημέρες πριν, σε παρουσίαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώθηκε από τους ειδικούς ότι τα οστά που βρέθηκαν στον τάφο της Βεργίνας είναι του βασιλιά Φιλίππου Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όσο η Ελλάδα κοιτά στο παρελθόν της για να κάνει βήματα μπροστά σε έναν καιρό κρίσης, ετοιμάζεται να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα πολιτιστικό μπρα ντε φερ:  την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι αφαιρέθηκαν παράνομα και ζητά τον επαναπατρισμό τους».

Το CNN αναφέρθηκε επίσης και στην επίσκεψη της Amal Alamuddin στη χώρα μας, συνδέοντας το θέμα με τα γλυπτά του Παρθενώνα, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Τρεις επιφανείς δικηγόροι έφτασαν στην Ελλάδα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί η νομική οδός για την επιστροφή των Γλυπτών. Και είναι λίγοι εκείνοι που θα τραβήξουν περισσότερο την προσοχή από την 36χρονη Amal Alamuddin, η οποία προσφάτως έγινε σύζυγος του διάσημου Αμερικανού ηθοποιού George Clooney».

Μάλιστα, αναφέρεται και στις προ μηνών δηλώσεις του Clooney, όταν τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στη χώρα μας: «Και ο ίδιος ο Clooney είχε προκαλέσει έκπληξη όταν τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ταινία του «Μνημείων ¶νδρες» τον περασμένο Φεβρουάριο. Η Amal Alamuddin δεν ασχολείται πρώτη φορά με το ζήτημα, καθώς το 2011 είχε εμπλακεί σε σύνταξη έκθεσης, και τώρα, με το υψηλό προφίλ της και μετά τον γάμο της με τον George Clooney, αναμένεται να προσελκύσει περαιτέρω το διεθνές ενδιαφέρον για τις ελληνικές αρχαιότητες».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απίστευτες ιστορίες: Στην Αμερική οι καταληψίες έχουν γίνει ο εφιάλτης των ιδιοκτητών σπιτιών

Πριν 4 ώρες

Νομικές ασάφειες και προκλήσεις και ακραίες ιστορίες

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Πριν 4 ώρες

Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Πριν 4 ώρες

Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Χτες

Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Χτες

Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Προχτές

Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Προχτές

Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Προχτές

Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

Πριν 3 μέρες

Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.