Το ελληνικό τρικ που έκανε το μέλι μπλε και τους τουρίστες να τρελαίνονται
Μόλις το βλέπουν οι τουρίστες, «παθαίνουν πλάκα και το δοκιμάζουν» -

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
        Το μέλι είναι από μόνο του ένα μικρό θαύμα: φυσικό γλυκαντικό, γεμάτο αρώματα και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία που το κάνουν σταθερό πρωταγωνιστή στην κουζίνα αλλά και στη διατροφή.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, ένα νέο «κεφάλαιο» γράφεται στην ιστορία του: το μπλε μέλι. Όχι, δεν πρόκειται για κάποια γενετική τροποποίηση ούτε για τεχνητή βαφή. Η καινοτομία βασίζεται σε έναν έξυπνο συνδυασμό: ανοιχτόχρωμο ελληνικό μέλι –συχνά ανθόμελο εσπεριδοειδών– που «παντρεύεται» με εκχύλισμα φρέσκιας σπιρουλίνας.
Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν με εντυπωσιακό γαλάζιο χρώμα, υψηλή καθαρότητα και αναλλοίωτη γεύση, αφού η αναλογία μέλι/εκχύλισμα παραμένει συντριπτικά υπέρ του πρώτου.
Ο πυρήνας της τεχνικής βρίσκεται στην απομόνωση του μπλε χρωμοφόρου της σπιρουλίνας (γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες).
Το εκχύλισμα συμπυκνώνεται και ενσωματώνεται στο μέλι σε μικρή ποσότητα, δίνοντάς του το χαρακτηριστικό χρώμα χωρίς να «βαραίνει» την υφή ή να αλλοιώνει το άρωμα. Η επιλογή ανοιχτής ποικιλίας μελιού δεν είναι τυχαία: επιτρέπει στο μπλε να κυριαρχήσει οπτικά, διατηρώντας παράλληλα το γνώριμο προφίλ γεύσης. Έτσι, το προϊόν παραμένει ουσιαστικά μέλι, απλώς με μια απρόσμενη, φωτογενή πινελιά που τραβάει βλέμματα και φακούς.
Η πρώτη επαφή του κοινού είναι συνήθως… σοκ ευχάριστο. Σε χώρους με έντονη τουριστική κίνηση, οι επισκέπτες κοντοστέκονται, ρωτούν, δοκιμάζουν. Η εμπειρία λέει ότι το «ουάου» του χρώματος γίνεται γρήγορα «θέλω» στο ταμείο, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από δοκιμή που επιβεβαιώνει πως η γεύση μένει πιστή στη χρυσαφένια καταγωγή.
Κι επειδή το βλέμμα προηγείται του ουρανίσκου, το μπλε μέλι λειτουργεί εξαιρετικά ως δώρο, σουβενίρ ή συλλεκτικό «conversation piece» στο ράφι της κουζίνας. Από εκεί κι έπειτα, ανοίγει διάπλατα πεδίο δημιουργικότητας: πάνω σε γιαούρτι ή παγωτό, σε pancakes, ως swirl σε cheesecake, σε cocktails για εντυπωσιακή στρώση, ακόμα και σε plating εστιατορικών πιάτων.
Πέρα από το εφέ, υπάρχει και ουσία. Το εκχύλισμα σπιρουλίνας προσφέρει πρόσθετη αντιοξειδωτική αξία, ενώ η χαμηλή δοσολογία κρατά το προφίλ του μελιού «καθαρό».
Για τους παραγωγούς, η καινοτομία αυτή είναι επίσης ένα στοίχημα εξωστρέφειας: ένα ελληνικό προϊόν που μιλά διεθνή γλώσσα με το χρώμα του, συστήνοντας ξανά την ποιότητα του ντόπιου μελιού σε απαιτητικές αγορές.
Το ζητούμενο πλέον είναι η συνέπεια: σταθερές παρτίδες, σαφής επισήμανση των συστατικών, ενημέρωση του καταναλωτή και διαρκής έμφαση στην προέλευση και την ιχνηλασιμότητα. Αν αυτά υπηρετηθούν με σοβαρότητα, το μπλε μέλι δεν θα μείνει μια τάση-πυροτέχνημα, αλλά θα καθιερωθεί ως ένα ξεχωριστό, σύγχρονο κεφάλαιο της ελληνικής μελισσοκομικής ιστορίας.












