Top 10 street food στον κόσμο που πρέπει να δοκιμάσεις πριν πεθάνεις ‑ Το Νο3 είναι ελληνικό
Τα street food που κάνουν τον πλανήτη να… γλείφει τα δάχτυλά του!

Το street food δεν είναι απλά φαγητό στο δρόμο. Είναι πολιτισμός, παράδοση και… γεύση που σου μένει αξέχαστη! Σύμφωνα με τη λίστα Top 100 Street Food in the World, υπάρχουν μερικές γεύσεις που ξεχωρίζουν παγκοσμίως και πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις.
1. Noodle Soup – Lanzhou Lamian (Κίνα)
Η παράδοση των χειροποίητων noodles στο Lanzhou της Κίνας είναι αξεπέραστη. Τα lamian, μακρόστενα noodles με τέλεια μαστιχωτή υφή, σερβίρονται σε πλούσιο ζωμό βοδινού με τζίντζερ, σκόρδο και αρωματικά μπαχαρικά. Απλά μαγεία!
2. Dumplings – Guotie (Κίνα)
Τα διάσημα «potstickers» ή guotie, είναι τηγανητά dumplings γεμάτα χοιρινό ή γαρίδες και λαχανικά. Η τεχνική μαγειρέματος που συνδυάζει τηγάνισμα και ατμό δημιουργεί την τέλεια υφή: τραγανή βάση και ζουμερό εσωτερικό.
3. Kontosouvli (Ελλάδα)
Μην ξεχνάμε τη χώρα μας! Το κοντοσούβλι, με μεγάλα κομμάτια χοιρινού μαριναρισμένα σε σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι και παρθένο ελαιόλαδο, ψήνεται αργά σε σούβλα. Σερβίρεται με πίτα, τζατζίκι και χωριάτικη σαλάτα – η ελληνική street food απόλαυση στην καλύτερή της μορφή!
4. Amritsari Kulcha (Ινδία)
Από το Amritsar της Ινδίας, ένα φλατμπρεντ γεμάτο πατάτες, κρεμμύδι και μπαχαρικά, ψημένο στον παραδοσιακό ταντούρ. Λεπτό, τραγανό και αλειμμένο με ghee, το Amritsari kulcha αποτελεί staple της βόρειας Ινδίας.
5. Tacos (Μεξικό)
Το κλασικό μεξικάνικο taco, με μαλακή τορτίγια και πληθώρα γεμίσεων – από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο μέχρι ψάρι – είναι το απόλυτο fast food του δρόμου. Με lime, αβοκάντο και σάλσα, κάθε μπουκιά είναι fiesta!
6. Bánh Mì (Βιετνάμ)
Το Βιετναμέζικο σάντουιτς που κληρονομήθηκε από τη γαλλική κουζίνα: μπαγκέτα με κρέας, λαχανικά, φρέσκα βότανα και πικάντικες σάλτσες. Ένα fusion γεύσεων που αναδεικνύει την αποικιοκρατική κληρονομιά και την τοπική παράδοση.
7. + 8. Carne Asada Tacos & Gringas (Μεξικό)
Τα carne asada tacos, με λεπτές φέτες κρέατος πάνω σε καλαμποκένιες τορτίγιες και gringas, με χοιρινό, τυρί Oaxaca και ανανά, αποδεικνύουν γιατί το Μεξικό είναι βασιλιάς των tacos.
9. Siomay (Ινδονησία)
Στην Ινδονησία, τα Siomay είναι κωνικά dumplings από ψάρι, λαχανικά, πατάτα και tofu, σερβιρισμένα με πικάντικη σάλτσα φυστικιού. Ένα πιάτο που συνδυάζει γεύση και υφή σε απόλυτη αρμονία.
10. Roti Canai (Μαλαισία)
Το παραδοσιακό τηγανητό φλατμπρεντ, με πολλές στρώσεις, μαλακό εσωτερικό και τραγανή εξωτερική υφή, συνοδεύει κάθε γεύμα στη Μαλαισία και αποτελεί δείγμα της Ινδικής γαστρονομικής κληρονομιάς στην Ασία.












