Ψάχνει συναίνεση για να γλιτώσει την κατακραυγή για το ασφαλιστικό ο Τσίπρας
Ποιους θα συναντήσει

Δημοσίευση 7/1/2016 | 10:34
Η τρόικα δεν έχει ακόμα απαντήσει ως προς τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός επιχειρεί να κάνει κάποιες κινήσεις στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να μπορέσει να αυξήσει την δύναμη της διαπραγματευτικής του γραμμής.
Το ισοδύναμο που προτείνει η κυβέρνηση για τη μη περαιτέρω μέιωση των συντάξεων είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, και σε αυτό το πλαίσιο, το Μέγαρο Μαξίμου θα ζητήσει μια ευρύτερη συναίνεση από αντιπολίτευση και κοινωνικούς φορείς.
Εάν δεν υπάρξει τουλάχιστον μία θετική στάση αποδοχής από τους κοινωνικούς φορείς στην ιδέα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, απ' όπου θα προέλθουν σημαντικοί πόροι για το σύστημα, η κυβέρνηση κινδυνεύει να γίνει σάντουιτς ανάμεσα σε ένα εσωτερικό μέτωπο γενικευμένης αμφισβήτησης του ασφαλιστικού που προτείνει, και τους δανειστές, που έτσι κι αλλιώς έχουν διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι διαφωνούν με την επιλογή της αύξησης των εισφορών, την οποία θεωρούν υφεσιακό μέτρο, που ναρκοθετεί και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Για τον σκοπό αυτό, της κοινωνικής συναίνεσης στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα, Πέμπτη, συναντήσεις στο Μαξίμου με τις ηγεσίες του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ και της ΕΣΕΕ, εν όψει της προώθησης στη Βουλή της μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την πίεση προς την αντιπολίτευση, ελπίζοντας ότι θα επιφέρει ρήγμα στο μέτωπο της καθολικής άρνησης που έχει συγκροτηθεί ατύπως από την πρώτη στιγμή παρουσίασης του ασφαλιστικού. Έχοντας διαμορφώσει μία πρόταση που στηρίζεται στη γραμμή άμυνας «καμία μείωση για τις κύριες συντάξεις και, γιατί όχι, ούτε για τις επικουρικές» θα επιμένει διαρκώς στην πρόκληση-πρόσκληση προς την αντιπολίτευση για το εάν θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική αυτή γραμμή έναντι των δανειστών. Στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν έστω μεμονωμένες διαφοροποιήσεις στην πορεία προς την τελική συμφωνία με την τρόικα για το ασφαλιστικό και έτσι, όχι μόνο να επιβεβαιωθεί η πλειοψηφία των 153 βουλευτών, αλλά και να ενισχυθεί – κάτι που όμως φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο με τις σημερινές συνθήκες.