Μπαλαούρας: Οργανώσεις όπως η 17Ν είχαν ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου!
Δήλωση του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 29/1/2016 | 14:33
Μια απίστευτη τοποθέτηση για την τρομοκρατία στην Ελλάδα έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι οργανώσεις όπως η 17 Νοέμβρη είχαν ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου!
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Βήμα Fm ο κ. Μπαλαούρας ρωτήθηκε για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Προτού όμως απαντήσει, ο ίδιος ο κ. Μπαλαούρας ζήτησε να τοποθετηθεί για το κατέβασμα της παράστασης του Εθνικού «η ισορροπία του Nash».
Αναφερόμενος σε σχόλιο δημοσιογράφου, για το αν είναι σωστό να ανέβει θεατρικό σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή και το αν έχει δικαίωμα ο Ρουπακιάς να γράψει για την απονομή της δικαιοσύνης και το πώς δολοφόνησε τον Φύσσα, ο κ. Μπαλαούρας είπε ότι δεν είναι το ίδιο με το βιβλίο του Σάββα Ξηρού, στο οποίο βασίστηκε η αμφιλεγόμενη παράσταση της πειραματικής σκηνής του Εθνικού.
«Εγώ λέω ότι είναι το ίδιο», είπε ο δημοσιογράφος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να γράψει βιβλίο ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα το οποίο θα γίνει θεατρικό, και στο γεγονός ότι το μέλος της 17Ν Σάββας Ξηρός έγραψε όσα πιστεύει ότι έπραττε η 17 Νοέμβρη και το υλικό χρησιμοποιήθηκε σε παράσταση του Εθνικού Θεάτρου.
«Όχι, δεν είναι», απάντησε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ. Και συνέχισε ο κ. Μπαλαούρας: «Οι οργανώσεις αυτές, όπως η 17Ν, είχαν ένα –λαθεμένο– αλλά ένα ιδεώδες που ήταν υπέρ του ανθρώπου».
Η τοποθέτηση αυτή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εξέπληξε τον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου.
«Υπέρ του ανθρώπου, σκοτώνοντας ανθρώπους;», ρώτησε τον συνομιλητή του και ο Μάκης Μπαλαούρας συνέχισε με μια τοποθέτηση που σε πολλούς ακούστηκε να μοιάζει με μια sui generis υπεράσπιση της 17Ν.
«Γενικά σας λέω, είχαν ας πούμε αντίληψη μιας κοινωνίας εντελώς διαφορετικής, μιας καλής κοινωνίας εν πάσει περιπτώσει, και οι κακοί έπρεπε να τιμωρηθούν», είπε ο κ. Μπαλαούρας για τη 17 Νοέμβρη.
«Όχι, ο φασισμός είναι σε μαζικό επίπεδο, δεν είναι ο κακός τραπεζίτης», συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και όταν ρωτήθηκε αν δικαιολογούνται οι στοχευμένες δολοφονίες, απάντησε: «Αλίμονο, οτιδήποτε και να 'ναι, δεν μπορείς να σκοτώσεις. Δεν είμαστε υπέρ της εις θάνατον καταδίκης και εκτέλεσης».
Ωστόσο, ο κ. Μπαλαούρας, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο σενάριο της παράστασης «Η ισορροπία του Nash», που κατέβηκε έπειτα από τις αντιδράσεις των οικογενειών των θυμάτων της 17Ν, αλλά και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, υπογράμμισε, αναφερόμενος στα μέλη της 17 Νοέμβρη: «Όμως είχανε μια διαφορετική αντίληψη. Αυτοί μιλάγανε – αυτές οι οργανώσεις μιλούσανε για κάποια συγκεκριμένα άτομα, για να δημιουργήσουν μια αναταραχή, να ξεσηκωθεί ο λαός, να πάρουν την εξουσία...».
«Υπάρχει καλή και κακή τρομοκρατία;», ρώτησε ο δημοσιογράφος.
«Όχι», απάντησε ο Μάκης Μπαλαούρας και πρόσθεσε: «Αλλά πρέπει να κάνουμε ορισμένες διαφορές. Εξυπηρετεί η διάκριση, γιατί η φασιστική ιδεολογία έχει μια εξολοθρευτική μαζική αντίληψη των πραγμάτων».
«Ενώ ο Ξηρός είχε μια πιο εξατομικευμένη αντίληψη;», ήταν το επόμενο ερώτημα.
«Όχι μόνο εβραίους, ομοφυλόφιλους, κομμουνιστές, και αυτό έχει μια τεράστια διαφορά κατά τη γνώμη μου», τόνισε ο κ. Μπαλαούρας και συμπλήρωσε: «Δεν υποστηρίζω καμία απ' αυτές, αλλά διακρίνω».
«Πρέπει να έχει άλλη αντιμετώπιση ένας Ρουπακιάς από έναν Ξηρό;», ήταν το επόμενο ερώτημα του δημοσιογράφου προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Όχι, όχι. Νομίζω ότι είναι χρήσιμο σε μια συζήτηση πνευματικού επιπέδου», σχολίασε ο Μάκης Μπαλαούρας.