Ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό γάλα και στο γιαούρτι
Το μεγάλο κόλπο των Τσέχων και η «σκόνη» στο ελληνικό γιαούρτι

Δημοσίευση 5/4/2016 | 22:25
Ραγδαίες εξελίξεις και ριζικές ανατροπές στην αγορά γάλακτος, φέρνει απόφαση «βόμβα» που αποσυνδέει το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού στο όνομα της προσαρμογής με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και αφήνει «παράθυρο» ακόμη και για χρήση σκόνης γάλακτος.
Το προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης που φέρνει τα πάνω κάτω στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος.
Η εφημερίδα κάνει λόγο για υπουργική απόφαση υποβαθμίζει ποιοτικά το γιαούρτι και απειλεί με καταστροφή τους γαλακτοπαραγωγούς.
Μάλιστα σημειώνει ότι την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να ακυρώσει την ιδιαιτερότητα ενός brand name με εξαγωγές 140 εκατ. ευρώ, οι Τσέχοι διεκδικούν τη χρήση του όρου ελληνικό γιαούρτι στα γαλακτοκομικά προϊόντα τους.
Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με απαλοιφή του όρου «νωπό γάλα» για την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού, που αποτυπώθηκε στο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει ήδη υποβληθεί στην Κομισιόν, αποτελεί μεγάλη ανατροπή, καθώς ανοίγει την πόρτα για εισαγωγή φτηνών πρώτων υλών, όπως η σκόνη για το γιαούρτι.
Το α΄ρθρο 82 στον υπό τροποποιηση κώδικα τροφίμων αλλάζει τα δεδομένα, καθώς προβλέπει ότι: «Γιαούρτι χαρακτηρίζεται το γαλακτοκομικό προϊόν το οποιο παράγεται από τη ζύμωση και την πήξη του γάλακτος» ανοίγοντας τη δυνατότητα για «ολικά αφυδατωμένο γάλα η παραγώγων γάλακτος σε μορφή σκόνης».
Ταυτόχρονα σχέδιο των Τσέχων που έχει υποβληθεί στην Κομισιόν υιοθετεί τον όρο «ελληνικό γιαούρτι». Με το διάταγμα αυτό η Τσεχία διεκδικεί να παρασκευάζει γαλακτοκομικά προϊόντα με τον όρο «ελληνικό γιαούρτι».
Σε διευκρινήσεις για την τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσον αφορά στο εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι, προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέροντας ότι η επικαιροποίηση της νομοθεσίας με ξεκάθαρους κανόνες εμπορίας σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση ουσιαστικών ελέγχων θα συμβάλουν στη διαφάνεια και την πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτή.
Αφού σημειώνει ότι η τροποποίηση είναι υποχρέωση στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013, αναφέρει ότι η σύσταση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ αφορά στη χρήση της πρώτης ύλης για την παρασκευή γιαουρτιών, έτσι ώστε, εκτός από νωπό γάλα, να περιλαμβάνει και άλλα είδη γάλακτος, όπως θερμικά επεξεργασμένο ή συμπυκνωμένο. Αυτά, προσθέτει, «ήδη χρησιμοποιούνται εδώ και 25 χρόνια στην ελληνική αγορά, με τη διαφορά ότι κυκλοφορούσαν ως επιδόρπια γιαούρτης».
Το υπουργείο αναφέρει ότι πλέον θα απαγορεύεται η χρήση σκόνης γάλακτος και θα επιτρέπεται -για τεχνικούς λόγους που συνδέονται με την εποχικότητα του γάλακτος- μια προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος. Όταν αυτές χρησιμοποιούνται, θα αναγράφεται ευκρινώς στη συσκευασία για να μπορεί ο καταναλωτής να επιλέγει το προϊόν που θα είναι αποκλειστικά από νωπό γάλα. Το, δε, παραδοσιακό γιαούρτι θα παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύνθεσης.