ΗΠΑ: Όλες οι εξελίξεις μετά τη δολοφονία του Φλόιντ
Σε απόσταση αναπνοής από την Ουάσινγκτον 1.600 στρατιώτες
Περιορισμένα σε σχέση με τα προηγούμενα 24ωρα τα επεισόδια
Δημοσίευση 3/6/2020 | 08:18
Η Αμερική φλέγεται. Μόνο έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς την κατάσταση που επικρατεί μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς κατά την προσαγωγή του στη Μινεάπολη της Μινεσότα.
Δεν πρόκειται ούτε για μία από τις γνωστές δημοσιογραφικές υπερβολές, ούτε για προσπάθεια λυρισμού. Η μία νύχτα χάους, διαδέχεται την άλλη, με τους διαδηλωτές να αγνοούν επιδεικτικά για ακόμα μία φορά την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει τεθεί σε ισχύ, στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσιγκτον, στη Μινεάπολη. Απ’ ότι φαίνεται, αν και η δολοφονία του Τζορτζ Φλόϊντ δεν ήταν η μοναδική, ήταν εκείνη που λειτούργησε σαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Οι εικόνες ειδικά από τη Νέα Υόρκη προκάλεσαν την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος τα ξημερώματα της Τετάρτης έγραψε στο twitter «χάος, ανομία και καταστροφές έχουν καταλάβει τη Νέα Υόρκη. Πότε θα καλέσει ο κυβερνήτης Κουόμο για βοήθεια την ομοσπονδιακή κυβέρνηση;»
Στην Ουάσινγκτον διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για άλλο ένα απόγευμα έξω από τον Λευκό Οίκο μολονότι όταν ξεκίνησε η απαγόρευση κυκλοφορίας οι περισσότεροι διαλύθηκαν χωρίς να υπάρξουν εντάσεις. Επεισόδια αντίθετα σημειώθηκαν στο Μιλγουόκι με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών.
“Chaos, lawlessness, and destruction take over New York.” @FoxNews When will Governor Cuomo call the Federal Government for help?
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 3, 2020
Οι σφοδρές φυλετικές ταραχές μεταφέρονται από την μία πόλη στην άλλη και από τη μία Πολιτεία στην άλλη. Tροφοδοτούνται από τη διαχρονική καταπάτηση των δικαιωμάτων της αφροαμερικανικής κοινότητας, σε συνδυασμό με τις πολιτικές προκλήσεις, στις οποίες επιδίδεται ο πρόεδρος Τραμπ.
Γιατί αυτή η εξέγερση μπορεί να πυροδοτήθηκε από την ωμή δολοφονία του Φλόιντ, αλλά είναι σαφώς και μία εκδήλωση του αντι-Τραμπ ρεύματος. Σε πολλές περιπτώσεις ειρηνικών διαμαρτυριών, η αστυνομία επιδόθηκε για ακόμα μία φορά σε υπερβολική χρήση δακρυγόνων.
Peaceful Protest
— Chris Davis (@MrChrisDavis) June 2, 2020
Downtown Houston #JusticeForGeorgeFloyd pic.twitter.com/SalhWL1RbU
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε τουλάχιστον 13 πολιτείες η Εθνική Φρουρά έχει αναλάβει την επαναφορά της τάξης. Στρατιωτικά ελικόπτερα πέταξαν πάνω από το συγκεντρωμένο πλήθος των ειρηνικών διαδηλωτών στην περιοχή Chinatown της Ουάσιγκτον. Τα ελικόπτερα κατέβηκαν τόσο χαμηλά που προκάλεσαν πανικό, με τον κόσμο να τρέχει για κάλυψη, αποφεύγοντας σπασμένα κλαδιά από δέντρα που έπεφταν στα κεφάλια τους.
Houston protest today. These are just getting bigger. pic.twitter.com/9ysaGA8Ank
— AntiFa Singh (@TwinklingTania) June 2, 2020
1.600 στρατιώτες σε απόσταση αναπνοής απο την Ουάσινγκτον
Εντωμεταξύ το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μετέφερε 1.600 στελέχη του στρατού ξηράς στην Ουάσινγκτον στη βάση από την οποία απογειώνεται το Air Force One και βρίσκεται σε απόσταση λίγων λεπτών από τον Λευκό Οίκο.
Κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν, έχουν μεταφερθεί «στοιχεία σε ενεργή υπηρεσία» σε «στρατιωτικές βάσεις» της περιφέρειας της Ουάσινγκτον, πάντως όχι «μέσα» στην Ουάσινγκτον.
Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως οι στρατιωτικοί έχουν τεθεί σε «υψηλό επίπεδο συναγερμού», πάντως δεν «συμμετέχουν» σε επιχειρήσεις των πολιτικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.
60.000 στη διαδήλωση-φόρο τιμής για τον Φλόιντ στο Χιούστον
Στο Χιούστον δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά την Τρίτη για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ και να απαιτήσουν δικαιοσύνη. Ο δήμος του Χιούστον εκτίμησε ότι οι άνθρωποι που πήραν μέρος στην πορεία και τη συγκέντρωση ήταν περί τους 60.000.
Ο Σιλβέστερ Τέρνερ, ο 65χρονος δήμαρχος του Χιούστον — Αφροαμερικανός και Δημοκρατικός — είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ότι η διαδήλωση αυτή αφορούσε «την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ», ότι «θέλουμε να ξέρει πως ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια».
Οι άνθρωποι που έχουν εκλεγεί «σε θέσεις εξουσίας» πλέον «ακούνε», διαβεβαίωσε ο Τέρνερ. Όμως, «είναι σημαντικό να μην ακούμε απλά, αλλά να πράττουμε. Θέλω να ξέρετε ότι αυτή η διαδήλωση στην οποία συμμετέχετε δεν γίνεται μάταια. Ότι ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια», επέμεινε.
Μέλη της οικογένειας Φλόιντ συμμετείχαν στη συγκέντρωση, που τελείωσε ήρεμα το απόγευμα, με πολλούς να φωνάζουν το σύνθημα «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη» και το όνομα του εκλιπόντα.
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Χιούστον, όπου δεν έχουν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια, πήρε μέρος στην πορεία.
Η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ προβλέπεται να τελεστεί την 9η Ιουνίου στην πόλη όπου μεγάλωσε. Προηγουμένως θα γίνουν άλλες δύο επιμνημόσυνες τελετές, στη Μινεάπολη, αύριο Πέμπτη, και στη Βόρεια Καρολίνα, από όπου καταγόταν, το Σάββατο.
Τη συγκέντρωση οργάνωσαν δύο τραγουδιστές της ραπ, ο ένας από τους οποίους, ο Trae Tha Truth (το πραγματικό όνομά του είναι Φρέιζερ Τόμσον ο τρίτος) συνδεόταν για χρόνια για φιλική σχέση με τον Τζορτζ Φλόιντ, ενώ ο δεύτερος διατηρεί φιλικές σχέσεις με την οικογένεια.
«Θα τον αντιπροσωπεύσουμε όπως τού πρέπει», είπε στο πλήθος ο Trae Tha Truth, «θα σκίσουμε αυτό το σύστημα από μέσα προς τα έξω. Ο Τζορτζ Φλόιντ μας κοιτάει από ψηλά τώρα και χαμογελάει», πρόσθεσε.
Η Σίλα Τζάκσον Λι, Δημοκρατική βουλεύτρια που εκπροσωπεί συνοικίες του Χιούστον όπου μεγάλωσε ο Τζορτζ Φλόιντ, είπε στους συγκεντρωμένους πως ετοιμάζει σχέδιο νόμου για να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία.
Κάποιοι συνδέουν το ότι στο Χιούστον δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια με το ποιος ήταν ο Φλόιντ. «Αυτοί που γνώριζαν καλύτερα τον Τζορτζ βοήθησαν να ορίσουμε τον τόνο (των διαδηλώσεων) στο Χιούστον. Ξέρουν ποιος ήταν. Ότι ήταν στ’ αλήθεια αγαθός γίγαντας, γλυκός τύπος», έκρινε ο Ντέιβιντ Χιλ, ακτιβιστής και πάστορας που γνωρίζει την οικογένεια.
Πρώην αστυνομικός δολοφονήθηκε στο Σεντ Λούις
Τα πνεύματα, πάντως, οξύνθηκαν τις τελευταίες ώρες ακόμα περισσότερο. Στα θύματα προστέθηκε και ένας πρώην αστυνομικός ο οποιος πυροβολήθηκε και άφησε την τελευταία του πνοή έξω από κατάστημα φίλου του στο Σεντ Λούις. Το περιστατικό μεταδόθηκε, μάλιστα, live μέσω Facebook με το βίντεο να έχει πλέον «κατέβει». Η δολοφονία αυτή επισημάνθηκε, μάλιστα, και από τον Τραμπ σε ανάρτησή του στο twitter.
Τις μαζικές και ειρηνικές διαδηλώσεις, όπως σχεδόν πάντα συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, αμαυρώνει μία μειονότητα που επιδίδεται σε βανδαλισμούς και λεηλασίες. Τέτοια άτομα μπούκαραν στο μεγάλο εμπορικό Macy's στην πλατεία Herald, κλέβοντας ό,τι μπορούσαν, προτού κυνηγηθούν από την αστυνομία. Βανδάλισαν επίσης το υπερπολυτελές εμπορικό κέντρο Bergdorf Goodman, ενώ κατέστρεψαν και πολλές μικρότερες βιτρίνες.
Σε ένα κατάστημα της Nike, δεκάδες άνθρωποι, κυρίως έφηβοι, έσπασαν το μπροστινό τζάμι και εισέβαλαν στο κατάστημα, αρπάζοντας ό,τι μπορούσαν. Πλήθη διαδηλωτών επιχείρησαν να τους σταματήσουν.
Είναι ξεκάθαρο πως παράλληλα με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Φλόιντ και τη στάση του προέδρου Τραμπ, βρήκε την ευκαιρία να ξεχυθεί και ένα τυφλό λούμπεν πληβειακό μίσος προς οτιδήποτε παραπέμπει στην απρόσιτη σ’ αυτά τα στρώματα ευημερία.
Εντωμεταξύ, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και για έξι αστυνομικούς στην Ατλάντα μετα΄απο βίντεο που τους δείχνει να σταματούν δύο μαύρους φοιτητές, να τους πυροβολούν με όπλα Tasers και να τους σέρνουν με τη βία έξω από τα όχηματά τους.
Όπως ήταν αναμενόμενο η βίαιη καταστολή προκαλεί αντίστοιχες συμπεριφορές εκ μέρους κάποιων διαδηλωτών. Ομάδες συχνά επιτίθενται με βίαιο τρόπο εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως όργανα της τάξης, αλλά σαν εχθροί καταπιεστές. Έτσι, πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες στο Σεντ Λούις και ένας στο Λας Βέγκας, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Στο Λος Άντζελες πυρπολήθηκαν δεκάδες καταστήματα.
Τα μόνο ευχάριστα νέα έρχονται από τον επικεφαλής της Εθνοφρουράς στρατηγό Τζόζεφ Λένγκιελ. Σύμφωνα με τους υπολογιστές του, αν και αυξήθηκαν οι διαδηλώσεις μειώθηκε το επίπεδο της βίας που είχε καταγραφεί έντονα τις προηγούμενες ημέρες. Μέχρι τώρα, πάντως, ο πρόεδρος Τραμπ αντιδρά στα γεγονότα με τρόπο που προκαλεί τους διαδηλωτές, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά του διχασμού και της εξέγερσης.
Οι δηλώσεις του έχουν εξοργίσει μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας που πλέον παραδέχεται ότι ο πρόεδρος διχάζει παρά ενώνει. Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και λάμψη, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν διευρύνει όλο και περισσότερο το προβάδισμά του σε σχέση με τα ποσοστά που συγκέντρωνε στην τελευταία ανάλογη δημοσκόπηση, δύο μήνες νωρίτερα. Πλέον, η διαφορά έχει εδραιωθεί στις 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Το γεγονός, πάντως, ότι οι αναίτιες δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς δεν έχουν τέλος δεν οφείλεται μόνο στην ύπαρξη ρατσιστών αστυνομικών. Οφείλεται και στην ανοχή που δείχνει απέναντι στους θύτες όχι μόνο η Αστυνομία, αλλά και η Δικαιοσύνη και τελικά το πολιτικό σύστημα. Πώς να εξηγήσει κανείς ότι στα δεκάδες εγκλήματα που διαπράχθηκαν από όργανα της τάξης, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που αντιμετώπισαν διώξεις. Ακόμα και αυτοί, όμως, έπεσαν στα μαλακά.