Δεν έχεις προϋπηρεσία; 4 συμβουλές για να βρεις δουλειά
Πώς να διαχειριστείς έξυπνα μια τέτοια έλλειψη
Γράφει η MATINA KONTOY
Κάθε υποψήφιος, στην αρχή της καριέρας του έρχεται αντιμέτωπος με έναν βασικό προβληματισμό: Πώς θα διεκδικήσω μια θέση εργασίας, αφού δεν έχω προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία; Πώς θα φτιάξω βιογραφικό χωρίς προϋπηρεσία; Τι θα γράψω;
Όλοι έχουμε βρεθεί εκεί, και εννοείται ότι μπορείς να διεκδικήσεις μία επαγγελματική θέση, ακόμα και αν δεν έχεις καθόλου προϋπηρεσία. Πώς;
Δημιούργησε ένα ελκυστικό βιογραφικό
Ένα γραφιστικά όμορφο και σωστά δομημένο βιογραφικό θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις. Η διαδικασία της δημιουργίας είναι εύκολη, καθώς μπορείς να βρεις έτοιμα templates στο διαδίκτυο. Φρόντισε να είναι κομψό και διακριτικό και να είναι προσαρμοσμένο στη θέση εργασίας στην οποία στοχεύεις. Εφόσον λείπει η προϋπηρεσία, εμπλούτισέ το με τις δεξιότητές σου. Μην ξεχνάς ότι οι γνώσεις στο αντικείμενό σου, οι ξένες γλώσσες, τα σεμινάρια ή η στρατηγική σου σκέψη είναι δεξιότητες και αναλόγως μπορείς να τις χωρίσεις σε hard skills (τεχνικές δεξιότητες), και soft skills (προσωπικές δεξιότητες).
Κάνε εθελοντική εργασία σε ένα τομέα
Αν κανείς δεν σε προσλαμβάνει λόγω της έλλειψης εργασιακής εμπειρίας, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι εθελοντική εργασία για να αποκτήσεις εργασιακή εμπειρία. Το να εργάζεσαι δωρεάν μπορεί να μην είναι το καλύτερο, αλλά λίγες ώρες την εβδομάδα μπορούν να σου δώσουν κάποια εμπειρία την οποία μπορείς στη συνέχεια να βάλεις στο βιογραφικό σου. Ένας δραστήριος υποψήφιος, με αυξημένη κοινωνική ευθύνη, τραβάει αμέσως την προσοχή του εργοδότη, κι ας έχει περιορισμένη προϋπηρεσία σχετική με τη θέση, καθώς αποδεικνύει ένα άτομο το οποίο έχει όρεξη και πρόθεση να συνεισφέρει.
Άνοιξε τον κύκλο σου
Γνώρισε ανθρώπους που ήδη εργάζονται στο χώρο που ψάχνεις, χωρίς απαραίτητα να ζητάς εργασία. Πως θα το καταφέρεις αυτό; Μπορείς να δηλώνεις συμμετοχή σε συνέδρια και σεμινάρια όπου θα έχεις την ευκαιρία να συνομιλήσεις με επαγγελματίες του κλάδου και να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες για το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει. Μην υποτιμάς τη δύναμη της δικτύωσης. Ψάξε ανάμεσα στους φίλους και την οικογένειά σου, σε οικογενειακούς φίλους και φίλους φίλων. Είναι πολύ σημαντικό, να ενημερώνεις όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα ότι ψάχνεις για δουλειά σε έναν συγκεκριμένο τομέα.
Γιατί ξεχωρίζεις σαν επαγγελματίας;
Είναι πολύ σημαντικό να βρεις το συγκριτικό σου πλεονέκτημα και το τονίσεις στο βιογραφικό σου για να πείσεις την εταιρία ότι πρέπει να προσλάβει εσένα αντί για οποιονδήποτε άλλον. Βρες αυτό που σε κάνει μοναδικό και σε διαφοροποιεί από τους άλλους υποψήφιους: ξένες γλώσσες, σπουδές στο εξωτερικό, μεταπτυχιακά, εξειδικεύσεις. Μη μένεις στην απλή καταγραφή των σπουδών και των ικανοτήτων σου και προσπάθησε να δείξεις την προσωπικότητά σου μέσω του βιογραφικού σου αλλά και στη συνέντευξη που μπορεί να κληθεί να δώσεις.