E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σε επιφυλακή η Λέσβος: Φόβος για σεισμό 6,5 Ρίχτερ ‑ Τι λένε οι σεισμολόγοι

Τσελέντης: Χρειάζεται λίγη προσοχή στη Λέσβο σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις

Σε επιφυλακή η Λέσβος: Φόβος για σεισμό 6,5 Ρίχτερ ‑ Τι λένε οι σεισμολόγοι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 7/1/2023 | 17:33

Σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:52 τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Λέσβο. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 2 χλμ βόρεια –βορειοδυτικά του Μανταμάδου και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στα 10 χλμ.

seismos-lesvos2

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περισσότερα από 20 σπίτια αντιμετωπίζουν προβλήματα που έχει προκαλέσει στη βόρεια Λέσβο η σεισμική διεργασία που ξεκίνησε σήμερα στις 4 τα χαράματα με το σεισμό των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Εκτός από τις κατολισθήσεις βράχων από τα πρανή των γύρω βουνών στο οδικό δίκτυο της περιοχής άρχισαν να αναφέρονται ζημιές σε σπίτια. Και συγκεκριμένα στα χωριά Πελόπη και Μόλυβος καθώς και στην Αγία Παρασκευή. Επίσης έχουν διαπιστωθεί ζημιές στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Στύψη και στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκεύης στο Μόλυβο.

Νέα ισχυρή δόνηση 4,7 Ρίχτερ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τα 4,9 Ρίχτερ τα ξημερώματα και τους αρκετούς μετασεισμούς (μεταξύ τους ένας 3,3 και ένας 3,6 Ρίχτερ), άλλη μια ισχυρή σεισμική δόνηση καταγράφηκε στη Λέσβο νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την καταγραφή του Γεωδυναμικού, το νησί «κουνήθηκε» από 4,7 Ρίχτερ, που είχαν επίκεντρο στα 3 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 17,3 χλιόμε

Για μικροζημιές σε σπίτια και πτώσεις βράχων, κάνει λόγο ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάρτηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου για την σεισμική δραστηριότητα στη Λέσβο: «Παρακολουθούμε με ψυχραιμία την σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε από τις 4.00 το πρωί και συνεχίζεται έχοντας δώσει μέχρι τώρα δύο σεισμούς της τάξης των 5R και αρκετούς μικρότερους. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μικροζημιές σε 3 οικίες στον Μόλυβο και 2 στην Πελόπη και πτώσεις βράχων στην Επαρχιακή οδό κοντά στην Αργενο που απομακρύνθηκαν μετά από παρέμβαση μηχανήματος του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και έχει γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και με τον καθηγητή κ. Ε. Λέκκα. Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ώρες για περαιτέρω ενημέρωση. Για ότι νεότερο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον Δήμο».

Επίσης, έχουν διαπιστωθεί ζημιές στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Στύψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

vraxoizimies_lesvosvraxoi3
Τι λένε οι σεισμολόγοι

Εν τω μεταξύ σε τρία συμπεράσματα όσον αφορά τους σεισμούς που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες στο βόρειο τμήμα της Λέσβου προχώρησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει «προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να τεκμηριώσουμε ότι ο πρωινός σεισμός Μ4,9 ήταν ο κύριος. Τα δεδομένα δεν είναι επαρκή».

Ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει, επίσης, ότι η «σεισμική δράση εξελίσσεται στο χερσαίο τμήμα του νησιού, όχι στη θάλασσα».

Υπενθυμίζει, δε, ότι στην περιοχή αυτή ιστορικά έχουν καταγραφεί «σημαντικοί σεισμοί» επικαλούμενος ως παράδειγμα τον σεισμό του Μαρτίου του 1867 με μέγεθος μεταξύ 6,5 και 7 Ρίχτερ.

Με αφορμή, δε, αυτά τα τρία στοιχεία ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ζητά «να ληφθούν μέτρα σύμφωνα με όσα προβλέπει το προληπτικό σκέλος του επιχειρησιακού σχεδίου ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ»

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου


Τσελέντης: Χρειάζεται λίγη προσοχή στη Λέσβο σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις

Το ίδιο επιφυλακτικός όσον αφορά τους σεισμούς που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στη Λέσβο εμφανίστηκε και ο διεθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

«Χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί το ρήγμα που έδωσε τους σημερινούς σεισμούς είναι κοντά στο μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει το νησί από τον ένα άκρο στο άλλο» δήλωσε χσρακτηριστικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και για την ώρα είναι δύσκολο να πούμε κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο Άκης Τσελέντης.

Σε δική του ανάρτηση στο Facebook ο Άκης Τσελέντης αναφέρθηκε στο μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει όλο το νησί με μεγάλο σεισμικό δυναμικό γράφοντας ότι «το δεξιόστροφο ρήγμα της Αγία Παρασκευής είναι αυτό που ενεργοποιήθηκε στο μεγάλο σεισμό του 1867 (6,8). Διατρέχει το κεντρικό μέρος του νησιού από Β προς Ν, ενώ το ορατό του μήκος στην ξηρά είναι δυναμικότητας 6,7, επομένως πρέπει να συνεχίζεται και υποθαλάσσια, πιθανότατα στον κόλπο της Καλλονής».

«Η Λέσβος έχει πλούσια σεισμική ιστορία που οφείλεται στην δράση σημαντικών ενεργών ρηγμάτων τόσο υποθαλάσσιων όσο και χερσαίων που διασχίζουν το νησί. Λόγο του μεγάλου σεισμικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής και της φύσης του οικοδομικού ιστού ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ και οι κάτοικοι να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης. Οι σημερινοί σεισμοί δεν έχουν σχέση με τον καταστροφικό σεισμό 6,3 στις 12 Ιουνίου 2017» προσθέτει ο Άκης Τσελέντης.

Λέκκας: Δεν σχετίζονται με τους σεισμούς στην Εύβοια

«Πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί ομαλά η όλη κατάσταση, με τον σεισμό στη Λέσβο, αλλά όμως, επειδή υπάρχει ένα βεβαρημένο ιστορικό παρελθόν, δηλαδή έχουμε τον σεισμό του 1883 με τριακόσιους νεκρούς στην ίδια περιοχή, είμαστε σε επιφυλακή», είπε από την πλευρά του στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας ότι «εάν σε ακραία περίπτωση συμβεί μεγαλύτερος σεισμός είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την Περιφέρεια και τους δήμους».

Όπως σημείωσε, «πρόκειται για γνωστό πλήρως χαρτογραφημένο ρήγμα. Ουσιαστικά αρχίζει από το νότιο κομμάτι της Λέσβου και τελειώνει στο βόρειο κομμάτι και διαχωρίζει το νησί σε δυο επιμέρους τεκτονικά τμήματα. Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση και με την Περιφέρεια και με τους δήμους. Βεβαίως κάτω από τις οδηγίες του υπουργού του κυρίου Στυλιανίδη, ο οποίος ενημερώνεται συνέχεια. Θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά».


Ερωτηθείς για τους συνεχείς μετασεισμούς, ο κ. Λέκκας απάντησε ότι «είναι μία ένδειξη ότι είμαστε σε καλό δρόμο, όμως εμείς οφείλουμε να σχεδιάσουμε και τα χειρότερα. Σε ακραία περίπτωση επαναλαμβάνω και το τονίζω. Βεβαίως έχουν δοθεί οδηγίες και στους δήμους και σε όλους τους εμπλεκόμενους στο τι θα πρέπει να κάνουν». Στο πλαίσιο αυτό συνέστησε στους κατοίκους της Λέσβου «να αποφεύγουν να διέρχονται και να διαμένουν σε παλιά σπίτια που έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες»

Όπως διευκρίνισε, τέλος, η σημερινή σεισμική διέγερση στη Λέσβο είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός από τις τρεις σεισμικές εστίες στην Εύβοια: «Τα τέσσερα γεγονότα αυτά, τα οποία έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, είναι σε ανεξάρτητα γεωτεκτονικά καθεστώτα. Δεν συνδέεται το ένα με το άλλο. Στην Εύβοια τα τρία γεγονότα είναι ανεξάρτητα γεγονότα. Το είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή και βεβαίως η σημερινή σεισμική διέγερση στη Λέσβο είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός. Συνεπώς, δεν υπάρχει η εικόνα μιας γενικότερης σεισμικής διέγερσης στη χώρα».

Κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα

Με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, θα παραμείνουν κλειστά την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου, προκειμένου να ελεγχθούν από κλιμάκια μηχανικών για τυχόν ζημιές από τη σεισμική διεργασία.

Επίσης, και βάσει των πρώτων αυτοψιών στα δημόσια κτίρια -κατά κύριο λόγο στις περιοχές του Μανταμάδου, της Κάπης, της Πελόπης, της Στύψης, του Λεπετύμνου και της Αργένου στη βόρεια Λέσβο- ειδικό κλιμάκιο μηχανικών που θα φτάσει στη Λέσβο από την Αθήνα τη Δευτέρα, θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους.

Στο μεταξύ πριν από λίγο έγιναν γνωστές ζημιές στο χωριό Λεπέτυμνος το οποίο θεωρείται ότι βρίσκεται «πάνω» στο πρωινό σεισμικό επίκεντρο. Τόσο στο νηπιαγωγείο του χωριού, στα γραφεία της κοινότητας και στο ιατρείο όσο και σε περισσότερα από 10 σπίτια, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Κοινότητας Θέμη Καμμένου, διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις που χρήζουν έλεγχο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

Σήμερα

Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

Σήμερα

Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

Σήμερα

Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

Σοκ στη Βρετανία: Πρώην υπουργός των Συντηρητικών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα στο κεφάλι, πιθανή δολοφονία ερευνούν οι Αρχές

Σήμερα

Οι αστυνομικοί εντόπισαν την 78χρονη πρώην υπουργό Φυλακών με «σοβαρά τραύματα», αφού πλήρωμα ασθενοφόρου ειδοποίησε τις Αρχές και τις κάλεσε στην κατοικία της στο Χέιτορ, στην περιοχή του Ντάρτμουρ, λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

Σήμερα

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

Σήμερα

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

Σήμερα

Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Σήμερα

Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

Σήμερα

Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

Σήμερα

Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

Σήμερα

«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

Σήμερα

Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 36
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.