E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σεισμός στην Τουρκία: Μετατοπίστηκε κατά τρία μέτρα η αραβική τεκτονική πλάκα και η Τουρκία μετακινήθηκε νοτιοδυτικά

Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ «είχε την ισχύ 130 πυρηνικών βομβών»

Σεισμός στην Τουρκία: Μετατοπίστηκε κατά τρία μέτρα η αραβική τεκτονική πλάκα και η Τουρκία μετακινήθηκε νοτιοδυτικά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/2/2023 | 17:07

Εξακολουθεί να μονοπωλεί τα μέσα ενημέρωσης ολόκληρου του κόσμου η είδηση για το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική χώρα που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους, σκορπίζοντας παράλληλα και εκατοντάδες θανάτους στη Συρία.

Συνολικά, εκτιμάται ότι τα θύματα είναι τουλάχιστον 2.300. Με τον τραγικό απολογισμό να αυξάνεται ώρα με την ώρα, οι ειδικοί προσπαθούν να εξηγήσουν πώς προκλήθηκε το φαινόμενο και πόσο θα επηρεάσει τις γύρω περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφιερώνοντας το πρωτοσέλιδό της στον σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα την Τουρκία και τη Συρία, η εφημερίδα Corriere della Sera συνομίλησε με τον πρόεδρο του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας), Κάρλο Ντολιόνι, ο οποίος υπογράμμισε ότι η τεκτονική πλάκα της Ανατολίας μετακινήθηκε κατά τρία ολόκληρα μέτρα.

«Αυτό που συνέβη, είναι πως αυτό που ονομάζουμε αραβική πλάκα, μετακινήθηκε κατά περίπου τρία μέτρα σε βορειοανατολική-νοτιοδυτική κατεύθυνση σε σχέση με την πλάκα της Ανατολίας» είπε ο Κάρλο Ντολιόνι, προσθέτοντας ότι «το ρήγμα ενεργοποιήθηκε για τουλάχιστον 150 χιλιόμετρα, με μετατόπιση ακόμη και μεγαλύτερη από τρία μέτρα».

Όπως ανέφερε, «όλα συνέβησαν μέσα σε λίγες δεκάδες δευτερόλεπτα, εκπέμποντας αυτό τον σεισμό μεγέθους 7,8-7,9 βαθμών Ρίχτερ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, η Τουρκία μετακινήθηκε νοτιοδυτικά...

«Πρόκειται για μια διαχρονική κίνηση, το επίπεδο του ρήγματος είναι πολύ κεκλιμένο και κατά τη διάρκεια του συμβάντος, παρατηρείται οριζόντια μετατόπιση των δύο πλευρών του ρήγματος. Οι δύο πλευρές κινήθηκαν η μία σε σχέση με την άλλη. Με άλλα λόγια, είναι σαν η Τουρκία να έχει μετακινηθεί σε σχέση με την αραβική πλάκα προς τα νοτιοδυτικά».

Αναφερόμενος στον κίνδυνο για τσουνάμι στις ιταλικές ακτές που τελικά ήρθη πριν από λίγες ώρες, ο Ντολιόνι τόνισε ότι «δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να επαναληφθεί από κατολισθητικά φαινόμενα στην Ανατολική Θάλασσα». Σύμφωνα με τον γεωφυσικό, αυτά τα συμβάντα «μπορούν να ακολουθηθούν από εξίσου σημαντικά, αν όχι πιο σημαντικά γεγονότα» όπως και «συνέβη στην ίδια την Τουρκία κατά τον σεισμό που μαστίγωσε τη χώρα το 1999»

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το εάν θα πρέπει να ανησυχούν οι χώρες που βρίσκονται στη Δυτική Μεσόγειο, ο πρόεδρος του Ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής τόνισε πως «πρόκειται για δραστηριότητες που δεν σταματούν ποτέ» και μάλιστα συνιστά να διατηρηθεί η προσοχή σε υψηλό επίπεδο και στην Ιταλία, παρόλο που ο σεισμός «απέχει πολύ από το ιταλικό γεωλογικό σύστημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Την ίδια ώρα, ένας Τούρκος γεωφυσικός υπογραμμίζει ότι ο σεισμός των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ «είχε την ισχύ 130 πυρηνικών βομβών». Σε συνέντευξή του στην «Cumhuriyet», ο καθηγητής Övgün Ahmet Ercan προειδοποίησε επίσης ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αγγίξει τις 6.000, αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των κτιρίων που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», επικαλούμενη τις δηλώσεις του Τούρκου γεωφυσικού, η σεισμική δόνηση που είχε επίκεντρο το Καχραμανμαράς, είχε ισχύ περίπου όσο 130 πυρηνικές βόμβες. «Ο αριθμός των κτιρίων που έχουν καταστραφεί στη χώρα» προσθέτει, «δείχνει ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να φθάσει τις έξι χιλιάδες».

«Με τόσα πολλά κτίρια που έχουν καταστραφεί, ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να ξεπεράσει τις 6.000, χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες ζώων. Τα κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς» τόνισε ο Τούρκος καθηγητής. Υπογράμμισε επίσης ότι, οι αντίξοες συνθήκες, κάτω από τις οποίες γίνεται η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων, αυξάνει σημαντικό τον κίνδυνο να χαθούν χιλιάδες άνθρωποι. «Οι άνθρωποι πιάστηκαν στον ύπνο όταν έγινε ο σεισμός. Αλλά και το κρύο θα αυξήσει τις ανθρώπινες απώλειες. Μπορεί να υπάρξουν άνθρωποι που θα πεθάνουν από το κρύο» υπογράμμισε ο Τούρκος γεωφυσικός.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Pussy Riot: Πρώην μέλος τους ήταν κατάσκοπος του Πούτιν επί τρία χρόνια

Χτες

Το πρώην μέλος του φεμινιστικού πανκ συγκροτήματος αποκάλυψε ότι σχεδίαζαν να τη χρησιμοποιήσουν σε απόπειρα δολοφονίας πρώην συνεργάτη της.

Καλλιάνος: Πιθανός νέος καύσωνας από την Κυριακή

Χτες

Τα προγνωστικά στοιχεία που παρουσίασε ο μετεωρολόγος

44.164 διαδραστικοί πίνακες, ΑΙ και ρομποτική στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Χτες

Η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον σχεδιασμό της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, από τους διορισμούς εκπαιδευτικών έως τα νέα ΚΕΔΑΣΥ.

Πύλος: Νέα στοιχεία στο θρίλερ με τον αγνοούμενο Ισπανό επιχειρηματία – Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο

Χτες

Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο, τρεις ημέρες χωρίς επικοινωνία και η μαρτυρία του καπετάνιου που διέσωσε τη σύζυγό του

Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου στον Χάρακα Αττικής λόγω μηχανικής βλάβης

Χτες

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 18:40 το απόγευμα της Δευτέρας, με το ελικόπτερο να έχει προορισμό το Σούνιο.

Τραγωδία στη Μύκονο: Τουρίστας πνίγηκε στην Ψαρρού – Η απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθεί

Χτες

Ναυαγοσώστης και λουόμενοι έδωσαν μάχη για να τον επαναφέρουν – Δεν τα κατάφερε

Έκοψαν κλήση 700 ευρώ σε μεθυσμένο αναβάτη στην Ανδρο

Χτες

Τι ισχυρίζονται ο αναβάτης και ο δικηγόρος του

Μυστήριο στη Νέα Υόρκη: Οι άνθρωποι που βγαίνουν από τους υπονόμους στο Μανχάταν επέστρεψαν – Τι ερευνούν οι Αρχές

Χτες

Η NYPD ερευνά νέο περιστατικό κοντά στο Madison Square Garden και εξετάζει αν συνδέεται με προηγούμενες υποθέσεις

Γιατί τα παιδιά στη Γάζα δεν μπορούν πλέον να πετάξουν χαρταετό ‑ Τι συμβολίζουν

Χτες

Πώς μια αγαπημένη παιδική συνήθεια στη Γάζα μετατράπηκε σε σύμβολο στρατιωτικής έντασης. Λίγα λόγια για τους χαρταετούς.

Καύσωνας: Η ελληνική πόλη που «έβρασε» στους 41,8°C

Χτες

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 41 βαθμούς με τον καύσωνα να κορυφώνεται - Πού σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Ποιος είναι ο Ισπανός επιχειρηματίας που αγνοείται στο Ιόνιο

Χτες

Οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά για τον εντοπισμό του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία, που αγνοείται από την περασμένη Τρίτη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.