E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αποκάλυψη Guardian: Η χειραγώγηση εκλογών σε δεκάδες χώρες από Ισραηλινούς και το παράρτημα στην Ελλάδα

Η ομάδα «Χόρχε» έχει εμπλακεί σε χειραγώγηση περισσότερων από 30 εκλογικών διαδικασιών, μέσα από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, μεθόδων σαμποτάζ και χακαρίσματος

Αποκάλυψη Guardian: Η χειραγώγηση εκλογών σε δεκάδες χώρες από Ισραηλινούς και το παράρτημα στην Ελλάδα
@Guardian Design/Haaretz/The Marker/Radio France
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 15/2/2023 | 12:28

Μια αποκαλυπτική δημοσιογραφική έρευνα έρχεται στη δημοσιότητα από τον Guardian και δεκάδες άλλα διεθνή μέσα σχετικά με ισραηλινή ομάδα εργολάβων που ισχυρίζεται ότι έχει προβεί σε οργανωμένη χειραγώγηση τουλάχιστον 30 εκλογικών διαδικασιών σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ομάδα για να πετύχει τους στόχους της έχει προβεί σε αυτοματοποιημένη παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χάκινγκ και σαμποτάζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μονάδα διευθύνεται από τον Ταλ Χαναν, έναν 50χρονο πρώην πράκτορα των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ, ο οποίος εργάζεται πλέον ιδιωτικά χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Χόρχε» από τον οποίο έχει πάρει και το όνομα η ομάδα. Αξίζει, στο μεταξύ να σημειωθεί ότι ο 50χρονος «εγκέφαλος» της ομάδας μίλησε επίσης για ύπαρξη ομάδας - παραρτήματος στην Ελλάδα και στα Εμιράτα.

Οι εν λόγω πληροφορίες έρχονται στο «φως» από μια διεθνή κοινοπραξία δημοσιογράφων και αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η παραπληροφόρηση χρησιμοποιείται ως όπλο από την ομάδα Χόρχε, η οποία λειτουργεί ως μια ιδιωτική υπηρεσία που παρεμβαίνει κρυφά στις εκλογές χωρίς να αφήνει ίχνη. Η ομάδα εργάζεται επίσης για εταιρικούς πελάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χανάν είπε σε δημοσιογράφους που χρησιμοποίησαν κρυφή κάμερα ότι παρείχε υπηρεσίες -πολλοί τις χαρακτηρίζουν μυστικές επιχειρήσεις- για υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικές εκστρατείες και ιδιωτικές εταιρείες που ήθελαν να χειραγωγήσουν κρυφά την κοινή γνώμη. Είπε ότι αυτές οι πρακτικές έχουν χρησιμοποιηθεί στην Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Μία από τις βασικές υπηρεσίες της ομάδας Χόρχε είναι ένα εξελιγμένο πακέτο λογισμικού, το Advanced Impact Media Solutions ή αλλιώς Aims. Το λογισμικό ελέγχει έναν «στρατό» χιλιάδων ψεύτικων προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, το LinkedIn, το Facebook, το Telegram, το Gmail, το Instagram και το YouTube. Ορισμένα μποτ διαθέτουν ακόμη και λογαριασμούς Amazon με πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια bitcoin και λογαριασμούς Airbnb.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κοινοπραξία δημοσιογράφων που ερεύνησε την ομάδα Χόρχε περιλαμβάνει δημοσιογράφους από 30 μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η Le Monde, το Der Spiegel και η El País.

Το δημοσίευμα, μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για τη βιομηχανία παραπληροφόρησης, συντονίστηκε από το Forbidden Stories, μια γαλλική μη κερδοσκοπική οργάνωση, αποστολή της οποίας είναι να συνεχίσει το έργο των δολοφονημένων, απειλούμενων ή φυλακισμένων δημοσιογράφων.

Σαμποτάζ σε πολιτικούς αντίπαλους

Τα κρυφά πλάνα τραβήχτηκαν από τρεις δημοσιογράφους, οι οποίοι προσέγγισαν την ομάδα παριστάνοντας τους υποψήφιους πελάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε περισσότερες από έξι ώρες μυστικά καταγεγραμμένων συναντήσεων, ο Χανάν και η ομάδα του μίλησαν για το πώς θα μπορούσαν να συλλέγουν πληροφορίες για αντιπάλους χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, χάκινγκ για την πρόσβαση σε λογαριασμούς Gmail και Telegram. Καυχιόντουσαν επίσης για «φύτευση» υλικού σε νόμιμα ειδησεογραφικά μέσα, που στη συνέχεια ενισχύονται από το λογισμικό Aims.

Μεγάλο μέρος της στρατηγικής τους φάνηκε να περιστρέφεται γύρω από τη διατάραξη ή το σαμποτάζ αντίπαλων εκστρατειών: η ομάδα ισχυρίστηκε ακόμη και ότι έστειλε ένα σεξουαλικό παιχνίδι που παραδόθηκε μέσω Amazon στο σπίτι ενός πολιτικού, με σκοπό να δώσει στη σύζυγό του την ψευδή εντύπωση ότι είχε εξωσυζυγική σχέση.

Ο Χανάν φαίνεται να διεξήγαγε τουλάχιστον ορισμένες από τις επιχειρήσεις παραπληροφόρησης μέσω μιας ισραηλινής εταιρείας, της Demoman International, η οποία είναι εγγεγραμμένη σε έναν ιστότοπο που διαχειρίζεται το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας για την προώθηση των εξαγωγών αμυντικών προϊόντων. Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας δεν έχει μέχρι τώρα απαντήσει για τη φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση.

Τα κρυφά πλάνα των δημοσιογράφων

Δεδομένης της εμπειρίας τους, είναι ίσως περίεργο ότι ο Χανάν και οι συνεργάτες του επέτρεψαν τέτοια έκθεση της δραστηριότητάς τους. Οι δημοσιογράφοι που έχουν χρησιμοποιήσει πιο συμβατικές μεθόδους μέχρι τώρα, έχουν δυσκολευτεί να «φωτίσουν» την τεράστια, όπως φαίνεται, οργανωμένη βιομηχανία παραπληροφόρησης.

Οι κρυφά μαγνητοσκοπημένες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2022. Τρεις δημοσιογράφοι -από το Radio France, τη Haaretz και το TheMarker- προσέγγισαν την ομάδα Χόρχε προσποιούμενοι ότι είναι σύμβουλοι που εργάζονται για λογαριασμό μιας πολιτικά ασταθούς αφρικανικής χώρας που ήθελε βοήθεια για την καθυστέρηση μιας εκλογικής αναμέτρησης.

Οι συναντήσεις με τον Χανάν και τους συναδέλφους του πραγματοποιήθηκαν μέσω βιντεοκλήσεων και μιας προσωπικής συνάντησης σε ένα βιομηχανικό πάρκο μερικά χιλιόμετρα έξω από το Τελ Αβίβ.

Ο Χανάν περιέγραψε την ομάδα του ως «απόφοιτους κυβερνητικών υπηρεσιών», με τεχνογνωσία στα οικονομικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στον «ψυχολογικό πόλεμο», έχοντας έξι γραφεία σε όλο τον κόσμο. Τέσσερις από τους συναδέλφους του Χανάν συμμετείχαν στις συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του, Ζοχάρ Χανάν, ο οποίος περιγράφηκε ως ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας.

Ο Ταλ Χανάν και οι συνεργάτες του συνάντησαν τους δημοσιογράφους σε ένα γραφείο μερικά χιλιόμετρα έξω από το Τελ Αβίβ - Φωτ.: Haaretz/TheMarker/Radio France.
Μιλώντας προς τους δυνητικούς πελάτες, ο Χανάν ισχυρίστηκε: «Τώρα συμμετέχουμε σε μία εκλογική αναμέτρηση στην Αφρική [...] Έχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μια ομάδα στα [Εμιράτα] [...] [Έχουμε ολοκληρώσει] 33 εκστρατείες προεδρικού επιπέδου, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχείς».

Αργότερα, δήλωσε ότι εμπλέκεται σε δύο «μεγάλα έργα» στις ΗΠΑ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν ασχολείται άμεσα με την αμερικανική πολιτική.

Όπως είναι αναμενόμενο, δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν όλοι οι ισχυρισμοί της ομάδας, που μπορεί να εξωράισε την εικόνας της για να εξασφαλίσει μια προσοδοφόρα συμφωνία με τους υποψήφιους πελάτες.

Για παράδειγμα, η ομάδα είπε αρχικά ότι θα χρέωνε μεταξύ 6 και 15 εκατ. ευρώ για παρέμβαση στις εκλογές και θα δεχόταν να πληρωθεί σε διάφορα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων κρυπτονομισμάτων όπως bitcoin. Ωστόσο, τα email που διέρρευσαν στον Guardian δείχνουν ότι ο Χανάν ζήτησε πιο χαμηλές χρεώσεις. Στο μήνυμα αναφέρει ότι το 2015 ζήτησε 160.000 δολάρια από τη βρετανική εταιρεία συμβούλων Cambridge Analytica για συμμετοχή σε μια εκστρατεία οκτώ εβδομάδων σε μια χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Τα μποτς στην υπηρεσία της προπαγάνδας

Το λογισμικό διαχείρισης των μποτ της ομάδας Χόρχε φαίνεται πως έχει επεκταθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Χανάν. Ο ίδιος μίλησε για έναν πολυεθνικό «στρατό» 30.000 μποτς, δείχνοντας δεκάδες ψεύτικα προφίλ διαφορετικών εθνικοτήτων και φύλων.

«Αυτό είναι ισπανικό, ρωσικό, βλέπετε Ασιάτες, μουσουλμάνους. Ας φτιάξουμε έναν μαζί», είπε στους δημοσιογράφους, προτού καταλήξει σε μια εικόνα μιας λευκής γυναίκας. «Sophia Wilde, μου αρέσει το όνομα. Βρετανίδα. Ήδη έχει email, ημερομηνία γέννησης, τα πάντα», πρόσθεσε.

Ο Guardian και οι συνεργάτες του εντόπισαν τη δραστηριότητα των μποτς που συνδέονται με το Aims σε όλο το διαδίκτυο. Ήταν πίσω από ψεύτικες καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αφορούσαν κυρίως εμπορικές διαφορές, σε περίπου 20 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ελβετία, το Μεξικό, η Σενεγάλη, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάρος: Νεκρός 40χρονος Αφγανός με τραύματα από μαχαίρι

Πριν 11 ώρες

Τον άτυχο άνδρα βρήκε ο εργοδότης του, ο οποίος ειδοποίησε άμεσα τις Αρχές

Times of Israel: Θετική η Χαμάς στο σχέδιο του Τραμπ για τη Γάζα ‑ Θα ζητήσει αλλαγές

Πριν 11 ώρες

Αρθρο του BBC αναφέρει ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα αντιτίθεται στο σχέδιο

Πάνος Ρούτσι: Στο Κρατικό Νίκαιας για ιατρικές εξετάσεις ‑ Βρίσκεται στη 19η μέρα απεργίας

Πριν 11 ώρες

Διακομίζεται στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους

Η Λατινοπούλου ειρωνεύεται τον Ιάσονα Αποστολόπουλο: «Αχου και δεν μας νοιάζει! Ας σας κρατήσουν εκεί»

Πριν 11 ώρες

Αυτή τη φορά «τα έβαλε» με τον ακτιβιστή Ιάσονα Αποστολόπουλο που μαζί με άλλους Έλληνες αιχμαλωτίστηκε από το Ισραήλ

ΗΠΑ: Ποινή φυλάκισης σε γυναίκα που επιχείρησε να πνίξει 3χρονη Παλαιστίνια

Πριν 11 ώρες

Μία 43χρονη Τεξανή καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για απόπειρα πνιγμού ενός τρίχρονου κοριτσιού παλαιστινιακής καταγωγής.

«Ο φονιάς είναι έξω, μου σκότωσε τα παιδιά και πρέπει να πληρώσει»

Πριν 11 ώρες

Συγκλονίζει η μητέρα του Ακη και της Χαριτίνης που σκοτώθηκαν σε τροχαίο

Ξυλοδαρμός γυναίκας δικηγόρου μέσα στο δικαστήριο: «Μου άστραψε χαστούκι και με γρονθοκόπησε»

Πριν 11 ώρες

Δέχθηκε χτυπήματα από τον αντίδικο της εντολέως της - Στο σημείο κλήθηκε αστυνομία και το ΕΚΑΒ

Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς στην Ομόνοια ‑ Ένας τραυματίας

Πριν 11 ώρες

Ο άνδρας που πυροβολήθηκε, τραυματίστηκε στον ώμο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Πριν 11 ώρες

112 για έντονα φαινόμενα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Λήμνο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 24
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.