E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η Δύση προειδοποιεί την Κίνα να μην δώσει όπλα στη Ρωσία

Όλα τα βλέμματα στη συνάντηση Πούτιν με τον Σι Τζινπίνγκ

Η Δύση προειδοποιεί την Κίνα να μην δώσει όπλα στη Ρωσία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/3/2023 | 16:36

Στις συνομιλίες που θα διεξάγουν Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, με τον Κινέζο πρόεδρο να πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στη Μόσχα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τόσο η Ουκρανία όσο και μπλοκ χωρών της Δύσης καλούν τον Σι να διεξάγει συνομιλίες προς την κατεύθυνση του τερματισμού του πολέμου, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επισημάνει πως αξιολογούν τις μέχρι στιγμής συνομιλίες Μόσχας-Πεκίνου ως αποδοχή των ρωσικών θέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Κίεβο διαμηνύει ότι παρακολουθεί στενά το ταξίδι του Σι, ενώ αναμένει από τον Κινέζο πρόεδρο να ανοίξει διάλογο για την αποκλιμάκωση της βιαιότητας του πολέμου.

Η Δύση θεωρεί ότι η συνάντηση θα έχει επιτυχία εάν ο Πούτιν πεισθεί να αποσύρει στρατεύματα και να σταματήσει τον βομβαρδισμό πόλεων, νοσοκομείων και σχολείων. Την ίδια στιγμή, έχει προειδοποιήσει την Κίνα ότι η παροχή οπλισμού στη Ρωσία θα έχει βαριές συνέπειες.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας θα τεθεί επί τάπητος κατά τις διμερείς συνομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κινεζικό σχέδιο ειρήνης

Η Ουκρανία επιμένει στην «απόσυρση» των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφός της, δήλωσε υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος λίγο πριν από την άφιξη στη Ρωσία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

«Φόρμουλα για την επιτυχία της εφαρμογής του κινεζικού ‘ειρηνευτικού σχεδίου’. Η πρώτη και βασική αρχή είναι η παράδοση ή η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής από το ουκρανικό έδαφος» προκειμένου «να αποκατασταθεί η κυριαρχία» και «η εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας, έγραψε στο Twitter ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Ολέξι Ντανίλοφ.

Η Κίνα παρουσίασε στα τέλη Φεβρουαρίου ένα έγγραφο 12 θέσεων για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στο οποίο ζητεί από τη Μόσχα και το Κίεβο να «σταματήσουν τις εχθροπραξίες» και να διεξάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, αντίθετα με τα όσα ζητούν η Ουκρανία και η Δύση, δεν αναφέρεται στην απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, προτείνοντας να τερματιστούν οι «μονομερείς» κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Το Κίεβο αντιμετωπίζει με κάποια ανησυχία την άφιξη σήμερα του Σι στη Μόσχα, καθώς φοβάται ότι το Πεκίνο, στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας, ενδέχεται κάποια στιγμή να αποφασίσει να της προσφέρει όπλα.

Στο πλευρό της Ρωσίας η Κίνα «υπέρ ενός πολυπολικού κόσμου», είπε ο Σι από τη Μόσχα

Ο Κινέζος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση πως η επίσκεψή του στη Ρωσία θα δώσει «νέα ώθηση» στις σχέσεις με τη Μόσχα, αφού κατέβηκε από το αεροπλάνο του στον ασφαλτοτάπητα του αεροδρομίου στη ρωσική πρωτεύουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαι πεπεισμένος πως η επίσκεψη αυτή θα είναι αποδοτική και πως θα δώσει νέα ώθηση στην υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σινορωσικών σχέσεων», δήλωσε ο Κινέζος ηγέτης, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, χαρακτηρίζοντας το Πεκίνο και τη Μόσχα «καλούς γείτονες» και «αξιόπιστους εταίρους».

Όπως είπε, η Κίνα είναι έτοιμη να σταθεί σθεναρά στο πλευρό της Ρωσίας υπέρ μιας αληθινής πολυμέρειας και ενός πολυπολικού κόσμου.

Τον Σι Τζινπίνγκ, που πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στη Ρωσία από το 2019, υποδέχθηκε στον ασφαλτοτάπητα του αεροδρομίου Βνούκοβο της Μόσχας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Τσερνιτσένκο προτού ακουστούν ο ρωσικός και ο κινεζικός εθνικός ύμνος από στρατιωτική ορχήστρα ενώπιον τιμητικής φρουράς.

Με την ευκαιρία της επίσημης αυτής τριήμερης επίσκεψης, ο Σι θα έχει σήμερα ανεπίσημη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από τις πιο επίσημες συνομιλίες που θα έχουν αύριο Τρίτη.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν κυρίως το σχέδιο που πρότεινε τον περασμένο μήνα το Πεκίνο προκειμένου να διευθετηθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, το οποίο η Δύση είδε με επιφυλάξεις. Το Κίεβο λέει πως οποιεσδήποτε κινήσεις για την ειρήνη πρέπει να περιλαμβάνουν την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Όλεγκ Νικολένκο, δήλωσε πως το Κίεβο περιμένει από την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία παρακολουθεί την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Ρωσία προσεκτικά», ανέφερε σε μια δήλωση ο Νικολένκο λίγο μετά την άφιξη του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αναμένουμε από το Πεκίνο να ασκήσει την επιρροή του στη Μόσχα προκειμένου να την κάνει να θέσει τέλος στον επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας».

«Είμαστε έτοιμοι να δεσμευθούμε σε έναν πιο στενό διάλογο με την Κίνα προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ουκρανία σύμφωνα με τις αρχές που έχουν κατοχυρωθεί στον Χάρτη του ΟΗΕ και στο πιο πρόσφατο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα αυτό», είπε ο Νικολένκο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

Σήμερα

Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

Σήμερα

Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

Σήμερα

Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

Σοκ στη Βρετανία: Πρώην υπουργός των Συντηρητικών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα στο κεφάλι, πιθανή δολοφονία ερευνούν οι Αρχές

Σήμερα

Οι αστυνομικοί εντόπισαν την 78χρονη πρώην υπουργό Φυλακών με «σοβαρά τραύματα», αφού πλήρωμα ασθενοφόρου ειδοποίησε τις Αρχές και τις κάλεσε στην κατοικία της στο Χέιτορ, στην περιοχή του Ντάρτμουρ, λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

Σήμερα

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

Σήμερα

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

Σήμερα

Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Σήμερα

Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

Σήμερα

Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

Σήμερα

Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

Σήμερα

«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

Σήμερα

Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.