E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Εφορία: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει τις αδήλωτες πισίνες

Ξεκίνησαν οι διασταυρώσεις στην Αττική. Τι ελέγχει η ΑΑΔΕ. Τα πρόστιμα - Πώς φτιάχτηκε ο αλγόριθμος

Εφορία: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει τις αδήλωτες πισίνες
Pixabay
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/5/2023 | 11:06

Ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης βοήθησε τις φορολογικές αρχές στη Γαλλία να εντοπίσουν πάνω από 20.000 αδήλωτες ιδιωτικές πισίνες και να επιβάλουν στους ιδιοκτήτες πρόστιμα συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. Το σύστημα αυτό, μπορεί να εντοπίσει πισίνες σε αεροφωτογραφίες και να κάνει διασταύρωση με τις βάσεις δεδομένων του Κτηματολογίου.

Ένα παρόμοιο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται τώρα στα χέρια του φοροελεγκτικού μηχανισμού της ΑΑΔΕ ο οποίος έχει ξεκινήσει ελέγχους και διασταυρώσεις για να βρει τους φορολογούμενους που κρύβουν από την Εφορία τις πισίνες που έχουν στα σπίτια τους. Όπως αποκάλυψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ένας αλγόριθμος σάρωσε συγκεκριμένα σημεία του δορυφορικού χάρτη και εντόπισε τα μπλε σημεία, ενώ στη συνέχεια το σύστημα ξεχώρισε ποια από αυτά είναι όντως κολυμβητικές δεξαμενές και όχι κάτι άλλο, έβγαλε τις συντεταγμένες και ακολούθησε διασταύρωση μέσω Κτηματολογίου. «Τώρα είμαστε σε φάση που διασταυρώνουμε τα στοιχεία. Τις επόμενες εβδομάδες θα γνωρίζουμε περισσότερα ώστε στη συνέχεια να το τρέξουμε και πανελλαδικά» ανέφερε ο Γιώργος Πιτσιλής για να τονίσει ότι το εργαλείο της τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμοποιηθεί και ευρύτερα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς φτιάχτηκε ο αλγόριθμος

Για τη δημιουργία του αλγόριθμου που αποκαλύπτει τις αδήλωτες πισίνες χρησιμοποιήθηκαν αεροφωτογραφίες μέσω του google maps, τα δηλωθέντα στοιχεία στο Ε9 (στη στήλη 9, κωδ. 11 δηλώνονται οι πισίνες) τα οποία διασταυρώνονται στη συνέχεια με τα στοιχεία το Κτηματολογίου.

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ για τις πισίνες με βάση τον αλγόριθμο θα τα συγκρίνει με τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων ώστε να εντοπιστούν οι φορολογούμενοι που έχουν «ξεχάσει» να τις εμφανίσουν στην Εφορία για να γλιτώσουν το τεκμήριο διαβίωσης και τον ΕΝΦΙΑ ή έχουν κατασκευάσει πισίνες χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια. Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν έχει δηλώσει την πισίνα του, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταλογισμού προστίμων και φόρων, που θα φτάσουν έως και δέκα έτη πίσω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, θα υπολογιστεί και θα καταλογιστεί ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος καθώς αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται και φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Τα στοιχεία θα αποσταλούν και στις πολεοδομικές αρχές, ώστε και αυτές να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση παράνομης κατασκευής των δεξαμενών κολύμβησης.

Οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση των βοηθητικών χώρων ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με έκπτωση 90%.

Τεκμήριο διαβίωσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τεκμήριο για τις πισίνες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και εφαρμόζεται και στις κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα κατοικιών. Οσον αφορά το φόρο πολυτελούς διαβίωσης τόσο για τις εσωτερικές πισίνες όσο και τις εξωτερικές ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.

Πιο συγκεκριμένα, το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:

– Σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα εξήντα 60 τετραγωνικά μέτρα και

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

– Σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.

Το τεκμήριο εφαρμόζεται και όταν η δεξαμενή είναι συναρμολογούμενη αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση ενώ όταν πρόκειται για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα ποσά διπλασιάζονται. Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τις δεξαμενές κολύμβησης υπολογίζεται για όλο το έτος χωρίς να περιορίζεται σε μήνες χρήσης είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα. Στις περιπτώσεις θανάτου ή μεταβίβασης/απόκτησης κατοικίας μέσα στο έτος, η αντικειμενική δαπάνη υπολογίζεται στους μήνες χρήσης.

Κοινόχρηστη πισίνα σε πολυκατοικία

Προκειμένου για κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα πολυκατοικιών, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές των ακινήτων με βάση τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος στο οικόπεδο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αχιλλέας Μπέος για το ξύλο σε πολίτη: Οι άνδρες έρχονται σε διαπληκτισμό, να γίνουμε λουλούδες;

Σήμερα

Στο περιστατικό με το ξύλο στην Αλλη Μεριά Βόλου αναφέρθηκε ο Αχιλλέας Μπέος – μεταξύ άλλων – μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παρμενίων 2023: Ηχούν τη Δευτέρα οι σειρήνες και οι καμπάνες απ’ τις εκκλησίες – Το αναλυτικό πρόγραμμα

Σήμερα

Οι σειρήνες συναγερμού Πολιτικής Αμυνας θα ηχήσουν σε όλη την Ελλάδα τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της άσκησης Παρμενίων

15o Greece Race for the Cure: 44.000 έτρεξαν, περπάτησαν και στήριξαν τον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού!

Σήμερα

Το Greece Race for the Cure είναι η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση για κοινωνικό σκοπό στην Ελλάδα και η 2η μεγαλύτερη διοργάνωση Race for the Cure® στην Ευρώπη

Εύβοια: Συγκλονίζει η κυρία Παναγιώτα ‑ Το 2021 κάηκε το σπίτι της και τώρα βούλιαξε στη λάσπη

Σήμερα

Βάσανα δίχως τέλος ζουν οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας, αφού μετά τις καταστροφικές πυpκαγιές του 2021 φέτος βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις πλημμύρες

«Μπήκα μπροστά για να μην κάνει κακό στα παιδιά και με πυροβόλησε» είπε η 45χρονη από τον Αγιο Παντελεήμονα

Σήμερα

«Ακουσα την κόρη τους να φωνάζει `φονιά, σκoτωσες τον πατέρα μου`» - Κάτοικος της περιοχής περιέγραψε τα δραματικά λεπτά που ακολούθησαν του άγριου φονικού

Καρέ ‑ καρέ η βoμβιστική επiθεση στην Αγκυρα ‑ Οι τρομoκράτες έριξαν με αντιαρματικό όπλο

Σήμερα

Δείτε πως έγινε η επiθεση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας - Δύο αστυνομικοί τραυματiστηκαν ελαφρά από τους τρομoκράτες

Αλλαγή ώρας: Πότε θα γυρίσουμε τους δείκτες μια ώρα πίσω

Σήμερα

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, δηλαδή στις 29 Οκτωβρίου 2023 θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρας πίσω

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.