E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Υποβρύχιο Titan: Ακαρπες οι έρευνες μετά τους ήχους που ακούστηκαν

«Το δυσμενέστερο σενάριο είναι να υπάρχει διαρροή στο σκάφος» ανέφερε Έλληνας κυβερνήτης υποβρυχίου

Υποβρύχιο Titan: Ακαρπες οι έρευνες μετά τους ήχους που ακούστηκαν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 21/6/2023 | 11:35

«Ούτε πυρηνικό υποβρύχιο μπορεί να πάει σε τέτοιο βάθος» - Τι περιλαμβάνει η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του υποβρυχίου

Πριν από λίγες ώρες, η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως οι ομάδες έρευνας εντόπισαν υποβρύχιους ήχους κάτα τη σάρωση του Βόρειου Ατλαντικού. Η ανίχνευση των ήχων από καναδικά αεροσκάφη την Τρίτη, τρίτη ημέρα των ερευνών, αναφέρθηκε από την ακτοφυλακή, καθώς ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για τις τελευταίες 24 ώρες της υποτιθέμενης παροχής οξυγόνου του αγνοούμενου υποβρυχίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ρομποτικές επιχειρήσεις υποθαλάσσιας έρευνας εκτράπηκαν στην περιοχή από όπου φαίνεται να προέρχονται οι ήχοι, αλλά δεν υπήρχε ακόμη κανένα απτό σημάδι του αγνοούμενου σκάφους, ανέφερε η ακτοφυλακή στο Twitter. Το υποβρύχιο Titan, μήκους 21 ποδιών, το οποίο διαχειρίζεται η αμερικανική OceanGate Expeditions, έχασε την επαφή με το μητρικό σκάφος επιφανείας το πρωί της Κυριακής, περίπου μία ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη μιας δίωρης κατάδυσης στην περιοχή του πιο διάσημου ναυαγίου στον κόσμο.

Ο αντιναύαρχος Γιώργος Λεβέτης, πρώην κυβερνήτης υποβρυχίων, μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το βαθυσκάφος «Τιτάνας», το οποίο χάθηκε από τα ξημερώματα της περασμένης Δεύτερας στον Ατλαντικό Ωκεανό. «Το βαθυσκάφος έχει κατέβει για τουριστικούς λόγους δίπλα στον Τιτανικό. Ουσιαστικά έχει κατέβει σε βάθος 3.800 μέτρα που είναι το ναυάγιο. Χάθηκε η επαφή του 1 ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυσή του» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Λεβέντης.

Με δεδομένο ότι το οξυγόνο που υπάρχει στο βαθυσκάφος επαρκεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε στα επικρατέστερα σενάρια που υπάρχουν μέχρι στιγμής. «Το δυσμενέστερο σενάριο είναι να υπάρχει διαρροή στο σκάφος, οπότε οι πιθανότητες να επιζήσουν οι άνθρωποι ή να το βρουν είναι πάρα πολύ μικρές γιατί θα έχει πάει στον βυθό της θάλασσας. Το μόνο σενάριο το οποίο θα μπορούσε να έχει κάποιες ελπίδες είναι να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα ηλεκτρολογικά το οποίο να μπορέσουν από μόνοι τους να το αποκαταστήσουν. Εάν δεν μπορέσουν από μόνοι τους να το αποκαταστήσουν, το πιθανότερο είναι να μην μπορέσουν να βρεθούν αυτοί οι άνθρωποι εν ζωή» εξήγησε ο κ. Λεβέντης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορικά με τις πληροφορίες για τον ήχο που ακούστηκε στο σημείο όπου εικάζεται ότι βρίσκεται το βαθυσκάφος εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το εάν προέρχεται από τους παγιδευμένους επιβαίνοντες του τουριστικού βαθυσκάφους. «Δεν είναι σαφής η περιγραφή του ήχου. Είναι φυσικό εάν είναι οι άνθρωποι αυτοί, από τη στιγμή που δεν έχουν κάποιο ηλεκτρικό σύστημα για να εκπέμπει κάτι, να προσπαθούν να χτυπάνε τη μεταλλική επιφάνεια του σκάφους για να ειδοποιήσουν ότι υπάρχει πρόβλημα» είπε εκφράζοντας όμως τον προβληματισμό του γιατί τα χτυπήματα δεν είναι πιο τακτικά από το διάστημα της μισής ώρας, όπως επιβεβαίωσαν οι αμερικανικές αρχές.

«Ούτε πυρηνικό υποβρύχιο μπορεί να πάει σε τέτοιο βάθος»

Ο κ. Λεβέντης έθεσε τον προβληματισμό του και για το βάθος στο οποίο έχει φτάσει το υποβρύχιο. Μάλιστα ανέφερε πως «Τα βάθη είναι υπερβολικά. Τα βάθη αυτά στα οποία έχει πάει το βαθυσκάφος είναι υπερβολικά και ούτε πυρηνικό υποβρύχιο μπορεί να πάει. Μόνο βαθυσκάφη τα οποία συμμετέχουν στην έρευνα και διάσωση των υποβρυχίων μπορούν να βοηθήσουν», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη, ο πρώην κυβερνήτης ανέφερε πως αν ένα υποβρύχιο έχει πρόβλημα, τότε στέλνονται τηλεκατευθυνόμενα σκάφη προκειμένου να κάνουν την έρευνα για την εύρεση του ναυαγίου. Ο ίδιο τόνισε ότι στην περιοχή επικρατούν ισχυρά ρεύματα δυσκολεύοντας το έργο των σωστικών συνεργείων καθώς μεγαλώνουν την έκταση την οποία πρέπει να ελέγξουν με τα ειδικά sonar.

Όσον αφορά να έχει καταφέρει το βαθυσκάφος να αναδυθεί ο ίδιος εξέφρασε αρνητική άποψη καθώς όπως είπε θα είχε ήδη εντοπιστεί. «Δεν ξέρω τι εκπαίδευση είχαν και πόσων ημερών εκπαίδευση και για την περίπτωση κινδύνου και της χρήσης των σωστικών μέσων», πρόσθεσε επίσης ο κ. Λεβέντης τονίζοντας ότι υπήρχαν παραλείψεις που μπορεί να στοιχίσουν τη ζωή του πενταμελούς πληρώματος που θέλησε να δει από κοντά το ναύαγιο του τιτανικού καταβάλλοντας αντίτιμο 250.000 δολαρίων έκαστος.

Τι περιλαμβάνει η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του υποβρυχίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το Reuters, η προσπάθεια αναζήτησης περιελάμβανε στροβιλοελικοφόρα αεροπλάνα Lockheed P-3 Orion σχεδιασμένα με εξοπλισμό επιτήρησης υποβρυχίων για τον εντοπισμό υποβρυχίων. Ο καναδικός στρατός έριξε σημαδούρες σόναρ για να αφουγκραστεί τυχόν ήχους που μπορεί να προέρχονται από τον Τιτάνα, και ένα εμπορικό σκάφος τοποθέτησης αγωγών με τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο βαθιών υδάτων έψαχνε επίσης κοντά στην περιοχή.

Ξεχωριστά, ένα γαλλικό ερευνητικό πλοίο που μεταφέρει το δικό του υποβρύχιο ρομπότ βαθιάς κατάδυσης στάλθηκε στην περιοχή έρευνας κατόπιν αιτήματος του αμερικανικού ναυτικού και αναμένεται να φθάσει το βράδυ της Τετάρτης τοπική ώρα, δήλωσε το ερευνητικό ινστιτούτο Ifremer.

Τα αεροσκάφη P-3 του Καναδά κατέληξαν να εντοπίσουν υποβρύχιους θορύβους στην περιοχή έρευνας την Τρίτη, μετά την οποία οι έρευνες με «ROV» (τηλεχειριζόμενο όχημα) «μετατοπίστηκαν σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί η προέλευση των θορύβων», σύμφωνα με τα tweets της ακτοφυλακής. «Οι έρευνες με ROV έφεραν αρνητικά αποτελέσματα, αλλά συνεχίζονται», ανέφερε η ακτοφυλακή, προσθέτοντας, ότι τα δεδομένα του P-3 μοιράστηκαν με τους εμπειρογνώμονες του αμερικανικού ναυτικού για «περαιτέρω ανάλυση, η οποία θα ληφθεί υπόψη στα μελλοντικά σχέδια έρευνας».

Άκαρπες οι έρευνες μετά τους ήχους

Σύμφωνα και με το περιοδικό Rolling Stone, αναγνωριστικό αεροσκάφος P8 της Πολεμικής Αεροπορίας του Καναδά κατέγραψε «γδούπους στον τομέα για 30 λεπτά» και «μερικές ώρες αργότερα, αναπτύχθηκε κι άλλο σόναρ και οι γδούποι ακούγονταν ακόμη».

Η αμερικανική ακτοφυλακή από την πλευρά της επιβεβαίωσε πως καναδικό αεροσκάφος εντόπισε ήχους κάτω από το νερό στην έρευνα όπου πιστεύεται πως βρίσκεται το μικρό υποβρύχιο, αλλά χωρίς περαιτέρω αποτέλεσμα και πρόσθεσε πως η έρευνα συνεχίζεται.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Nεκρός εντοπίστηκε ο χειριστής του ελικοπτέρου που κατέπεσε στην Εύβοια

Σήμερα

Ανδρες του Λιμενικού τον ανέσυραν από τη θάλασσα

Νέος ΚΟΚ: Ποιοι θα χάσουν το δίπλωμά τους

Σήμερα

Αλλάζουν όλα στον Κ.Ο.Κ. με ιδιαίτερη αυστηροποίηση παραβάσεων

Θεσσαλία: Συγκινεί η ιστορία της ηλικιωμένης που μεγαλώνει μόνη της την εγγονούλα της μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι της

Σήμερα

Η γυναίκα εξηγεί ότι η κόρη της έχει πεθάνει και παράλληλα προσπαθεί μόνη της να σώσει ό,τι σώζεται από το σπίτι της, καθαρίζοντάς το από τα νερά και τις λάσπες

Βόλος: Σε απόγνωση οι κάτοικοι ‑ Παλεύουν με τις λάσπες και έμειναν χωρίς νερό

Σήμερα

Για μία εξάδα νερό σπεύδουν καθημερινά οι πολίτες στα σημεία δωρεάν διάθεσης

Νέο βίντεο από τον «ματωμένο γάμο» με τους 113 νεκρούς

Σήμερα

Η «κόλαση» φωτιάς στη δεξίωση

Λαμία: Ξεσπά η κόρη του καρκινοπαθή που Ρομά ξυλοκόπησαν σε βενζινάδικο ‑ «Κανείς δεν τους κάνει τίποτα»

Σήμερα

Προσπάθησαν να τον πατήσουν και με το αυτοκίνητο - Συνελήφθησαν δύο από τους δράστες, αναζητούνται άλλοι δύο

Νέα μπλεξίματα για την Apple – Το νέο iPhone 15 υπερθερμαίνεται

Χτες

Τρέχει να βρει τη λύση η εταιρεία που βλέπει το νέο μοντέλο όχι μόνο να μην ενθουσιάζει, αλλά να έχει και προβλήματα

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.