E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Wagner – NYT: Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν από την Τετάρτη ότι ο Πριγκόζιν ετοίμαζε ανταρσία

Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα New York Times

Wagner – NYT: Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν από την Τετάρτη ότι ο Πριγκόζιν ετοίμαζε ανταρσία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 25/6/2023 | 12:15

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ γνώριζαν από την Τετάρτη (21.6.2023) ότι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν και η μισθοφορική ομάδα του, Wagner, ετοίμαζαν ανταρσία κατά της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα New York Times, που ανέφερε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν μάθει από την Τετάρτη δυο σχεδόν μέρες πριν ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν και η Wagner κάνουν την… επανάσταση κατά της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν και ενημέρωσαν αμέσως ανώτερους στρατιωτικούς και διοικητικούς αξιωματούχους για το όλο θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ είχαν ενδείξεις λίγες μέρες νωρίτερα ότι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν και η μισθοφορική ομάδα του, Wagner σχεδίαζαν κάτι… μεγάλο που φαινόταν να ήταν ένοπλη στάση κατά της Ρωσίας.

Την Τετάρτη το έψαξαν αυτό, μάζεψαν όλες τις πληροφορίες και παρέδωσαν την έκθεσή τους σε ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης και της στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ, ενημερώνοντάς τους ότι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν και η ομάδα Wagner ήταν έτοιμοι να κάνουν ανταρσία.

Και φυσικά την Παρασκευή οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών επιβεβαιώθηκαν, καθώς ξεκίνησε η ανταρσία, ενώ μια μέρα μετά χθες Σάββατο η Wagner έκανε πορεία προς τη Μόσχα. Τελικά η… επανάσταση του Γιεβγκένι Πριγκόζιν έληξε το βράδυ του Σαββάτου, καθώς μετά την παρέμβαση της Λευοκορωσίας ο αρχηγός της Wagner έκανε πίσω του και οι δυνάμεις του αποσύρθηκαν και γύρισαν πίσω στις βάσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το CNN ανέφερε νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερώσει τους ηγέτες του Κογκρέσου σχετικά με τις ανησυχίες τους ότι ο κ. Πριγκόζιν ετοιμαζόταν να αμφισβητήσει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.

Γιατί οι ΗΠΑ δεν μίλησαν δημόσια για την ανταρσία

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ γνώριζαν για τα επικείμενα γεγονότα στη Ρωσία με τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν και την Wagner, όπως παρόμοια γνώριζαν και είχαν προειδοποιήσει την αμερικανική κυβέρνηση στα τέλη του 2021 ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία.

Σε αντίθεση όμως, με την υπόθεση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποχαρακτήρισαν τις πληροφορίες και στη συνέχεια τις κυκλοφόρησαν για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τον Πούτιν από την επίθεση, στην περίπτωση της ανταρσίας Πριγκόζιν, σιώπησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεώρησαν ότι αν έλεγαν οτιδήποτε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να τους κατηγορήσει για ενορχήστρωση πραξικοπήματος. Και προφανώς δεν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ρωσίας να αποφύγει μια μεγάλη, ντροπιαστική σελίδα όπως αυτή με την ανταρσία της ομάδας Wagner και του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, που ήταν άλλοτε «αδελφός» του Πούτιν.

Χάος αν έπαιρνε την εξουσία ο Πριγκόζιν

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν είναι γνωστός για τη βαναυσότητά του κι αν είχε καταφέρει να πάρει την εξουσία, πιθανότατα θα ήταν ένας απρόβλεπτος ηγέτης και φυσικά τεράστιος θα ήταν ο εφιάλτης από το γεγονός ότι θα είχε στα χέρια του τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θεωρούν ότι η ανάβαση του αρχηγού της ομάδας Wagner στην εξουσία θα προκαλούσε εσωτερικό χάος στη Ρωσία και αυτό θα προκαλούσε παγκόσμιο κίνδυνο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημοσία δαπάνη η κηδεία της Αννας Ψαρούδα – Μπενάκη

Χτες

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών

Παραλία Κατερίνης: Η θάλασσα «βγήκε» στον δρόμο, πλημμύρισαν μαγαζιά και δρόμοι

Χτες

Οι θυελλώδεις άνεμοι έσπρωξαν τα νερά στη στεριά – Προβλήματα στην κυκλοφορία και ζημιές σε καταστήματα

Ηράκλειο: Δέντρα καταπλάκωσαν πέντε αυτοκίνητα στον Μασταμπά λόγω θυελλωδών ανέμων

Χτες

Από την πτώση των δέντρων προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στα οχήματα ενώ από τύχη δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός

Στίβος: Πανελλήνιο ρεκόρ από την Μαρινάκου στον Ημιμαραθώνιο

Χτες

Η Αναστασία Μαρινάκου με χρόνο 1.11.37 στον αγώνα της Βαρκελώνης πέτυχε νέο πανελλήνιο ρεκόρ

ΠΑΟΚ: Πένθος στον μπασκετικό «δικέφαλο» για τον Αλέκο Παρασκευά

Χτες

Σε ηλικία 79 ετών ο άλλοτε μπασκετμπολίστας του ΠΑΟΚ άφησε την τελευταία του πνοή

Η Ζιζέλ Πελικό θέλει να συναντήσει τον πρώην σύζυγό της στη φυλακή και να τον κοιτάξει κατάματα

Χτες

Να κοιτάξει στα μάτια τον πρώην σύζυγο και κακοποιητή της και να μάθει αν κακοποιούσε την κόρη τους, σχεδιάζει η Ζιζέλ Πελικό

Ελευθέριος Βενιζέλος: Συνελήφθη 40χρονη με 900 πακέτα λαθραία τσιγάρα

Χτες

Με 900 πακέτα λαθραία τσιγάρα στη βαλίτσα της πιάστηκε μια 40χρονη Ουκρανή

Πέθανε η Αννα Ψαρούδα Μπενάκη

Χτες

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής έφυγε από τη ζωή

Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για συμπλοκές έξω από δύο νυχτερινά κέντρα στο λιμάνι

Χτες

Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων ατόμων που ενεπλάκησαν στα επεισόδια

Ηράκλειο: Πήρε τηλέφωνο την αστυνομία και μετά σκότωσε τον αδερφό του

Χτες

Περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 67χρονου από τον 63χρονο αδερφό του στο Ηράκλειο, έρχονται στη δημοσιότητα

«Φρένο» στο δωρεάν πάρκινγκ των σούπερ μάρκετ – Μπάρες και χρονικό όριο παντού

Χτες

Οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής προχωρούν πλέον στη λήψη δραστικών μέτρων θωρακίζοντας τους ιδιόκτητους χώρους τους

Βρετανία: Νέο βίντεο από το άγριο ξύλο σε πτήση από την Τουρκία

Χτες

Ένας μεγάλος καυγάς μεταξύ επιβατών οδήγησε το αεροσκάφος να προσγειωθεί εκτάκτως στις Βρυξέλλες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.