E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τρίτη νύχτα χάους και ταραχών στη Γαλλία μετά τον θάνατο εφήβου από σφαίρα αστυνομικού

Η μητέρα του θύματος, πάνω σε αυτοκίνητο, με μπλουζάκι με το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ», ήταν στην κεφαλή της πορείας στη Ναντέρ

Τρίτη νύχτα χάους και ταραχών στη Γαλλία μετά τον θάνατο εφήβου από σφαίρα αστυνομικού
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 30/6/2023 | 07:42

Τρίτη νύχτα χάους και ταραχών έζησαν αρκετές πόλεις της Γαλλίας, μετά τον θάνατο εφήβου σε προάστιο του Παρισιού από σφαίρα αστυνομικού, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Ο Ναέλ, 17 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρα που τον χτύπησε στον θώρακα κατά τη διάρκεια ελέγχου από δυο μοτοσικλετιστές της αστυνομίας, αφού «αρνήθηκε να υπακούσει», στη Ναντέρ, δυτικό προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Γαλλία, το όριο ηλικίας για την απόκτηση άδειας οδήγησης είναι τα 18 έτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το βίντεο – την αυθεντικότητα του οποίου επαλήθευσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα ΜΜΕ – ο ένας από τους αστυνομικούς τον σημάδεψε με το υπηρεσιακό του όπλο, κατόπιν τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής.

Ο θάνατος του εφήβου είχε ήδη πυροδοτήσει ταραχές για δύο νύχτες, κυρίως στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας, και το σενάριο επαναλήφθηκε τη νύχτα, παρά την πορεία που έγινε χθες Πέμπτη και οι αρχές εξέφραζαν ελπίδες πως θα ηρεμούσε τα πνεύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως τις 02:30 [σ.σ. τοπική ώρα· 03:30 ώρα Ελλάδας], οι δυνάμεις επιβολής της τάξης είχαν προχωρήσει σε τουλάχιστον 328 προσαγωγές σε εθνική κλίμακα, σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Η μητέρα του θύματος, πάνω σε αυτοκίνητο, φορώντας μπλουζάκι με το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ», ήταν στην κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε από τη Ναντέρ, με τη συμμετοχή περίπου 6.200 ανθρώπων, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η πορεία πήγε ως τον τόπο της τραγωδίας, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως η διαδήλωσε ολοκληρώθηκε με σύγχυση, επεισόδια, ρίψεις δακρυγόνων και πυροτεχνημάτων, κάποιες πυρκαγιές κι ένα ακίνητο να καταστρέφεται. Τουλάχιστο ένα υποκατάστημα τράπεζας υπέστη μεγάλες υλικές φθορές και οχήματα πυρπολήθηκαν.

Κίνδυνος «γενίκευσης»

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της υπηρεσίας πληροφοριών, στο οποίο αναφέρθηκε αστυνομική πηγή του AFP, τα βίαια επεισόδια ενδέχεται να «γενικευτούν» τα «επόμενα βράδια», με «στοχευμένες ενέργειες εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, συμβόλων του κράτους ή της κρατικής εξουσίας».

Στο Πο (νοτιοδυτικά) κυρίως, εκσφενδονίστηκε κοκτέιλ μολότοφ εναντίον αστυνομικού τμήματος.

Στο ίδιο το Παρίσι, στις περίφημες Αλ [σ.σ. Halles, η ιστορική κεντρική αγορά τροφίμων της μεγαλούπολης], καθώς και στην οδό Ριβολί, που οδηγεί στο μουσείο του Λούβρου, ορισμένα καταστήματα «βανδαλίστηκαν», «λεηλατήθηκαν» και «πυρπολήθηκαν», διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός της γαλλικής αστυνομίας.

Τουλάχιστον τρεις δήμοι κοντά στην πρωτεύουσα αποφάσισαν να κηρύξουν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, ως και πολυήμερη, στο σύνολο της επικράτειάς τους ή σε κάποιες συνοικίας, για όλους ή μόνο τους ανήλικους.

Ο δήμος της Κλαμάρ και της Κομπιέν επέβαλαν έτσι απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 06:00 [22:00-07:00 ώρες Ελλάδας].

Στη Λίλη (βόρεια), δημαρχείο λαϊκής νότιας συνοικίας πυρπολήθηκε και άλλο ένα, σε ανατολικό προάστιο της πόλης, υπέστη υλικές φθορές.

Στα προάστια του Παρισιού, λεωφορεία και τραμ σταμάτησαν να κυκλοφορούν χθες στις 21:00 [22:00].

Ο υπουργός Εσωτερικών Νταρμανέν είχε αναγγείλει νωρίτερα χθες πως θα κινητοποιούνταν 40.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, οι 5.000 στο Παρίσι, έναντι 2.000 την προηγουμένη.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία, η RAID και η GIGN, μονάδες των ειδικών δυνάμεων αντίστοιχα της αστυνομίας και της χωροφυλακής, αναπτύχθηκαν σε μεγάλες πόλεις όπως η Τουλούζη (νοτιοδυτικά), η Μασσαλία (νοτιοανατολικά), η Λιόν (νοτιοανατολικά), η Λίλη (βόρεια) και η Μπορντό (νοτιοδυτικά).

Απαγγελία κατηγοριών

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε πως η επιβολή εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως απαιτούν φωνές που υψώθηκαν στην άκρα δεξιά, είναι «επιλογή που δεν εξετάζεται σήμερα».

Η υπόθεση αναζωπύρωσε τη δημόσια συζήτηση για το πώς δρουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Γαλλία: το 2022, καταγράφτηκαν δεκατρείς θάνατοι κατά τη διάρκεια ελέγχων της αστυνομίας σε δρόμους έπειτα από «άρνηση συμμόρφωσης», αριθμός άνευ προηγουμένου στη χώρα.

«Δεν είμαι οργισμένη με την αστυνομία, δεν είμαι οργισμένη παρά εναντίον ενός ανθρώπου: αυτού που πήρε τη ζωή του γιου μου», είπε η Μ.Μ., η μητέρα του Ναέλ, σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε χθες βράδυ από το τηλεοπτικό δίκτυο France 5.

Η εισαγγελία «θεωρεί ότι δεν συνέτρεχαν» συνθήκες οι οποίες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν «την οπλοχρησία» του αστυνομικού που πυροβόλησε τον έφηβο, τόνισε χθες το πρωί ο εισαγγελέας της Ναντέρ, ο Πασκάλ Πρας.

«Τα πρώτα» και «τα τελευταία» λόγια του αστυνομικού, που παραμένει προφυλακισμένος, είναι πως ζητάει συγγνώμη από την οικογένεια, δήλωσε χθες ο συνήγορός του Λοράν-Φρανκ Γενάρ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, επιμένοντας στο ότι ο εντολέας του «δεν ήθελε να σκοτώσει».

Σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία και διατάχθηκε να παραμείνει προφυλακισμένος, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Η τραγωδία έγινε κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας στο όχημα που οδηγούσε ο Ναέλ, γνωστός στη δικαιοσύνη διότι είχε «αρνηθεί να υπακούσει» σε εντολή οργάνου της τάξης και στο παρελθόν και για παραβάσεων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Επρόκειτο να προσαχθεί σε δικαστήριο ανηλίκων τον Σεπτέμβριο.

Και στο Βέλγιο

Στη Μασσαλία, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν χθες βράδυ με την αστυνομία, καταστήματα λεηλατήθηκαν και 14 άνθρωποι προσήχθησαν.

Στη Γκρενόμπλ, λεωφορείο δέχθηκε βροχή πυροτεχνημάτων και υπάλληλοι τοπικής εταιρείας μεταφορών σταμάτησαν τη δουλειά.

Επεισόδια ξέσπασαν επίσης στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες, όπου η αστυνομία έκανε λόγο για περίπου 30 προσαγωγές το βράδυ. Συγκοινωνίες ανεστάλησαν. Βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πλάνα στα οποία εικονίζεται αυτοκίνητο στις φλόγες.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

Χτες

Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

Χτες

Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

Χτες

Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

Σοκ στη Βρετανία: Πρώην υπουργός των Συντηρητικών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα στο κεφάλι, πιθανή δολοφονία ερευνούν οι Αρχές

Χτες

Οι αστυνομικοί εντόπισαν την 78χρονη πρώην υπουργό Φυλακών με «σοβαρά τραύματα», αφού πλήρωμα ασθενοφόρου ειδοποίησε τις Αρχές και τις κάλεσε στην κατοικία της στο Χέιτορ, στην περιοχή του Ντάρτμουρ, λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

Χτες

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

Χτες

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

Χτες

Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Χτες

Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

Χτες

Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

Χτες

Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

Χτες

«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

Χτες

Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 33
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.