E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μαίνονται οι πυρκαγιές για τρίτη μέρα ‑ Μάχη να μην πλησιάσει την Eθνική Οδό στο ύψος της Motor oil

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος

Μαίνονται οι πυρκαγιές για τρίτη μέρα ‑ Μάχη να μην πλησιάσει την Eθνική Οδό στο ύψος της Motor oil
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/7/2023 | 08:35

Ώρες αγωνίες έζησαν οι κάτοικοι της περιοχής της Μάνδρας τα μεσάνυχτα καθώς η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια έφθασε πολύ κοντά στη Motor oil, μόλις 400 μέτρα πάνω από την Εθνική Οδό.

Για τη ώρα, σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση, η Motor oil δεν κινδυνεύει ενώ από τα ξημερώματα της Τετάρτης οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν τιτάνια μάχη προκειμένου η φωτιά να μην πλησιάσει την Εθνική οδό. Πάνω από την Ε.Ο. επιχειρούν δύο αεροσκάφη και δυο καναντέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Βλυχάδα η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση ενώ έχει κοπέι προς Ε.Ο. Μάνδρα. Ύφεση παρουσιάζει και η φωτιά στη Νέα Ζωή, ωστόσο ο φόβος των αναζωπυρώσεων είναι συνεχής. Η πυρκαγιά νοτιοδυτικά έχει περάσει στην την Παναγία Γοργοεπήκοο ωστόσο δεν απειλείται το μοναστήρι καθώς γύρω στις 8 το πρωί είχε κατεύθυνση προς Καντήλι-Μέγαρα, όπου γίνεται μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί. Προσπάθεια να κοπεί στο Καντηλι.

Νοτιοανατολικά, η πυυρκαγιά κινείται πάνω από τα διόδια Ασπροπύργου, προς ΕΥΔΑΠ, ενώ όλα δείχνουν πως σύντομα θα ελεγχθεί.

Βορειοδυτικά προς Αγία Σωτήρα και Οινόη το μέτωπο της πυρκαγιάς φαίνεται να είναι πιο δύσκολο. Βορειοανατολικά προς το χωριό Στεφάνη η πυρκαγιά δεν έχει δυναμική και αντιμετωπίζεται. Από νωρίς το πρωί στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και έντε αεροσκάφη με οκτώ ελικόπτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τεράστιο παραμένει το πρόβλημα των πυρκαγιών και στο Πανόραμα Λουτρακίου. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις και οι φλόγες έχουν διασχίσει τον οικισμό, ο οποίος προηγουμένως είχε εκκενωθεί προληπτικώς. Κατά συνέπεια, επί του παρόντος είναι άγνωστη η έκταση της καταστροφής η οποία έχει συντελεστεί. Επιπλέον, η εγγύτητα του μετώπου προς την εθνική οδό αναγκάζει τις αρχές να επικεντρώνουν εκεί τις προσπάθειες αναχαίτισης της φωτιάς, διακόπτοντας κατά διαστήματα την κυκλοφορία. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου από τον κόμβο Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα.

Στο ρεύμα προς Κόρινθο η κυκλοφορία, από τον κόμβο Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων, διεξάγεται από την αριστερή και μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ η δεξιά παραμένει κλειστή.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του μετώπου Λουτρακίου, η ανησυχία για την επέκτασή του προς τα διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας παραμένει, εξού και μεγάλη πυροσβεστική δύναμη παραμένει σε κατάσταση επιφυλακής. Προς το παρόν, βεβαίως, η φωτιά παραμένει σε απόσταση από τις εξαιρετικά εύφλεκτες εγκαταστάσεις της Motor Oil. Παρόλον ότι οι προβλέψεις για την ένταση των ανέμων τις επόμενες ώρες είναι δυσοίωνες, κάνοντας λόγο για ενίσχυση των ρευμάτων, ιδιαίτερα το μεσημέρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με άλλα λόγια, το σενάριο των προηγούμενων δύο 24ωρων δεν αλλάζει ριζικά: Η Αττική και οι πέριξ αυτής νομοί παραμένουν στη ζώνη εξαιρετικά υψηλού κινδύνου πυρκαγιών και για σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου. Στα σημεία όπου ήδη υπάρχουν εν ενεργεία μέτωπα, οι ελπίδες περιορισμού της φωτιάς και κατάσβεσής της εναποτίθενται στα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, η αποστολή των οποίων όμως καθίσταται δύσκολη, λόγω των ανέμων και του πυκνού νέφους καπνού. Διότι, προϋπόθεση για την αποτελεσματική παρέμβαση από αέρα είναι η μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση στις φλόγες, κάτι που όμως θέτει σε άμεσο και μεγάλο κίνδυνο τα πληρώματα. Πάντως, σε ετοιμότητα παραμένουν επιπλέον σκάφη του Λιμενικού Σώματος, για το ενδεχόμενο διάσωσης εγκλωβισμένων δια θαλάσσης.

Νωρίτερα, ο δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της φωτιάς. Η κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, ήτοι έως και 17 Ιανουαρίου 2024.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στην Πυροσβεστική για την περιοχή είναι πως από το μεσημέρι, τις 14:00 έως και αργά το βράδυ, με μηνύματα από το 112 απευθύνθηκε έκκληση προς τους κατοίκους συνολικά 7 περιοχών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι περιοχές αυτές είναι η Νέα Ζωή και ο Νέος Πόντος στην Μάνδρα και οι Άγιοι Θεόδωροι, η Γλυκιά Ζωή, ο Λουτρόπυργος, η Άνω Βλυχάδα, ο Όθωνας και η Ευταξία προς τους Αγίους Θεοδώρους.

Το δεύτερο εκτενές μέτωπο πυρκαγιάς των τελευταίων ωρών βρίσκεται πέριξ του πεδίου βολής Κανδήλη, στα Μέγαρα. Συνεχείς αναζωπυρώσεις κατακαίουν εκτάσεις σε ορεινά τμήματα πάνω από τα χωριά της περιοχής, ενώ οι ενεργές εστίες είναι δεκάδες πλησίον της Άνω Βλυχάδας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τους εθελοντές κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η πυρκαγιά να μην επεκταθεί προς την πόλη των Μεγάρων, παρά την ταχύτητα μετάδοσης της φωτιάς και το απρόβλεπτο των κινήσεών της, αναλόγως της φοράς του ανέμου, η οποία μεταβάλλεται διαρκώς.

Οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής αγωνιούν για τις μονάδες τους, οι οποίες βρίσκονται εγκατεστημένες στις πλαγιές του βουνού. Αν παραδοθούν στις φλόγες, η καταστροφή θα προσλάβει ανυπολόγιστες διαστάσεις, τόσο σε κόστος ζωής για τα ζώα, όσο και για τις περιουσίες των κτηνοτρόφων.

Στο μέτωπο των Δερβενοχωρίων, παρά την σχετική ύφεση της πυρκαγιάς συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα, τα ξημερώματα της Τετάρτης 19 Ιουλίου ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων παραμένει υψηλός και διαρκής. ΑΟι οικισμοί δεν απειλούνται μεν, αλλά μεγάλες εκτάσεις χαμηλής βλάστησης εξακολουθούν να καίγονται, καταστρέφοντας ολοσχερώς τα νεαρά δέντρα τα οποία είχαν αρχίσει να αναδύονται στον τόπο προηγούμενης πυρκαγιάς, από το 2016. Η εξέλιξη των πυρκαγιών στα Δερβενοχώρια, τις επόμενες ώρες θα εξαρτηθεί από τη φορά και την ένταση των ανέμων. Απο νωρίς το πρωί επιχειρούν στην περιοχή και εναέριες δυνάμεις με πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα.

Στη Νέα Ζωή οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους, μετά από τη χθεσινή κατεπείγουσα εκκένωση του οικισμού. Εκατοντάδες μικρές εστίες παραμένουν ενεργές στην περίμετρο της Νέας Ζωής, όμως η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη, έστω και εάν η προειδοποίηση των αρχών για το συγκεκριμένο σημείο θέτει το βαθμό επικινδυνότητας πολύ υψηλά, στη βαθμίδα 4.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συναγερμός για τριήμερη κακοκαιρία στη Θεσσαλία

Σήμερα

Συνεχίζεται η κόντρα των μετεωρολόγων για την κακοκαιρία

Θρίλερ στην Πάτρα: Μπούκαραν στο σπίτι 22χρονης εγκύου και απαίτησαν να τους δώσει το παιδί που θα γεννούσε

Σήμερα

Επανέλαβαν την αδιανόητη απαίτησή τους και αφού η 22χρονη γέννησε

Φρίκη στο Βόλο: Αλβανός κρατούσε φυλακισμένους για 2 χρόνια την 22χρονη σύζυγο και τον γιο τους

Σήμερα

Η τραγωδία για την νεαρή μητέρα και το παιδί αποκαλύφθηκε την Πέμπτη όταν ο 28χρονος πήγε να τη στραγγαλίσει

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο με 158 «ναι»

Χτες

Με 158 «ναι», υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το εργασιακό νομοσχέδιο

Ο Μπομπ Μενέντεζ και η σύζυγός του παραπέμπονται για διαφθορά

Χτες

Ο Αμερικανός γερουσιαστής αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά για δεύτερη φορά, μέσα σε δέκα χρόνια.

Χανιά: Στην εντατική του ΠΑΓΝΗ αγοράκι 9,5 μηνών ύστερα από πτώση

Χτες

Αγωνία για την πορεία της υγείας του - Διαπιστώθηκε πως είχε οξύ επισκληρίδιο αιμάτωμα

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.